Ukrainan rauhan mahdollisuudet puhuttavat SuomiAreenassa

Helena Ranta Forum tuo kesäkuun lopussa Poriin keskustelun siitä, mitä kestävän rauhan saaminen Ukrainaan edellyttää. Professori Helena Ranta arvioi, että rauhan syntyminen on pitkä ja tuskallinen mutta mahdollinen prosessi.  

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on pakottanut Suomen ja koko Euroopan uudenlaiseen todellisuuteen. Uutiset siviiliuhreista, laajoista tuhoista ja raaoista sotarikoksista tulevat lähelle, ja sodan vaikutus tuntuu voimakkaasti taloudessa ja ruokaturvassa. 

Rauhanrakennukseen, ihmisoikeuksiin ja humanitaariseen työhön keskittyvä Helena Ranta Forum tuo kesäkuun lopussa SuomiAreenaan Poriin keskustelun siitä, mitä kestävän rauhan saaminen Ukrainaan edellyttää. 

”On tärkeää, että valmistaudumme sodan loppumiseen ja rauhansopimukseen, joka turvaa Ukrainan itsenäisyyden ja alueelliset rajat. Henkinen ja fyysinen jälleenrakentaminen tulee olemaan pitkä ja tuskallinen prosessi. Siinä Ukraina tarvitsee tukeamme. Elävä keskustelu Porissa on hieno mahdollisuus tuoda esiin rauhan rakentamisen vaikeudet ja mahdollisuudet”, sanoo professori Helena Ranta, joka on selvittänyt sotarikoksia ja konflikteissa tehtyjä ihmisoikeusloukkauksia ympäri maailmaa. 

Rannan kanssa aiheesta keskustelevat kansanedustaja, ulkopolitiikan konkari Pekka Haavisto, sotarikoksia Ukrainassa selvittävä sotarikostutkinnan johtaja Matti Raatikainen ja Monika-Naisten liiton puheenjohtaja, ukrainalaisdiasporaan kuuluva Olga Silfver. Keskustelun moderoi Helena Ranta Forumin puheenjohtaja ja Plan International Suomen viestintäjohtaja Anna Könönen

Rauha on synnytettävä siellä, missä väkivalta on syntynyt 

”Rauhaa ei voi paketoida kauniiseen kääreeseen ja laittaa isoa rusettia. Rauha on synnytettävä siellä, missä kosto ja väkivalta ovat syntyneet ja missä niiden on annettu voimistua jopa vuosisatojen ajan. Venäjän ja venäläisten on viimeinkin käsiteltävä oman historiansa pimeitä jaksoja. Historian uudelleenkirjoittaminen ei ole tie rauhaan. Ukraina joutuu taistelemaan rauhanrakennuksen ohella korruption kitkemiseksi maassa. Tässäkin se tarvitsee kansainvälistä tukea”, Helena Ranta pohtii. 

Hän vertaa Ukrainan tilannetta edelliseen Euroopassa käytyyn laajaan sotaan, Jugoslavian hajoamissotaan. Ukrainan osalta tilanne on lohdullisempi kuin vuosituhannen vaihteessa Balkanilla. Ukrainassa oli sodan alkaessa useiden eri organisaatioiden asiantuntijoita, jotka pääsivät keräämään tuoreeltaan todisteita sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Kansainvälinen rikostuomioistuin on jo antanut näistä rikoksista kaksi pidätysmääräystä. 

”Kautta historian hirmuhallitsijat ovat voineet toimia pelkäämättä joutumista edesvastuuseen teoista. Nyt on aika hävittää rankaisemattomuuden kulttuuri. Se, tulemmeko näkemään oikeudenkäyntejä Venäjän korkeinta johtoa vastaa, on toki vielä auki”, Ranta pohtii. 

”Venäjän hyökkäys Ukrainaan osoitti sen hylkäävän kaikki kansainväliset sopimukset, mukaan lukien YK:n peruskirjan. Väite Itä-Ukrainassa meneillään olleesta kansanmurhasta on yksi valhe pitkässä valheiden nauhassa. Mitään todisteita siitä ei ole esitetty. Siviilien surmaaminen ja koulujen tuhoaminen vain korostavat Venäjän aloittaman sodan mielettömyyttä.” 

Ukrainan jälleenrakennus vaatii solidaarisuutta 

Ranta on tehnyt pitkään yhteistyötä Pekka Haaviston, Matti Raatikaisen ja Anna Könösen kanssa ja kertoo odottavansa antoisaa, ajatuksia herättävää keskustelua heidän sekä uuden tuttavuuden Olga Silfverin kanssa. 

”Uskon keskustelun tuovan esiin Ukrainan rauhan vaikeuden ja toivon, että yhdessä voisimme antaa yleisölle uskoa paremmasta tulevaisuudesta. Toivon myös, että kaikki ymmärtäisivät solidaarisuuden tärkeyden Ukrainan jälleenrakentamisessa”, Ranta sanoo. 

Hän tietää kokemuksesta, että kansakuntien toipuminen sodasta edellyttää sotarikosten perinpohjaista selvittämistä ja totuuden esiin saamista. 

”Muistan vuonna 2002 Kamerunin mission yhteydessä näkemäni muistilapun kirkon ilmoitustaululla: ”Ei ole olemassa rauhaa ilman oikeutta eikä oikeutta ilman anteeksiantoa”. Mietin nyt, voivatko ukrainalaiset koskaan antaa anteeksi Venäjälle.” 

 

Helena Ranta Forumin keskustelu Porin kaupungintalon pihalla pe 30.6. klo 15–15.45 sekä striimattuna MTV Katsomossa.

Tutustu SuomiAreenan ohjelmaan: https://www.suomiareena.fi/pori/ohjelma/