Varaa opintokäynti

Helsingin yliopiston LUMA-tiedeluokissa oppimisyhteisöt pääsevät tutustumaan eri tieteenalojen tutkimukseen ja opiskeluun. Tiedeluokat sijaitsevat yliopistolla aidossa tutkimusympäristössä. Vierailujen yhteydessä voi tavata opiskelijoita ja tutustua uusimpaan huippututkimukseen. Kaikki opintokäynnit ovat maksuttomia.

LUMA-tiedeluokat toimivat samalla myös osana tulevien opettajien peruskoulutusta ja/tai eri asteiden opettajien täydennyskoulutusta sekä yhteisöllisinä tiedekasvatuksen tutkimus-, kehittämis- ja toimintaympäristöinä kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kesken. Opintokäynnit tukevat opetussuunnitelmien tavoitteita, toteutusta ja arviointia. LUMA-tiedeluokat ovat osa LUMA-keskus Suomen valtakunnallista tehtävää.

Varaa ryhmällesi opintokäynti

Opintokäynnit toteutetaan joko paikan päällä Helsingin yliopiston tiedekampuksella Kumpulassa tai videoyhteyden välityksellä oppimisyhteisöjen tai oppijoiden omissa tiloissa ja heidän omia välineitään hyödyntäen. Huom. Kaikki tiedeluokat eivät järjestä lähiopintokäyntejä syksyllä 2021. Lähiopintokäyntejä on tällä hetkellä mahdollista varata fysiikan ja kemian tiedeluokkiin.

Tiedeluokkiemme ohjaajat vastaavat opintokäyntien teoriasisältöjen sekä työvaiheiden läpikäymisestä sekä niissä opastamisesta. Järjestämme sekä tiedekohtaisia että monitieteisiä opintokäyntejä. Kunkin työohjeen yhteydessä on kerrottu, mitä valmisteluja, välineitä ja tarvikkeita opettajan tulee varata ennen opintokäyntiä. Etäopintokäynnit voivat pitää sisällään suoran lähetyksen seuraamista, työskentelyä tietokoneella sekä kokeellista työskentelyä.

Kumpulaan saapuvien ryhmien tulee itse huolehtia koronaturvallisuudesta matkan aikana sekä matkakustannuksista. Tiedeluokan ohjaaja ottaa ryhmän vastaan ennalta sovitussa tapaamispaikassa. Kampuksen työturvallisuudesta voit lukea enemmän kohdasta Kumpulaan saapuminen.

Lisätiedot: tiedekasvatus@helsinki.fi Opintokäyntien tietosuojailmoitus

Katso mitä opintokäyntejä järjestämme eri kohderyhmille:

 • Varhaiskasvatus ja esi- ja alkuopetus: kemian ja matematiikan kokeelliset työpajat
 • Alakoulu: kemian, matematiikan ja ohjelmoinnin kokeelliset työpajat
 • Yläkoulu: fysiikan, kemian, matematiikan ohjelmoinnin ja tekoälyn kokeelliset työpajat
 • Lukio ja ammatillinen koulutus: maantieteen, fysiikan, kemian, matematiikan ja ohjelmoinnin kokeelliset työpajat
Aihe Alakoulu ja varhaiskasvatus Yläkoulu Lukio ja ammatillinen koulutus
Scratch-ohjelmointikieli x    
Python-ohjelmointikieli   x x
Tekoäly   x  
Maanjäristystysten alueellisuus ja niiden vaikutukset     x
Lämpösäteily ja ilmastonmuutos   x x

Maankäytön muutokset ja vesipula Kenian Taitavuorilla

    x
Kemian kokeelliset työt x x x

Matematiikan työpajat: avaruuskappaleet ja niiden pinnat

x x x

 Valitse opintokäynnin tarkempi ohjelma

Aihe Fysiikka Kemia Matematiikka Ohjelmointi Maantiede
Scratch-ohjelmointikieli       X  
Python-ohjelmointikieli       X  
Tekoäly       X  
Maanjäristystysten alueellisuus ja niiden vaikutukset         X
Lämpösäteily ja ilmastonmuutos X       X

Maankäytön muutokset ja vesipula Kenian Taitavuorilla

        X
Kemian kokeelliset työt   X      
Matematiikan työpajat     X    

Valitse halutessasi opintokäyntiinne myös seuraavia vaihtoehtoja

 • Virtuaalikierros Kumpulan yliopistokampuksella (+5 min.)
 • Opiskelijan elämää (+10 min.) – tyypillinen päivä
 • Tieteenalan esittely (+10 min.)
 • Aihekohtainen syvempi esittely ja osaston uusin tutkimus (+5–10 min.)
 • Vinkit jatkotyöskentelyyn (+5 min.)

Etäopintokäynnin kokonaiskesto määräytyy valitsemasi ohjelman mukaan. 

 1. Tutustu tämän sivun yleisohjeisiin ja valitse mille kohderyhmälle ja mistä aiheesta haluat varata opintokäynnin. Varauskalenterissa kysytään opintokäynnin sisältöä ja kestoa.
 2. Varaa itsellesi opintokäynti sähköisestä varauskalenteristamme. Marras-joulukuun opintokäynnit tulevat varattavaksi maanantaina 11.10. kello 9.00 alkaen. Varauskalenteriin pääset tästä.
 3. Saat vahvistusviestin varauksesta sähköpostiisi. Opintokäynnin ohjaaja on sinuun yhteydessä noin 1–2 viikkoa ennen opintokäyntiäsi sähköpostitse. 
 4. Sovi ohjaajan kanssa opintokäynnin tarkemmasta sisällöstä tarvittaessa. Voit myös suoraan sopia ohjaajan kanssa vierailun tarkemmasta aikataulutuksesta, keskustella työn käytännön toteutukseen liittyvistä huomioista sekä suunnitella yhdessä esimerkiksi etäyhteyden käyttöön liittyvistä yksityiskohdista. 
 5. Opintokäynnin jälkeen pyydämme vastaamaan palautekyselyyn. Saamamme palautteen avulla kehitämme toimintaamme. 

Opetusryhmien vierailut Helsingin yliopistolle ovat osa päiväkotien, koulujen ja muiden oppilaitosten toimintaa. Vierailujen on suositeltavaa olla kirjattuna oppimisyhteisön vuosisuunnitelmaan.

Helsingin yliopisto ei ole vakuuttanut opintokäynneillä vierailevia muiden oppilaitosten oppilaita.

Opetusryhmän omalla opettajalla on vastuu oppilaistaan koko vierailun ajan. 

Myös etäopintokäynnin aikana opettaja vastaa vierailun turvallisuudesta. Opettaja vastaa kokeellisissa töissä tarvittavien välineiden ja reagenssien hankkimisesta, videoyhteyden toimimisesta sekä opetustilan valmistelusta etäopintokäyntiä varten hyvissä ajoin etukäteen. Opettaja vastaa myös työturvallisuuden toteutumisesta koko opintokäynnin ajan. 

Opettaja vastaa etäopintokäynnin videoyhteyden toimimisesta ja opetustilan valmistelusta etäopintokäyntiä varten sekä mahdollisista kokeellisissa töissä tarvittavien välineiden ja reagenssien hankkimisesta. Opettaja vastaa myös työturvallisuuden toteutumisesta koko opintokäynnin ajan. 

Sopiva videoneuvottelualusta, esim. Zoom, Google Meet tai MS Teams, valitaan varauksen yhteydessä. Opettajan tulee varmistaa, että tarvittavat yhteydet ja tekniikat toimivat. Opintokäyntiin tarvitset:

 • Internet-yhteys
 • Projektori tai tietokoneen näyttö
 • Äänentoisto
 • Verkkokamera ja mikrofoni
 1. Valmistele etäyhteys opetustilaan ja testaa sen toimivuus. Varmista erityisesti äänten kuuluvuus sekä videoesityksen näkyvyys koko ryhmälle.
 2. Tutustu valitsemasi aktiviteetin työohjeeseen ja testaa kokeellinen työ etukäteen.

 3. Käsittele ryhmäsi kanssa lyhyesti etäopintokäyntiä edeltävällä tunnilla valittuihin aktiviteetteihin liittyvää aihetta. 

 4. Varaa työssä mahdollisesti tarvittavat välineet ja reagenssit jokaiselle työpisteelle.

 5. Varmista, että etäopintokäynnin aikana kaikki oppilaat ja opiskelijat ymmärtävät ohjaajan antamat ohjeet sekä toimivat niiden mukaan. Varmista myös, että työturvallisuuteen liittyvät huomiot toteutuvat opintokäynnin aikana.

 6. Erityisjärjestelyissä, kuten etäkoulussa, sovi järjestelyistä erikseen ohjaajan kanssa. 

Kaiken toimintamme lähtökohtana on rakentaa hyvät ja turvalliset olosuhteet opintokäynneillä vieraileville ryhmille ja ohjaajille. Tutustuhan käytänteisiimme ennen lähiopintokäynnin varaamista.

 • Tiedeluokkien vastaaottama ryhmäkoko voi vaihdella. Mikäli ryhmäkoissa on rajoituksia, ilmoitamme niistä aina varauksen yhteydessä.
 • Opintokäynnin kaikilla osallistujilla on mahdollisuus pitää koko vierailun ajan pitää 1–2 m turvaväli muihin osallistujiin.
 • Ryhmät pesevät ja desinfioivat kätensä yliopistolle saapuessaan ennen kuin tulevat opetuslaboratorioon tai luokkaan. Myös opetustilasta poistuttaessa pestään ja desinfioidaan kädet.  
 • Opintokäynneillä voidaan tehdä parityöskentelyä pedagogisista syistä, mutta osallistuja saa myös työskennellä yksin.  
 • Osallistujille osoitetaan työskentelypaikat tilasta ja opetustilassa pyritään välttämään turhaa kuljeskelua.  
 • THL:n ohjeistuksen mukaisesti kaikkien nuorimmilta ei edellytetä maskien käyttöä. Yläkoulu- sekä toisen asteen ryhmät noudattavat yleistä voimassa olevaa maskisuositusta tilanteen mukaan. Kuitenkin kaikenikäiset saavat käyttää maskeja opintokäynnin ajan. Tiedeluokkaohjaajat käyttävät maskia lähiohjaustilanteissa.
 • Tiedeluokkien koordinaattorit antavat tarkemmat luokkakohtaiset ohjeistukset ennen opintokäyntiä.  
 • Opetusryhmän omalla opettajalla on vastuu oppilaistaan koko vierailun ajan.
 • Tiedekasvatuksella oikeus perua sovitut vierailut, jos tilanne niin edellyttää.

Huom! Ryhmän kanssa opintokäynnille ei saa tulla mikäli...

 • joku ryhmästä on sairas.
 • joku ryhmästä on ollut lähikontaktissa koronapositiiviseen henkilöön kahden viikon sisällä.
 • Mikäli ryhmässä on riskiryhmiin kuuluvia rokottamattomia henkilöitä, emme suosittele heidän osallistuvan vierailulle.  

Helsingin yliopiston opiskelijaesittelijät kertovat lukiolaisille omista opinnoistaan ja Helsingin yliopiston tarjoamista mahdollisuuksista. Tilaisuus voidaan järjestää lukiossa oppitunnilla, yliopiston kampuksella tai verkon välityksellä. Infoja pidetään sekä suomeksi että ruotsiksi.

Tilaa opiskelijaesittelijä lukioosi »