Uusi pitkittäistutkimus tarjoaa vertailtavan aineiston lasten hyvinvoinnin kehityksestä Euroopassa

Ensimmäinen Euroopan laajuinen syntymäkohorttitutkimus GUIDE tuottaa päättäjille vertailtavaa tietoa lasten hyvinvoinnin kehityksestä syntymästä 24 vuoden ikään.

Euroopan ensimmäinen syntymäkohorttitutkimus Growing Up in Digital Europe (GUIDE) on liitetty Euroopan tutkimusinfrastruktuuriin European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI) Roadmap 2021.

– Tämä on unelmien täyttymys ja pitkäaikainen haave, joka nyt on toteutumassa. Olen tästä unelmoinut jo vuosikymmenien ajan. Hienoa, että EU nyt ymmärtää tällaisen vertailtavan pitkittäisaineiston tärkeyden. Liian usein päätöksenteko perustuu vain maisemakuville. Lasten ja nuorten hyvinvointi on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan, kertoo akatemiaprofessori Katariina Salmela-Aro, joka johtaa GUIDE-hanketta Suomessa.

Syntymäkohortti Growing Up in Digital Europe (GUIDE) on ainutlaatuine Eurooppan laajuinen tutkimusinfrastruktuuri, joka tuottaa päättäjille vertailtavaa tietoa lasten hyvinvoinnin kehityksestä syntymästä 24 vuoden ikään. GUIDE tulee sisältämään kaksi kohorttia (syntymäkohortti ja 8-vuotiaiden kohortti), joita tutkitaan joka kolmas vuosi.  GUIDE on saanut poliittista ja institutionaalista tukea 20 maasta, jotka ovat mukana ESFRI-hakemuksessa.

GUIDE on saanut EU-rahoitusta, jolla on arvioitu sen toimivuutta (MYWEB), kehitetty sen designia ja liiketoimintasuunnitelmaa (ECDP) sekä aloitettu infrayhteisön luominen (COORDINATE).

Tutkimusaineiston keräys alkaa 2020-luvun puolivälissä ja jatkuu aina 2050-luvulle. Ainutlaatuinen pitkittäistutkimus tuottaa harmonisoidun vertailtavan aineiston Eurooppaan.  Se mahdollistaa täsmällisen ja tarkan vertailun ympäristötekijöiden ja sosiaalisten tekijöiden merkityksestä lasten ja nuorten hyvinvoinnille.