Ontuma ja muut tuki- ja liikuntaelinten vaivat

Ortopedia on luu- ja tukielinsairauksiin erikoistunut kirurgian ja lääketieteen ala.

Ontuminen on yksi yleisimmistä syistä hakeutua eläinlääkärin vastaanotolle. Tyypillisimpiä ontuman aiheuttajia hevosella ovat aseptiset niveltulehdukset, nivelrikko ja jänne- sekä ligamenttivammat. Pakoeläimenä hevonen peittelee tuki- ja liikuntaelinperäistä kipuaan yleensä viimeiseen asti, joten hyvin pienetkin muutokset hevosen liikkumisessa tai käytöksessä voivat olla oire ongelmasta. Ontumisen lisäksi syitä eläinlääkärin tutkimukselle ovat mm. jäykkyys, alentunut suorituskyky ja haluttomuus liikkua tai vaikkapa hypätä esteitä. Autamme mielellämme myös silloin, kun omistaja haluaa tarkistuttaa hevosen liikuntaelimistön piilevien ongelmien varalta, esimerkiksi ennen ja jälkeen kilpailukauden.

Milloin kannattaa varata aika ontumatutkimukseen?

Jos huomaat hevosesi liikkeessä jotain epätavallista tai se on haluton liikkumaan. Ennen ja jälkeen rankempaa suorituskautta on myös hyvä katsastaa hevonen piilevien ongelmien varalta jotka voivat vaikuttaa sen suorituskykyyn ja hoitamattomina pahentua.

Ole yhteydessä lähimpään päivystävään eläinlääkäriin jos hevosesi on akuutisti ontuva! Akuutti ontuma voi johtua kaviopaiseesta, murtumasta, haavasta tai septisestä niveltulehduksesta jotka vaativat välitöntä hoitoa.

Ontumatutkimus

Ontumatutkimuksessa hevosta arvioidaan kokonaisuutena. Hevosen lihakset ja raajat tunnustellaan kauttaaltaan. Hevosen liikkeet arvioidaan tyypillisimmin käynnissä ja ravissa suorilla ja kaarevilla urilla, mutta tarvittaessa myös laukassa tai ratsain. Vaikeasti havaittavien ontumien toteamiseen eläinsairaalassa voidaan käyttää myös liikkeiden epäsymmetrian tutkimiseen kehitettyjä EquiGait –sensoreita.

Ongelmakohdan paikantamisessa voidaan käyttää apuna nivelten taivutuksia, lisäksi ontumaa aiheuttavat kohdat pyritään paikantamaan mahdollisimman tarkasti diagnostisten puudutusten avulla. Puudutusten ideana on, että järjestelmällisesti tehtävissä puudutuksissa kipeän kohdan puutuessa hevosen ontuma lievittyy. Joskus epänormaalin liikkeen taustalla voi olla selkäperäinen ongelma. Selän tutkimisessa on tärkeää tarkastaa selän liikkuvuus ja kipua aiheuttavat asennot. Kliinisen tutkimuksen jälkeen hevosesta otetaan tarvittaessa röntgenkuvia, tehdään ultraäänitutkimus tai magneettikuvaus. Ontumatutkimuksen ja tarvittavan kuvantamisen jälkeen hevonen lääkitään sille sopivalla tavalla.

Yliopistollisessa eläinsairaalassa eläinlääkäri tekee tarvittaessa yhteistyötä eläinfysioterapeutin ja kengityssepän kanssa, niin hevosta arvioitaessa kuin hoidon suunnittelussakin.

    Hevossairaalassa voidaan antaa mm. seuraavia hoitoja:

    • Nivelensisäiset hoidot
    • PRP (platelet rich plasma),
    • IRAP (interleukiini reseptori antagoisto proteiini)
    • Kantasolu
    • Kirurgiset toimenpiteet
    • Eläinfysioterapia
    • Sairaskengitykset
    • Akupunktio