Päivitetty 14.5.2021:

Hakijan ohjeet

Psykologian ja logopedian valintakoeyhteistyö: valintakoe 2021
Keskiviikkona 26.5.2021 klo 09.00 – 12.00

Tutustu näihin ohjeisiin HUOLELLA!

Sinun tulee osallistua valintakokeeseen sillä paikkakunnalla, jonka olet hakulomakkeella valinnut koepaikaksesi.

Ennen valintakokeita 

Suosittelemme, että vältät ylimääräisiä lähikontakteja ennen valintakokeita sekä sinä aikana, kun osallistut valintakokeisiin. Sinun tulee myös tutustua THL:n (Terveydyn ja hyvinvoinnin laitos) ohjeisiin koronaviruksen tarttumiseen ja suojautumiseen liittyen hyvissä ajoin ennen valintakokeiseen osallistumista.

Tutustuthan tarkasti myös yliopistojen yhteiseen turvallisuusohjeeseen.

Sairastuminen ja valintakokeet

 • Jos sinulla on todettu koronavirustartunta ja sinut on määrätty eristyksiin, et voi osallistua valintakokeeseen.
 • Jos sinut on määrätty karanteeniin, et voi osallistua valintakokeisiin.
 • Vaikka sinulle ei olisi todettu koronavirustautia, mutta sinulla on lieviä flunssan oireita kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua tai kuumetta, sinun ei tule osallistua valintakokeeseen. Voit osallistua valintakokeeseen, jos oireiden alkamisesta on kulunut kaksi viikkoa ja olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.
 • Jos olet käynyt koronavirustestissä etkä ole vielä saanut tuloksia, et voi osallistua valintakokeisiin,

Jos saavut valintakokeisiin ulkomailta, tulee sinun noudattaa THL:n ohjeistusta kahden viikon omaehtoisesta karanteenista.

Koepäivänä  

Tutustu etukäteen sen yliopiston ohjeisiin, jonka järjestämään valintakoetilaisuuteen osallistut:

Valintakoeyliopistosi saattaa lähettää tarkempia ohjeita kokeisiin saapumiseen ja aikatauluun liittyen, joten seuraa myös sähköpostiasi.

Turvallisuusjärjestelyiden takia sinun on varauduttava olemaan koepaikalla hyvissä ajoin ennen valintakokeen alkamista, joten varaa riittävästi aikaa koepaikalle saapumiseen. Huomioithan matkustamiseen liittyvät turvallisuusmääräykset. Turvavälejä (2 m) sekä hygienia ja maskisuosituksia tulee noudattaa myös valintakokeisiin saapuessa ja koepaikalla.

Turvallisuusjärjestelyjen vuoksi sinun on varauduttava pidempään odotusaikaan ulkotiloissa ja sinun on hyvä varustautua säänmukaisin varustein (suora auringonpaiste, helle, voimakas vesisade, kylmyys). Valintakokeen valvoja tai muu yliopiston henkilökuntaan kuuluva hakee sinut ja muut samassa koesalissa kokeeseen osallistuvat kokoontumispaikalta.

Sisätiloihin siirtyminen ilman valvojaa/henkilökuntaa on kielletty. 

Sinun tulee varautua esittämään henkilöllisyytesi jo ulkoalueella. Kaikkien osallistujien henkilöllisyys tarkastetaan myös ennen saliin ohjaamista, joten pidä huoli siitä, että sinulle on henkilöllisyyspaperit* mukana ja että saavut sinulle ilmoitettuun paikkaan ilmoitettuna aikana. 

(*virallinen, voimassa oleva henkilötodistus, passi, kuvallinen poliisin myöntämä henkilökortti, suomalainen ajokortti, EU-/ETA-alueella myönnetty kuvallinen henkilökortti.)

Myöhässä saapuvia ei oteta kokeeseen.

Koesaliin siirryttäessä sinun tulee seurata annettuja ohjeita: kaikkien hakijoiden tulee pestä kädet tai käyttää käsidesiä ennen koesaliin menoa.

Kokeeseen tulee ottaa mukaan:

 • Kuvallinen henkilöllisyystodistus*
 • Ohjeiden mukaiset kirjoitusvälineet: riittävän pehmeä (HB tai 2) lyijykynä tai lyijytäytekynä ja pyyhekumi
 • Kasvomaski

Voit ottaa kokeeseen mukaan:

 • Viivoitin ja teroitin
 • Yksi korkillinen juomapullo (ei saa sisältää kahvia tai energiajuomaa)
  • Eväät ovat sallittu vain yli 4 h kokeissa
   • Poikkeuksena mm. diabeetikot, joille on myönnetty yksilöllinen järjestely.
 • Kokeen aikana mahdollisesti tarvittavat lääkkeet. Lääkkeet on poistettava alkuperäisistä pakkauksista, pl. painopakkaukset. Esitä lääkkeet valvojalle saliin mennessäsi.
 • Kertakäyttöiset korvatulpat. Sinulla saa olla mukana kertakäyttöiset korvatulpat, joiden tulee olla avaamattomassa pakkauksessa. Ota huomioon, että tällöin et mahdollisesti kuule kokeessa annettavia lisäohjeita.

Muiden kuin listassa mainittujen tarvikkeiden mukaan ottaminen ja käyttäminen kokeessa on kiellettyä. Kiellettyjä ovat esimerkiksi:

 • Oma kello (oli sitten älykello tai tavallinen rannekello). Jokaisessa koesalissa on kello.
 • Nuuskan ja purukumin käyttö.
 • Omat nenäliinat. Nenäliinoja on saatavilla valintakoesaleissa.
 • Valintakokeessa ei saa käyttää värikyniä tai yliviivaustusseja.

Kasvomaski. Yliopistot edellyttävät valintakokeen osallistuvilta maskin käyttöä valintakokeissa. Suojahanskojen käyttö on sallittu. Maskia tulee käyttää koko valintakokeen ajan lukuun ottamatta lyhyitä juomataukoja. Muista ottaa mukaan myös varamaskeja. Tarvittaessa saat maskin koepaikalta valintakokeen valvojalta.

Matkapuhelin tulee sulkea (lentotila) ennen kokeen alkamista ja jättää laukkuun/takin taskuun valvojan osoittamaan paikkaan; valvojat ohjeistavat mihin voit jättää tavarasi kokeen ajaksi.

Kokeessa

Valvojat tarkastavat kirjoitusvälineesi saliin tultaessa ja ohjeistavat sinua siitä, mihin sinun tulee koesalissa istua.

Koepaperit ja laskin on jaettu valmiiksi pöydille, mutta et saa koskea papereihin, ennen kuin valvoja antaa luvan. Kokeen alettua muista ensimmäiseksi kirjoittaa nimesi ja muut vaaditut tiedot koepapereihin. Kuuntele kokeen alussa annetut ohjeet tarkasti! Lue myös koepaperissa olevat ohjeet huolellisesti!

Jos sinulle tulee tarve aivastaa tai yskiä, niin kaikille paikoille on jaettu valmiiksi käsipapereita tai nenäliinoja tarkoitusta varten. Laita käytetty paperi/maski pöydällä olevaan pussiin ja kokeen päätyttyä vie pussi roskakoriin. Älä ota mukaan omia nenäliinoja.

Jos alat tuntea flunssan oireiden kaltaisia oireita kesken koetilaisuuden, ilmoita tästä välittömästi valvojalle. Sinut voidaan tarvittaessa ohjata toiseen tilaan suorittamaan koe loppuun.

Sinun on mahdollista käydä WC:ssä kesken kokeen. Tällöin sinun tulee viitata ja odottaa, että valvoja saapuu luoksesi ja ohjaa sinut WC-tiloihin ja takaisin. WC käynnit hoidetaan yksi hakija kerrallaan.  Sinun tulee pestä kädet hyvin WC-käynnin jälkeen ennen koesaliin palaamista.

Valvojat ilmoittavat, kun koeaikaa on jäljellä 30 min ja kun koeaika loppuu. Koeajan päättyessä sinun tulee lopettaa kirjoittaminen välittömästi ja laskea kynä pöydälle.

Odota, että valvoja ohjeistaa sinua siitä, missä järjestyksessä koevastaukset palautetaan. Sinun tulee näyttää henkilöllisyyspaperisi koetehtäviä palauttaessasi. Kokeessa havaittu vilppi tai koeajan ylittäminen (esim. kirjoittamisen jatkaminen sen jälkeen, kun valvojat ovat ilmoittaneet, että koe päättyy) voivat johtaa kokeen hylkäämiseen.

Kun olet palauttanut koevastauksesi, ota mukaan tavarasi ja siirry pois valintakoetiloista heti, kun olet valmis. Älä jää odottamaan muita kokeeseen osallistuvia sisätiloihin.

Kaikkien hakijoiden on poistuttava valintakoetiloista heti kokeen päätyttyä.

Valintakokeesta saa poistua aikaisintaan puoli tuntia kokeen ilmoitetusta alkamisajasta.

Kokeen jälkeen (valinnan tulokset)

Jos tarvitsen todistuksen kokeeseen osallistumisestasi esim. armeijaa varten, muista pyytää todistus samalla, kun palautat koevastauksesi.

Kevään toisen yhteishaun tulokset julkaistaan Opintopolussa viimeistään 9.7.2021.

Yllä oleva ohje ladattavassa ja tulostettavassa muodossa: Hakijan ohje 2021 - psykologian ja logopedian valintakoeyhteistyö

 

Päivitetty 16.3.2021:

UNIFI:n tiedote: Yliopistot järjestävät valintakoetilaisuudet tarkoin turvallisuusjärjestelyin

Yliopistojen valintakokeet 2021: Hakijan turvallisuusohje

UKK valintakokeet 2021

Korkeakoulut tiedottavat hakijoille erikseen, jos koronatilanteeseen liittyen annetaan kevään aikana viranomaismääräyksiä, joilla on vaikutusta valintakokeiden järjestämiseen. (Päivitetty 16.3.2021)

Valintakoe on yksiosainen ja kestää kolme tuntia. Valintakokeessa voi olla sekä monivalintatehtäviä että muun tyyppisiä tehtäviä.

Tehtävät edellyttävät valintakoevaatimuksena olevan ennakkomateriaalin ja kokeessa jaettavan aineiston ymmärtämistä ja soveltamiskykyä, tieteellisen ajattelutavan ja menetelmien ymmärtämistä, aineistojen tulkintaa sekä päättely- ja oivalluskykyä siinä laajuudessa kuin asiat on esitetty valintakokeen ennakkomateriaalissa ja/tai kokeessa jaettavassa aineistossa. Valintakokeessa voi olla myös laskemista vaativia tehtäviä.

Hakijoiden käyttöön annetaan perustaskulaskin (ns. nelilaskin) kokeen ajaksi. Laskimessa on neliöjuuri- ja muistitoiminnot. Omia taskulaskimia ei saa käyttää kokeessa. Kokeessa voidaan antaa myös taulukoita, kuvia ja kaavoja.

Psykologian ja logopedian valintakoeyhteistyö 2021: valintakokeen ennakkomateriaali (julkaistu 28.4. klo 12.00)

Kevään 2021 psykologian ja logopedian valintakokeen ennakkomateriaali koostuu seitsemästä (7) artikkelista ja neljästä (4) artikkelien opiskelun tueksi laaditusta ydintermiluettelosta. Voit ladata kaikki materiaalit itsellesi suoraan tältä sivulta.

Artikkelit (1-7):

 1. Hajian-Tilaki, K. (2013): Receiver Operating Characteristic (ROC) Curve Analysis for Medical Diagnostic Test Evaluation
 2. Harris, J.M. et al (2019): Neuropsychological Differentiation of Progressive Aphasic Disorders

 3. Hyvönen, K. at al (2018): Profiles of Nature Exposure and Outdoor Activities Associated With Occupational Well-Being Among Employees
 4. Jehkonen, M. & Yliranta, A. (2015): Tahdonalaisten liikkeiden häiriöt eli apraksiat
 5. Kohonen, I., Kuula-Luumi, A. & Spoof, S.-K. (2019): Ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettiset periaatteet ja ihmistieteiden eettinen ennakkoarviointi Suomessa – Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohje 2019 HUOM. Luetaan vain kappaleet 3 ja 4. Teksti on erikseen sekä suomeksi että ruotsiksi samassa tiedostossa.
 6. Levy, E. et al (2020): The effects of intensive speech treatment on intelligibility in Parkinson’s disease: A randomized controlled trial
 7. Puolakanaho, A., Kiuru, N., & Lappalainen, P. (2019): HOT-pohjaiset verkko- ja mobiili-interventiot nuorten koulutyön tukena

Ydintermiluettelot englanninkielisistä artikkeleista (1-4):

 1. Ydintermit: Hajian-Tilaki (englanti-suomi-ruotsi)
 2. Ydintermit: Harris et al (englanti-suomi)
 3. Ydintermit: Hyvönen et al (englanti-suomi)
 4. Ydintermit: Levy et al (englanti-suomi-ruotsi)

Materiaali ei ole käytettävissä valintakokeessa.

Mikäli haluat lukea ennakkomateriaalin suomenkieliset tekstit ruotsiksi, vaihda verkkosivun kielivalinta ruotsiksi sivun yläpalkista.

Valintakoetehtävät on mahdollista saada suomen tai ruotsin kielellä ja valintakoetehtäviin voi vastata tehtävien kielen mukaan suomen tai ruotsin kielellä. Hakijan tulee ilmoittaa hakemuksen yhteydessä viimeistään hakuajan päättymiseen mennessä, tekeekö hän valintakokeen suomeksi vai ruotsiksi. Hakija ei voi muuttaa ilmoitustaan hakuajan päättymisen jälkeen. Tehtäviä ei ole mahdollista saada molemmilla kielillä.

Valintakoetehtävistä saatava yhteenlaskettu raakapistemäärä muutetaan valintakoepisteiksi välille 0,000 – 120,000 alla olevan mukaisesti. Mikäli valintakokeen pisteytyksessä on oppiainekohtainen painotus, toteutetaan valintakoepisteiden skaalaus alla kuvatun mallin mukaisesti, mutta koepisteet skaalataan erikseen psykologian hakijoiden kesken ja erikseen logopedian hakijoiden kesken. Tasasijakriteerit ovat kaikille samat molemmissa tapauksissa.

• Kaikista valintakoeyhteistyönä järjestettävään valintakokeeseen osallistuneista hakijoista ne hakijat, jotka kuuluvat 1 % parhaiten vastanneiden joukkoon, saavat lopulliseksi valintakoepistemääräkseen 120,000 pistettä.

• Skaalauskerroin lasketaan jakamalla luku 120,000 sen hakijan raakapistemäärällä, joka sijoittuu viimeisenä 1 % parhaiten vastanneiden joukkoon.

• Muiden hakijoiden lopullinen valintakoepistemäärä lasketaan kertomalla hakijan raakapistemäärä skaalauskertoimella. Pistemäärä pyöristetään kolmen desimaalin tarkkuudelle.

Tullakseen huomioiduksi valinnassa täytyy valintakoe suorittaa hyväksytysti. Minimipisteraja (valintakokeesta edellytetty vähimmäispistemäärä) on puolet skaalatuista maksimipisteistä (= 60 pistettä).

Mikäli useilla hakijoilla on samat pisteet ja valittavien kiintiö ylittyisi, ratkaistaan tasasijatilanne seuraavien kriteerien perusteella:

 1. tehtävän 1 kokonaispisteet
 2. tehtävän 2 kokonaispisteet
 3. osatehtävän 1.1 pisteet
 4. osatehtävän 1.2 pisteet

Jos tämän jälkeen hakijoita on edelleen tasapisteissä, hyväksytään kaikki tasapisteissä olevat hakijat.

Yksilöllisiä järjestelyjä haetaan erillisellä lomakkeella. Hakemuksesta on käytävä täsmällisesti ilmi, millaisia järjestelyjä haetaan. Hakemus toimitetaan siihen yliopistoon, jonka järjestämään valintakoetilaisuuteen hakija on ilmoittanut osallistuvansa.

Valintakoe voidaan järjestää erillisessä tilassa, tai kokeessa voidaan käyttää tarvittaessa erityismateriaalia tai apuvälineitä. Kokeeseen voidaan myöntää lisäaikaa enintään 30min. Myönnettävä lisäaika on sama kaikilla psykologian ja logopedian valintakoeyhteistyössä hakevilla hakijoilla.

Yksilöllisiä järjestelyjä terveydellisistä syistä hakevan on liitettävä hakemukseen lääkärinlausunto, josta selviää vamman tai sairauden laatu ja yksilöllisten järjestelyn tarve. Lukemisen tai kirjoittamisen vaikeuden todentamiseksi vaaditaan erityisopettajan, psykologin tai puheterapeutin lausunto. Todistukseksi yksilöllisten järjestelyiden tarpeesta hyväksytään myös ylioppilastutkintolautakunnan erityisjärjestelypäätös, mikäli erityisjärjestelyjen tarve käy päätöksestä ilmi.

Hakemuksen yksilöllisistä järjestelyistä on oltava yliopistossa viimeistään 7.4.2021 klo 15.00 mennessä. Kyseisen ajankohdan jälkeen saapunut hakemus voidaan hyväksyä vain siinä tapauksessa, että hakija osoittaa tarpeen yksilöllisiin järjestelyihin syntyneen edellä mainitun hakuajan päättymisen jälkeen eikä tarve ole ollut ennakoitavissa ennen sitä.

Yliopiston päätöksessä otetaan huomioon hakijan esittämä selvitys sekä valintakokeen kesto ja luonne. Päätökseen voi hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen.

Valintakoesuoritusten arvostelu tapahtuu yliopiston ohjeiden mukaisesti ja kokeen arvostelussa hakijaan sovelletaan samoja periaatteita kuin muihin hakijoihin. Lääkärintodistuksia ei liitetä koesuoritukseen eikä tietoa vammasta välitetä kokeen tarkastajalle.

Hakulomakkeet yliopistoittain:

Jos osallistuit valintakokeeseen, voit pyytää valintakokeen vastauksiasi nähtäväksi ensisijaisesti siitä yliopistosta, joka sinulla on ylimpänä hakutoiveena psykologian ja logopedian valintakoeyhteistyön hakukohteiden joukossa. Tarkemmat tiedot eri yliopistojen valintakoevastausten näyttö- ja kopiopalveluiden käytännöistä löydät alla olevista linkeistä.

Jos olet tyytymätön valintojen tulokseen, voit hakea yliopistolta siihen kirjallisesti oikaisua 14 päivän kuluessa tulosten julkistamisesta. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perusteltu ja se osoitetaan siihen yliopistoon, jonka tekemää valintapäätöstä vaatimus koskee (23.7.2021 klo 15.00 mennessä).

Mikäli olet hakenut psykologian ja logopedian valintakoeyhteistyössä useampaan eri hakukohteeseen ja haluat vaatia oikaisua useampaan valintapäätökseen, tulee sinun toimittaa oikaisuvaatimus jokaiseen hakukohteeseen ja yliopistoon liittyen erikseen.

Tarkemmat ohjeet oikaisuvaatimuksen tekemiseen ja toimittamiseen yliopistoittain löydät seuraavista linkeistä:

Jos olet tyytymätön yliopiston oikaisuvaatimuksen käsittelystä antamaan päätökseen, voit hakea siihen hallinto-oikeudelta muutosta valittamalla niin kuin hallintolainkäyttölaissa (586/1996 ja 433/1999) säädetään. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksiannosta.

Oikaisuvaatimuksen johdosta valintatulos ei muutu oikaisua hakeneen vahingoksi.

2021

2020

(Koska kaikki suulliseen valintakokeeseen kutsutut hakijat olivat valinneet valintakokeen suorituskieleksi suomen, julkaistaan koetiedot 2020 vain suomeksi.)

Aikaisempien vuosien valintakokeisiin mallivastauksineen voit tutustua Helsingin yliopiston sivuilla.

Löydät alta valintakokeesta saamasi pisteet hakemusnumerollasi (esimerkiksi 1.2.246.562.11.00000000000000123456). Syötä hakemusnumerosi alla olevaan kenttään ja tarkista, että numero on oikein kirjoitettu.

Kuin­ka saan sel­vil­le ha­ke­mus­nu­me­ro­ni?

Oma Opin­to­pol­ku -pal­ve­lus­ta

Näet hakemusnumerosi kirjautumalla Oma Opintopolku –palveluun. Klikkaa järjestelmässä näkyvää ”Näytä hakemus” –linkkiä. Hakemusnumerosi näkyy sivun osoitekentässä (esimerkiksi 1.2.246.562.11.00000000000000123456).

Si­nul­le lä­he­te­tys­tä säh­kö­pos­ti­vies­tis­tä

Hakemuksen lähettämisen jälkeen saat sähköpostiisi automaattisen kuittauksen hakemuksen vastaanottamisesta. Sähköpostiviestin aiheena on "Opintopolku: hakemuksesi on vastaanotettu". Hakemusnumero kerrotaan heti viestin alussa.