Lisääntymistiede

Eläinlääketieteellinen lisääntymistutkimus keskittyy koiriin, sikoihin, märehtijöihin ja hevosiin.

Märehtijöiden lisääntymistutkimuksessa (naaraslisääntyminen) on keskitytty kolmeen tutkimuslinjaan:

  • ovulaation induktiossa käytettävän GnRH-hormonin käyttö ja tähän liittyvä ns. lyhyt kiimakierto,
  • alkiotuotantoon keskeisesti vaikuttavat tekijät sekä
  • kasviestrogeenitutkimus.

Sikojen lisääntymistutkimus keskittyy synnytyksen onnistumiseen. Miten synnytystä ohjataan hormonaalisesti? Minkälainen ympäristö tukee synnytystä? Miten jalostus on vaikuttanut synnytyksen onnistumiseen? Minkälaisia ongelmia synnytykseen liittyy sialla? Miten immuniteetti siirtyy emältä porsaalle sialla?

Hevosten lisääntymistutkimuksen tavoitteena on hevosten tiinehtyvyyden nostaminen, keinosiemennystekniikoiden ja gynekologisten hoitojen kehittäminen.

Tammatutkimuksen painopistealueena on ollut erilaisten siemennystekniikoiden vaikutus tamman kohtuun, sen supistuksiin ja tulehdusreaktioon sekä tiinehtyvyyteen. Siittiöiden kulkeutumista tamman elimistössä on myös selvitetty, sekä kohdunkaulan vaikutusta siemennyksen jälkeiseen tulehdukseen.

Oriiden tutkimuksessa on keskitytty sperman arvostelumenetelmien arviointiin ja kehittämiseen, sekä toisaalta seminaaliplasman tutkimukseen ja sperman säilytysmenetelmien parantamiseen.

Koirien lisääntymistutkimuksessa tutkitaan mm. aromataasin roolia steroidien mteaboliassa ja mahdollisia uusia kiiman ennaltaehkäisyyn käytettäviä menetelmiä. Koirilla tutkitaan myös synnytykseen liittyviä ongelmia nartuilla.  

Lisäksi tutkimme myös ympäristön myrkkyjen vaikutusta sukusoluihin ja hedelmällisyyteen mm. hevosilla ja sioilla.