Fysioterapia

Fysioterapia tukee eri keinoin hevosen toiminnallisuutta aina sairaasta varsasta huippu-urheilijaan.

Fysioterapiasta on apua erityisesti erilaisten tuki- ja liikuntaelimien vaivoissa (esimerkiksi pitkittyneet ontumat, selän ja lantion alueen kiputilat, jänne- ja ligamenttivammat, sekä varsojen jalkojen virheasennot).

Fysioterapiasta on apua myös leikkausten jälkeisessä kuntoutuksessa. Erityisesti niveltähystys- ja ähkyleikkauksen jälkeen on suotavaa konsultoida fysioterapeuttia.

Hermoston sairaudet ja vammat hyötyvät monesti fysioterapiasta. Lisäksi fysioterapiaa käytetään myös akuutisti sairaiden tai loukkaantuneiden hevosten tukihoitona, esimerkkeinä vastasyntyneiden varsojen toimintakyvyn edistämisessä, hengityspotilaiden hengitystoiminnan ylläpitämisessä, sekä haavojen paranemisessa.

Hevosten fysioterapian hoitomuodot
  • Aktiiviset terapeuttiset harjoitteet
    Aktiivisten terapeuttisten harjoitteiden tavoitteena on saada hevonen liikkumaan halutulla tavalla, esimerkiksi käyttämään leikattua raajaa tai kipeää selkäänsä optimaalisemmin ja näin tukemaan toipumista. 
    Terapeuttisiin harjoitteisiin kuuluvat puomiharjoitteet, erilaiset ärsykkeet, vastuskuminauhat, teippaustekniikat mukaan lukien kinesioteippaus, sekä maastakäsittely- ja ratsastusharjoitukset).
  • Fysikaaliset hoidot (lämpö-, kylmä-, laser-, tai sähköhoidot kuten TENS, EMS ja mikrovirta)
    Sähköhoitoa käytetään kivun lievittämiseksi esimerkiksi selkäkipuisilla hevosilla sekä lihasten aktivoimiseksi hermovaurion jälkeen.

    Hevossairaalan sähköhoitolaitteita on mahdollista vuokrata kotiin, jolloin omistajalla on mahdollisuus antaa sähköhoitoa päivittäin fysioterapeutin ohjeiden mukaisesti.

    Laserhoitoa voidaan antaa haavojen, lihasvammojen, jänne- tai ligamenttivaurioiden paranemisen tueksi.

  • Manuaaliset käsittelyt (pehmytkudosten käsittely, sisältäen hieronnan, venyttelyt, faskiatekniikat, sekä nivelten ja rangan mobilisointi ja käsittely)
    Manuaalisella käsittelyllä tavoitteena on lievittää lihaskireyksiä ja jännitystiloja, lisätä liikkuvuutta raajojen nivelissä sekä kaula- ja selkärangassa.  
  • Akupunktio ja elektroakupunktio
    Fysioterapeutit käyttävät akupunktiota yhtenä työkaluna, aina yhteistyössä eläinlääkärin kanssa. Tärkeimpänä tavoitteena kivun lievitys erilaisissa tuki-ja liikuntaelinvaivoissa.

    Yliopistollisessa eläinsairaalassa annetaan myös sähköakupunktiota. Sähköakupunktio voi olla avuksi esimerkiksi head shaking- ja kasvohermo halvausoireiden lievittämisessä.

Fysioterapiaan kuuluu aina myös omistajan opetus ja ohjaus, sekä tarvittavan kotiharjoitusohjelman suunnittelu. Myös varusteiden istuvuuden arvio, ratsastajan ja ratsukon arviot kuuluvat fysioterapiaan.