Diagnostinen kuvantaminen

Eläinsairaalassa tehdään röntgen-, ultraääni- ja tietokonetomografiatutkimuksia sekä magneettikuvauksia Suomen parhaimmalla laitteistolla ja henkilökunnalla.

Kuvantamisen parissa työskentelee erityisesti diagnostiseen kuvantamiseen perehtyneitä eläinlääkäreitä ja eläinten kuvantamiseen perehtyneitä röntgenhoitajia. Hevossairaalassa on laadukkaat röntgen-, ultraääni- sekä magneettitutkimuslaitteet kuvantamista varten. Pienille, alle 200 kg painaville potilaille voidaan tehdä myös tietokonetomografiatutkimus (CT).

Hevossairaalassa kuvataan sairaala- ja poliklinikkapotilaita sekä lähetepotilaita muualta Suomesta. Röntgen-, ultraääni- ja magneettitutkimukset tehdään yleisimmin hevosen seistessä.

Röntgen

Hevosilla röntgentutkimus on ensisijainen kuvantamismenetelmä luuston ja nivelten tutkimisessa. Tavallisimpia kuvauskohteita ovat ortopedisillä potilailla etujalka olkanivelestä alaspäin ja takajalka polvesta alaspäin. Usein kuvataan myös kaularankaa, selkää sekä pään aluetta. Leikkausten yhteydessä voidaan röntgenkuvia ottaa liikutettavalla laitteella myös leikkaussalissa. Sisätautidiagnostiikassa vatsaonteloa voidaan kuvata hiekkakeräymän varalta ja keuhkoja osana hengitystietutkimuksia. Hevossairaalassa röntgenkuvauksia tekevät pääsääntöisesti eläinten kuvaamiseen erikoistuneet röntgenhoitajat.

Ultraääni

Hevossairaalan käytössä on korkeatasoiset ultraäänitutkimuslaitteet. Ultraäänitutkimusta käytetään hevosilla laaja-alaisesti sekä ontumadiagnostiikassa että sisätautitutkimuksissa. Yleisimpiä tutkimuskohteita ortopediassa ovat jänteiset rakenteet ja erilaiset pehmytkudosturvotukset. Sisätautitutkimuksissa tehdään vatsa- ja rintaontelon sekä sydämen ultraäänitutkimuksia. Tutkittavalta alueelta ajellaan yleensä karvat. Tutkimuksen suorittaa pääsääntöisesti hoitava eläinlääkäri.

Magneetti

Yliopistollisessa hevossairaalassa on hevosten raajojen kuvantamiseen tarkoitettu matalakenttämagneettilaite. Laite on tällä hetkellä ainoa Suomessa. Magneettikuvaus on suositeltava jatkotutkimusmenetelmä silloin, kun ontuma on paikallistettu alaraajaan ja muilla kuvantamismenetelmillä ei ole saatu selvää diagnoosia. Magneettitutkimuksessa nähdään hyvin pehmytkudosvauriot mutta myös luun sisäiset muutokset saadaan esiin. Erityisen hyvä magneettikuvaus on tutkittaessa kavion sisäisiä pehmytkudosrakenteita. Tavallisimmat kuvauskohteet ovat kavio ja vuohinen. Lisäksi hankositeen yläkiinnityskohta, etupolvi ja kinner ovat mahdollisia kuvata. Tutkimuksen aikana hevonen on rauhoitettuna. Yhden kohteen kuvaus kestää n. 45 min - 60 min.