Peruspalvelut

Rokotukset kuuluvat eläinten perusterveydenhoitoon. Rokotus on helppo tapa suojata lemmikki vaarallisilta virustaudeilta. Yleistynyt lemmikkien kanssa matkustaminen lisää tartunnan saamisen riskiä ulkomailta. Tietyt rokotukset ovatkin pakollisia matkojen lisäksi myös esimerkiksi näyttelyissä tai kilpailuissa. Onkin tärkeää, että mahdollisimman moni lemmikki on rokotettu asianmukaisesti.

Rokotettaessa eläimen on oltava terve, jotta sen elimistö pystyy reagoimaan annettuun rokotteeseen ja lemmikki saa rokotteesta parhaan mahdollisen suojan. Tämän vuoksi rokotuksen yhteydessä eläimelle tehdään terveystarkastus.

Jotta rokotukset antaisivat toivotun suojan, on tärkeää uusia rokotukset säännöllisesti. Koiranpentujen ja kissanpentujen rokotusohjelma aloitetaan 12 viikon iässä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran rokotussuositukset eläinlajikohtaisesti (mm. eksoottiset eläimet, hevoset, kissat, koirat)
Lisätietoja rokotussuosituksista voit kysyä potilastoimistosta.

Terveystarkastuksilla pyritään varmistamaan lemmikille mahdollisimman pitkä ja hyvä elämä. Lemmikin terveys on hyvä tarkistuttaa vähintään kerran vuodessa. Terveystarkastus tehdään usein rokotuskäynnin yhteydessä.

Terveystarkastukset ovat tärkeitä varsinkin vanheneville lemmikeille, jotka ovat alttiita monille sairauksille. Säännöllisillä vuosittaisilla terveystarkastuksilla ongelmat voidaan usein havaita jo ennen kuin sairaus aiheuttaa oireita. Kun oikea lääkitys ja ruokavalio aloitetaan riittävän ajoissa, monia ongelmia pystytään hoitamaan tai niiden etenemistä hidastamaan.

Terveystarkastuksessa omistajalta selvitetään eläimen vointiin liittyviä asioita, tutkitaan eläimen kunto sekä tarvittaessa otetaan veri- ja virtsanäytteitä. Säännöllisellä näytteidenotolla saadaan tietoa eläimen sisäelinten toiminnasta. Testaus auttaa myös määrittämään lemmikin veriarvojen perusarvot ja niissä mahdollisesti tapahtuvat muutokset. 

Viralliset tarkastukset

Teemme myös virallisia tarkastuksia ja niihin liittyviä kuvauksia. Lisätietoja potilastoimistosta.

Lemmikki tarvitsee tunnistusmerkinnän voidakseen osallistua esimerkiksi virallisiin näyttelyihin. Myös sekarotuiset koirat ja kotikissat on hyvä rekisteröidä karkaamisen varalta. Lemmikin palauttaminen on nopeampaa, kun omistajan tiedot ovat löydettävissä merkinnän perusteella. Eläimen tunnistusmerkintä voidaan tehdä mikrosirulla tai tatuoimalla. 

Koirien tunnistusmerkintä on Kennelliiton päätöksen mukaan pakollinen kaikilla jalostukseen käytettävillä koirilla sekä rekisteröitävillä pennuilla. 

Kissojen tunnistusmerkintä on pakollinen Kissaliiton virallisissa näyttelyissä. Tunnistusmerkintää tarvitaan myös matkustettaessa tiettyihin maihin.