Flytt till Helsingfors för att studera gav självinsikt och vägkost för framtiden

Leila Arnautovic studerar för fjärde året vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet med studieinriktningen journalistik och kommunikation och planerar utexamineras i vår. Arnautovic flyttade till Helsingfors från Närpes för att studera.

När Leila Arnautovic gick ut Vasa övningsskola hade hon en syster som bodde i Helsingfors, vilket gjorde beslutet att flytta till Helsingfors lättare. Men det var ändå ett stort steg för Arnautovic att flytta till huvudstaden.

– Som abiturient var jag ganska osäker och jag hade inte så klar syn på vad jag ville. Studierna har bidragit till att jag har fått mera självinsikt och självförtroende och har insett hur jag fungerar och vad jag vill i livet. Jag kom från Österbotten till Helsingfors och nu vågar jag åka vidare om jag skulle vilja. Helsingfors är en bra pit stop, säger Arnautovic.

Under gymnasiet hade Arnautovic tänkt sig Stockholm som sin blivande studieort delvis på grund av att hon ville välja bort finskan och delvis med tanke på byte av omgivning. Då hon först hörde om Soc&kom i Helsingfors blev hon intresserad och frågade mera av sin studiehandledare. Journalistiken fattade hon intresse för på grund av att det är en allmänbildande utbildning som möjliggör att jobba inom olika fält. 

– Jag hörde via studiehandledaren att Soc&kom är en svenskspråkig enhet under Helsingfors universitet. Jag tycker att det var helt underbart att man kan studera journalistik på svenska i Helsingfors. Jag tycker om sociala medier och om att informera och även om att jobba med människor. Jag sökte efter en bred allmän utbildning som möjliggör ett intressant och någorlunda stabilt jobb en dag. På Soc&kom erbjöds studier i samhällsvetenskapliga ämnen som skapar mångsidiga möjligheter inför framtiden.

Arnautovic familj var ivrig över studierna i Helsingfors, eftersom hon och hennes syster kunde vara i samma stad. Hennes vänner var också imponerade eftersom det inte är så många som vågar sig till Helsingfors. Även några andra från Arnautovic bekantskapskrets flyttade till Helsingfors samtidigt med henne. De flesta frågorna hon fick handlade om hur hon tänkte klara sig med finskan. Det ser hon inte som ett problem idag.

– Det var mest beundran jag mötte och de svenskspråkiga frågade hur jag ska överleva med finskan. Men det har gått bra fastän jag fortfarande inte talar flytande finska. Min finska har nog blivit mycket bättre sedan jag flyttade hit. Fastän studierna är på svenska så är Helsingfors är en mycket mer finsk miljö än Närpes. Det kändes inte som en så drastisk ändring utan rentav ganska naturligt.

Österbottnisk samhörighet via Vasa nation

Då Arnautovic flyttade till Helsingfors började hon bekanta sig med staden genom att googla saker hon undrade över och resa omkring i olika stadsdelar med kollektivtrafiken.

– Jag köpte resekort och bara åkte omkring och steg av då jag såg något intressant. Det var min version av ”Hop on hop off”-bussarna. Jag bodde på Busholmen som är centralt belägen och ligger i södra Helsingfors. En kväll satt jag mig i spårvagnen och åkte till Arabia som ligger norrut.

De bästa sidorna i Helsingfors enligt Arnautovic är möjligheterna till så många aktiviteter. Att gå på konsert mitt i veckan är möjligt då man inte behöver åka långa sträckor utan kommer hem med spårvagn i rimlig tid. Flygen är billigare jämfört med Österbotten om man vill resa.

– Resekortet kostar ju men det är jätteprisvärt om man inte vill gå till centrum i alla väder. Jag älskar också att äta gott och gå på bio. Man kan åka till Ikea med gratis buss eller gå på biopremiärer. Helsingfors har så mycket och jag tycker att det är värt varenda peng. Det var ju hemskt i början när man fick lära sig att inte shoppa eller att gå på caféer hela tiden, skrattar hon till efter att ha funderat på fördelarna med Helsingfors.

Överlag tycker inte Arnautovic att det är mycket dyrare i Helsingfors än annanstans. Boendet är dyrt om man vill bo i centrum men som tur finns många studielägenheter eller så kan man välja att bo tillsammans med någon.

För Arnautovic var det inte svårt att hitta vänner efter flytten till Helsingfors. I och med de intensiva studierna och grupparbeten tvingas man att umgås med varandra. Utanför studietiden finns det ämnesföreningar och Vasa nation som hon nämner som en guldkant i vardagen.

– Vasa nation är jättebra. Jag studerar på Soc&kom men vill hitta en österbottnisk plats i Helsingfors. På Vasa nation kan man prata eller bara höra dialekt eller skapa nya vänskaper utöver högskolan. Många i Vasa nation studerar på någon fakultet vid Helsingfors universitet eller vid Yrkeshögskolan Arcada.

Idag har Arnautovic en stor umgängeskrets med österbottningar i Helsingfors även om hon också har aktiv kontakt till Vasa i och med pojkvännen som bor där. Nästan hälften av hennes årskurs vid Soc&kom är ursprungligen från Österbotten.

– Alla trivs nog här. Det är ganska häftigt. Förbindelserna till Österbotten är också bra och bussen är billigare än tåget.

Nu när Arnautovic är på slutrakan av sina studier tänker hon att det var rätt val för henne att flytta till Helsingfors för att studera journalistik.

– Då man börjar studera har man en bild av hur man tror att studierna ska vara. Nu när jag snart blir utexaminerad har jag facit i handen och då är det skönt att studierna motsvarade vad jag önskat mig. Jag har fått mycket mer än vad jag från första början kunnat ana att man kan få via studierna. Jag kunde inte ens ha frågat om de här sakerna innan, för jag skulle inte ha vetat vad jag ska fråga.

För dem som inleder sina studier rekommenderar Arnautovic att gå med i en ämnesförening eller i en nation. Enligt Arnautovic är det bästa sättet att utvidga sina vyer utöver studierna och för att öppna dörrar för sig själv.

– Det är viktigt att man inte bara studerar utan också chillar lite.

Läs mer om studierna vid Soc&kom och sök om en studieplats i gemensam ansökan 16.3–30.3.2022.

Studera samhällsvetenskaper på svenska i Helsingfors

Gemensam ansökan till inhemska kandidat- och magisterprogram pågår 16-30.3.2022.

Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper vid Soc&kom har två sökmål.

• Ett bredare sökmål med studieinriktningarna journalistik och kommunikation, socialpsykologi, statskunskap med förvaltning, sociologi samt rättsvetenskap.

• Sökmålet socialt arbete med studieinriktningen social arbete. I det bredare sökmålet är grundstudierna gemensamma för alla studenter. Därefter inriktar sig studenten på något eller några av de vetenskapsområden som högskolan erbjuder.

Bekanta dig med kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper

Läs också:

Vasa nation
På Vasa nations webbsidor hittar du information om bl.a. hur du blir medlem i nationen, dess verksamhet och om olika högskolor du kan studera vid i Helsingfors. Vasa nation dejourerar varje måndag på deras kontor i Tölö och på deras Facebooksidas chat.

Journalistens mångsidiga karriärmöjligheter
Om du studerar journalistik kan du jobba på de traditionella medierna, det vill säga på till exempel TV, radio eller en papperstidning. Men du kan också söka dig till många andra typer av uppgifter som har att göra med kommunikation. Unis journalistalumner visar att ditt eget intresse är det som avgör var du landar.

Eget innehåll för social media blir allt viktigare
Läs om Soc&koms övningsredaktion 2018. Smocka producerar innehåll till webb, radio, tidning och sociala medier.

Övningsredaktionen Smocka
Smocka är en mångmedial nyhets- och aktualitetsredaktion. Smocka.fi är nyhetssajten som samlar hela produktionen.