Siipikarjatutkimus

Kana on Suomen runsaslukuisin tuotantoeläin. Siipikarjalihan ja kananmunien kulutus kasvaa, joten siipikarjalla on merkittävä rooli ruoantuotannossa.

Siipikarjatutkimus on soveltavaa tutkimusta, joka tähtää siipikarjan hyvinvoinnin ja terveyden parantamiseen ja elintarviketurvallisuuden ylläpitämiseen pellolta pöytään -akselilla. Siipikarjatutkimus kattaa kananmunatuotannon ja siipikarjanlihan tuotannon lisäksi harrastesiipikarjan pidon. Lintulajeista tutkimuksissa ovat edustettuina mm. kana (munintakana ja broileri), kalkkuna ja hanhi.

Tutkimusta tehdään elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osastolla, kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osastolla ja eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskuksessa yhteistyössä siipikarjateollisuuden ja -tuottajien kanssa.

Elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osastolla siipikarjatutkimus keskittyy broilerin ja kalkkunan lihantarkastuksen ja lihan turvallisuuden varmistamiseen siipikarjateurastamoissa.