Taiteiden yönä Uuden tiedon klubi tuo yön Tiedekulman lavalle. Miltä näyttää lepakoiden ja Taitan puutamaanien öinen elämä? Miksi on tärkeää ymmärtää sekä aamuvirkkuja että yökyöpeleitä?
Uuden tiedon yönä Tiedekulmassa nähtiin viisi tieteellistä esitystä yöllisistä ilmiöistä sekä pubivisa, jonka kysymykset liittyivät tieteeseen, taiteeseen ja yöhön. Lisäksi Tiedekulman pääsisäänkäynti toimi näyttämönä Taiteiden yön kolmelle Kadunkulmakonsertille.
Tutkijoiden esitykset tulevat jälkikäteen katsottaviksi Tiedekulman Youtube-kanavalle.
Pubivisa
Tiedekulman Uuden tiedon yön pubivisa pureutui taiteeseen ja yöhön. Kaikki kysymykset perustuivat tietenkin myös tutkittuun tietoon. Pubivisassa kilpailtiin maksimissaan 4 henkilön joukkueissa.
Taiteiden yön Kadunkulmakonsertit Tiedekulman edessä
Tiedekulma toimii Taiteiden yönä esiintymislavana myös kolmelle Kadunkulmakonsertille.
UUDEN TIEDON YÖN ESIINTYJÄT JA ESITYKSET
Uuden tiedon yön esiintyjät 18.8. vasemmalta oikealle: Annukka Saaristo (kuvaaja: Aapo Saaristo), Elina Maaniitty, Veronika Laine (kuvaaja: Riikka Campomanes).
Annukka Saaristo: Paikallisuus espoolaisessa suomiräpissä
Annukka Saaristo (@neulovamanaatti) on folkloristi ja nuorisotyönohjaaja, joka tekee väitöskirjatutkimusta espoolaisesta suomiräpistä. Annukan esityksessä kuulet, mitä paikallisuus ja kotiseutu voivat tarkoittaa 2000-luvun Espoossa ja miten tämä näkyy räp-musiikissa.
“Räpille ominainen paikan ja yhteisöjen korostaminen antavat hyvän lähtökohdan tarkastella lähiöitä, alueita ja yksilöiden kiinnittymistä niihin. Taitavat räppärit yhdistävät kappaleisiin erilaisia paikallistarinoita, yhteisön kokemuksia, yhteiskunnallista pohdintaa sekä monipuolisia sanaleikkejä. Eri näkökulmista katsottuna entinen kotikaupunkini näyttäytyykin moninaisena mosaiikkina betonilähiöineen ja kansallispuistoineen, jossa ympäristö vaikuttaa yksilöiden ja yhteisöjen mielenmaisemiin.”
KATSO ANNUKAN ESITYS SUOMIRÄPISTÄ TIEDEKULMAN YOUTUBESSA
Elina Maaniitty: Seksityöhön liittyvät terveysriskit Helsingin historiassa
Elina Maaniitty on historiantutkija, joka viimeistelee väitöskirjaansa tautiepidemioista, lääketieteestä ja kansanterveyskysymyksistä Ruotsin valtakunnassa 1700-luvulla. Tässä esityksessä Elina kertoo seksityöstä Helsingin historiassa – erityisesti työhön liittyvistä terveysriskeistä.
“Seksityöhön liittyviä terveysriskejä on kautta historian käytetty perusteluna seksityötä tekeviin ihmisiin kohdistuvalle vallankäytölle, kontrollille ja eriarvoistavalle kohtelulle. Tämä taas on suoraan vaikuttanut seksityötä tehneiden mahdollisuuksiin esimerkiksi huolehtia omasta turvallisuudestaan tai hakeutua lääkäriin.”
KATSO ELINAN ESITYS SEKSITYÖN TERVEYSRISKEISTÄ TIEDEKULMAN YOUTUBESSA
Veronika Laine: Lepakot muutoksen myllerryksessä
Veronika Laine (@VeronikaNLaine) on evoluutiobiologi ja lepakkotutkija Luonnontieteellisessä keskusmuseossa Luomuksessa. Veronikan esityksessä kuulet, miten lepakot sopeutuvat erilaisiin ympäristönmuutoksiin.
“Lepakot ovat kauniita ja kiehtovia eläimiä mutta usein myös väärin ymmärrettyjä. Omalla tutkimuksellani haluan lisätä tietoa lepakoista ja edistää niiden suojelua. Myös työskentely kesäöinä on mukavaa.”
KATSO VERONIKAN ESITYS LEPAKOISTA TIEDEKULMAN YOUTUBESSA
Uuden tiedon klubin esiintyjät 18.8.2022 vasemmalta oikealle: Ilona Merikanto (kuvaaja: Linda Tammisto) ja Hanna Rosti
Ilona Merikanto: Yksilölliset kehon rytmit – varhaisista aamuvirkuista yökyöpeleihin
Ilona Merikanto on uni- ja vuorokausirytmitutkija. Tässä esityksessä hän kertoo eri vuorokausirytmityypeistä ja niiden välisistä terveyseroista.
“Yksilön monimuotoiset vuorokausirytmit määrittävät pitkälti sen, miten kehomme toimii. Tätä luontaista ominaisuutta ei vielä ymmärretä riittävän hyvin, ja on paljon painetta mukautua aikatauluihin, jotka eivät jaksamisen ja terveyden kannalta pidemmän päälle sovi kaikille. Vuorokausirytmityyppien monimuotoisuuden ymmärtäminen ja hyväksyminen palvelee yksilötason lisäksi koko yhteiskunnan hyvinvointia ja toimintatehoa.”
KATSO ILONAN ESITYS VUOROKAUSIRYTMEISTÄ TIEDEKULMAN YOUTUBESSA
Hanna Rosti: Laulava norsu puussa – uskomattomat, tuntemattomat, puutamaanit
Hanna Rosti (@HannaRosti) on tutkija ja luonnonsuojelija, joka etsii vielä tunnistamattomia yönisäkkäitä ja niiden viimeisiä elinympäristöjä Afrikasta. Tässä esityksessä Hanna kertoo tuntemattomista puutamaaneista.
“Öinen trooppinen metsä Afrikassa on jännittävin ja maagisin paikka mitä tiedän. Joka yö tapahtuu jotakin ennalta arvaamatonta. Tämä työ on tavattoman kiehtovaa ja samalla myös surullista, sillä törmään jatkuvasti uusiin jännittäviin löytöihin, jotka ovat jo tuhon partaalla. Toivon, että tutkimukseni johtavat lajien ja niiden elinympäristöjen suojeluun.”
KATSO HANNAN ESITYS PUUTAMAANEISTA TIEDEKULMAN YOUTUBESSA