Ymmärrä uskontoa – ymmärrä maailmaa: uusinta uskonnontutkimusta

24.3.2021
Ymmärrä uskontoa – ymmärrä maailmaa -tapahtumasarjan aikana pääset kuulemaan, minkälaisia näkökulmia ja työkaluja teologia ja uskonnontutkimus tarjoavat ajankohtaisten yhteiskunnallisten, globaalien ja yksilökohtaisten kysymysten käsittelyyn.

Mikä merkitys uskonnolla on suomalaisten identiteettien muotoutumisessa? Mikä on uskonnon ja politiikan yhteys? Miten elämänkatsomukset vaikuttavat kulutusvalintoihimme ja ruokatottumuksiimme? Miten uskonnot ja katsomukset näkyvät arjessa ja juhlissa? Millaisesta maailmankatsomuksellisesta haasteesta ympäristökriisissä on kyse? Miten Suomen uskonnollinen kenttä muuttuu?

Näitä ja monia muita kysymyksiä käsitellään tapahtumasarjan aikana uusimman tieteellisen tutkimuksen pohjalta.

Tapahtumasarjan järjestää Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta, ja se on osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 ohjelmaa.

Kevään 2021 tapahtumat näytetään suorina lähetyksinä Tiedekulman verkkosivujen kautta tai Zoom-webinaareina. Syksyn 2021 tapahtumia järjestetään koronatilanteen salliessa myös paikan päällä Tiedekulmassa.

Tervetuloa kuulolle!

#TutkitustiUskonnosta #tttv21 #tutkituntiedonteemavuosi

Tapahtumasarjan seuraava tapahtuma

4.5.2021 klo 17–19 Ruoka ja elämänkatsomukset

Kuinka koronapandemia on vaikuttanut ruoka-apuun? Kuinka kasvava huono-osaisuus näkyy ruoka-avun piirissä? Minkälaisia ruokakulttuurin muutoksia on havaittavissa ajassamme? Kuinka taidemaisen luovuuden ihanne näkyy arjessamme ja pitäisikö siitä keskustella kriittisemmin? Minkälaisia näkökulmia ravintoon ja ilmastonmuutokseen tarjoaa saamelainen ympäristösuhde?

Tilaisuudessa lähestytään ruokaa, syömistä ja ruokakulttuuria Helsingin yliopiston tutkijoiden näkökulmista ja kysytään, minkälaisia yhteiskunnallisia, eettisiä ja hengellisiä ulottuvuuksia ruoka kätkee sisälleen. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun webinaarin aikana.

Tilaisuuden kulku:

Tohtorikoulutettavat Helga West ja Panu-Matti Pöykkö (Helsingin yliopisto): Tilaisuuden avaus ja esittely
Tohtorikoulutettava Rosa Huotari (Helsingin yliopisto): Ruoka-avussa käyvien kasvanut huono-osaisuus koronapandemian aikana
Tohtorikoulutettava Sami Koponen (Helsingin yliopisto): Taidemaisen luovuuden kasvanut rooli ruokakulttuurissa ja sen mahdollisuudet ja riskit
Tohtorikoulutettava Helga West (Helsingin yliopisto): Animistinen alkuperäiskansahengellisyys ja kuoleman problematiikka saamelaisessa ympäristösuhteessa

Lyhyiden puheenvuorojen jälkeen tohtorikoulutettavat Helga West ja Panu-Matti Pöykkö johdattelevat keskustelua tilaisuuden puhujien kanssa.

Tilaisuus järjestetään webinaarina Zoomissa. Zoom-linkki lisätään myöhemmin. Mobiililaitteella tarvitset webinaarin seuraamiseen ilmaisen Zoom Cloud Meetings -sovelluksen. Tietokoneella voit seurata joko ilmaisella Zoom Client -sovelluksella tai Chrome-selaimella. Jos haluat käyttää selainta, klikkaa alhaalta ”Join from your browser”.

Linkki tilaisuuden Facebook-tapahtumaan lisätään myöhemmin.

Kysymyksiä voi esittää ennakkoon Presemon kautta. Tilaisuuden aikana kysymyksiä voi esittää suoraan Zoomissa.

Tapahtumasarjan tulevat tapahtumat

Tapahtumien kuvaukset ja puhujat kerrotaan tällä sivulla myöhemmin.

7.9.2021 klo 17–19 Katsomukset ja ympäristökriisi

5.10.2021 klo 17–19 Uskonto ja suomalaiset identiteetit

30.11.2021 klo 17–19  Uskonto ja politiikka

Tapahtumasarjan menneet tapahtumat

25.3.2021 klo 17–19 Arjen uskonto, eletty uskonto

Mitä on eletty uskonto? Kuinka tavalliset ihmiset elävät uskontoaan nyky-Suomessa? Millaisia uskonnollisia identiteettejä suomalaisilla on enemmistö- ja vähemmistöuskonnoissa? Miten saadaan tutkittua tietoa uskonnoista? Miten Suomen uskonnollinen kenttä muuttuu?

Tilaisuudessa esitellään tuore kirja Eletty uskonto. Arjen uskonnollisuudesta ja sen tutkimuksesta (toim. Elina Vuola, SKS 2020) ja keskustellaan sen teemoista.

Tilaisuuden kulku:

Toimittaja Anna-Stina Nykänen (Helsingin Sanomat): Tilaisuuden avaus ja esittely
Professori Elina Vuola (Helsingin yliopisto): Mitä eletty uskonto on?
Professori Terhi Utriainen (Turun yliopisto): Eletty ja vernakulaari uskonto tutkimuksessa
FT, tutkija Helena Kupari (Helsingin yliopisto): Materiaalisuus, aistimellisuus ja rituaalit. Esimerkkejä ortodoksisuudesta.
TT Meri-Anna Hintsala: Eletty usko muovaa arkea, arki elettyä uskoa. Esimerkkejä luterilaisuudesta.
FT Kimmo Ketola (Kirkon tutkimuskeskuksen): Suomen uskonnollisen kentän muutoksia.

Lyhyiden puheenvuorojen jälkeen toimittaja Anna-Stina Nykänen johtaa keskustelua tilaisuuden puhujien kanssa. Yleisökysymykset ja -keskustelu striimin välityksellä.

13.4.2021 klo 17–19 Katsomuksellinen moninaisuus juhlakulttuurissa

Juhlat kantavat uskonnollista kulttuuriperintöä, ja siksi ne ovat moninaistuvassa yhteiskunnassa joutuneet erilaisten neuvottelujen kohteeksi. Tilaisuudessa tarkastellaan keskustelua juhlakulttuurista, kulttuuriperinnön kehittymistä ja teologian ja uskonnontutkimuksen antia keskustelulle.

Tilaisuuden kulku:

Yliopistonlehtori Teemu Taira: Kristinuskon kulttuuristuminen: tapaus Suvivirsi
Yliopistonlehtori Minna Hietamäki: Juhlat julkisessa tilassa katsomusten välisen kohtaamisen ja tunnustamisen mahdollisuutena
Yliopistotutkija Maijastina Kahlos: Uskonnollisia juhlia vai yhteisöllistä ilonpitoa? Varhaiset kristityt antiikin Roomassa
Poimintoja eri perinteiden juhlakulttuurista (yliopistonlehtori Johan Bastubacka, yliopistonlehtori Riikka Tuori ja yliopistonlehtori Teemu Pauha)
Paneelikeskustelu teologian ja uskonnontutkimuksen annista keskusteluun juhlakulttuurille
Panelisteina yliopistonlehtori Riikka Tuori, yliopistonlehtori Johan Bastubacka, yliopistonlehtori Teemu Pauha ja yliopistonlehtori Teemu Taira, puheenjohtajana yliopistonlehtori Minna Hietamäki.
 
Tilaisuuden juontaa yliopistotutkija Anuleena Kimanen.

Tilaisuus järjestetään webinaarina Zoomissa. Mobiililaitteella tarvitset webinaarin seuraamiseen ilmaisen Zoom Cloud Meetings -sovelluksen. Tietokoneella voit seurata joko ilmaisella Zoom Client -sovelluksella tai Chrome-selaimella. Jos haluat käyttää selainta, klikkaa alhaalta ”Join from your browser”.

Tilaisuuden järjestää USKALLUS-hanke.

Katso tallenne tilaisuudesta: tilaisuuden osa 1 ja tilaisuuden osa 2. Tallenteet ovat nähtävissä 29.4.2021 asti.

Lisätietoa

Professori Elina Vuola