Projektet är en fortsättning på tidigare projekt och utredningar som handlat om demokrati- och människorättsfostran i lärarutbildningen. Du kan bekanta dig med utredningarna här nedanför. Läroplanernas fokusering på demokrati- och människorättsfostran förutsätter att även lärarutbildningen utvecklas i en riktning som främjar möjligheterna att nå målen.
Lärarna har fått stöd av olika aktörer för att kunna tillhandahålla demokrati- och människorättsfostran, men det har inte funnits någon enhetlig lärarutbildning om ämnena. Avdelningen för människorättsfostran har varit populär på Educa-mässan.
Forskning visar att kompetensnivån inom demokrati- och människorättsfostran varierar bland lärarna, och undervisningen är alltjämt beroende av varje enskild lärares aktivitet. Läroplanerna fokuserar starkare än tidigare på kunskapsmålen för demokrati- och människorättsfostran, och därför kan man fråga sig om lärarutbildningen ger lärarna tillräckliga färdigheter att nå målen.
Projektet söker svar på uppdagade utmaningar och stöder kontinuiteten i samarbetet.
Människorättsfostran var temat för den nationella handlingsplanen för grundläggande och mänskliga rättigheter 2017–2019, och demokratifostran var ett av insatsområdena i det demokratipolitiska handlingsprogrammet (2017). Läget inom demokratifostran har också kartlagts tidigare i Utbildningsstyrelsens utredning om demokratifostran Utredning om demokratifostran (2011, Demokratiakasvatusselvitys) (på finska).
Demokrati- och människorättsfostran och lärarutbildning ingår i det nationella demokratiprogrammet 2025 som pågår 2019–2023. Projektet ingår i programmet och bedriver även samarbete med projektet DINO II - Demokrati- och människorättsfostran och ungas delaktighet.