Suu- ja hammashoidot

Yliopistolliseen hevossairaalaan voi tuoda potilaan perushammashoitoon tai aikaisemmin todetun ongelman jatkotutkimuksiin ja -hoitoon.

Yliopistollisessa hevossairaalassa hevosen suun tutkimus suoritetaan hyvän valaisimen ja peilin avulla rauhoitettuna ja pää tuettuna. Usein käytämme myös tähystyskameraa ja tarvittaessa otamme hampaista röntgenkuvia. 

Hevonen on hypsodontti eli sen hampaat puhkeavat ja kuluvat koko sen eliniän. Hammaskudoksen määrä on rajallinen, mikä tulee ottaa huomioon hampaiden raspaamisessa. Hampaiden ongelmat altistavat mm. purentavioille, diasteemoille ja syömisongelmille. Huolellinen suun tutkimus ja harkittu, yksilöllisen tarpeen mukaan toteutettu raspaus säästävät hampaita ja säilyttävät hyvän syöntikyvyn myös ikääntyvillä hevosilla.

Rutiinihoidon lisäksi Yliopistollisessa hevossairaalassa tehdään mm. hampaanpoistoja ja paikkauksia sekä ientulehduksien hoitoja.

Hevosten yleisimmät hampaiden ja suun ongelmat

  • Purentaviat ja kiillepiikit
  • Infundibulaarinen karies
  • Perifeerinen karies
  • Diasteemat
  • Murtumat
  • Juuritulehdus
Milloin hevosen suu on syytä tutkia?

Hevosen suu tutkitaan ja hampaat raspataan tavallisesti 6–12 kuukauden välein. Mikäli hevosella on syömisvaikeuksia, se vastustelee kuolainta tai muuten oireilee suustaan, on syytä varata tutkimusaika saman tien. Nuorten ja vanhojen hevosten hammashoidoista tulee huolehtia erityisellä huolella. Hevosen hampaiden vaihtuminen 2–5 vuotiaana, purentaongelmat sekä sudenhampaat voivat haitata kuolaimen käyttöä ja aiheuttaa kipua suuhun. Vanhoilla hevosilla puolestaan on ikääntymiseen liittyviä ongelmia kuten ientulehdusta sekä hampaiden haurastumista ja lohkeilua jotka voivat vaikeuttaa syömistä ja aiheuttaa jatkuvaa kipua.