Tietoa tiedekunnasta

Helsingin yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta on osana monialaista eurooppalaista huippuyliopistoa maan johtava oikeustieteellinen koulutusyksikkö.

Oikeustieteellisen tiedekunnan toiminta alkoi, kun yliopisto perustettiin Turkuun vuonna 1640. Yliopisto siirtyi Helsinkiin 1828, jolloin oikeudellinen koulutus laajeni ja tehostui. Tiedekunnassa suoritettu tutkinto tuli edellytykseksi tärkeimpiin oikeudellisiin ja hallinnollisin tehtäviin.

Tänään tiedekunta sijaitsee yliopiston keskustakampuksella arkkitehti Aarne Ervin suunnittelemassa vuonna 1957 valmistuneessa Porthaniassa. Tiedekunnassa on tutkimusta ja opetusta kaikilla oikeudenaloilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tiedekunnalla on yksikkö myös Vaasassa. Henkilökuntaan kuuluu noin 120 tutkijaa ja opettajaa.

Tiedekunnassa suoritettu oikeustieteen maisterin tutkinto pätevöittää kaikkiin oikeudellisiin tehtäviin. Opiskelijoita on runsaat 2000 ja vuosittain otetaan noin 250 uutta opiskelijaa. Halukkaista vain noin 5–10 % pääsee sisään ja ruotsinkielisille on oma kiintiönsä. Tutustu tiedekunnan koulutusohjelmiin

Vuonna 2021 suoritetut tutkinnot:

  • 254 oikeusnotaarin tutkintoa
  • 336 ylempää korkeakoulututkintoa (oikeustieteen maisterin sekä kansainvälisen ja vertailevan oikeustieteen maisterin tutkinnot)
  • 12 oikeustieteen tohtorin tutkintoa.

Tiedekunta tarjoaa kansainvälisen ympäristön opiskelulle ja tutkimukselle. Opiskelija- ja tutkijavaihto on vilkasta. Tiedekunta ottaa vuosittain noin 150 vaihto-opiskelijaa parhaista ulkomaisista yliopistoista. Myös tiedekunnan opiskelijat lähtevät aktiivisesti vaihtoon ympäri maailmaa. Tiedekunta on mukana oikeustieteen LERU-verkostossa. Tiedekunnalla on läheiset yhteydet moniin pohjoismaisiin ja eurooppalaisiin yliopistoihin sekä Euroopan yliopistoinstituuttiin (EUI).