Valokuvakokoelmat, arkisto ja kirjasto

Helsingin yliopistomuseon valokuvakokoelmat sisältävät 58 000 kuvaa, joista noin puolet on digitoitu. Kokoelmissa on yliopiston historiaan liittyviä kuvia henkilöistä, rakennuksista, juhlista, opiskelijaelämästä, tutkimuksesta ja opetuksesta sekä runsaasti terveydenhuollon historiaan liittyviä kuvia, pääasiassa eri sairaaloista ympäri Suomen.

Museon arkistokokoelmissa on aineistoa mm. lääketieteen ja sairaaloiden historiaan sekä käsityönopettajan koulutuksen historiaan liittyen.

Kirjastossa on lääketieteen ja terveydenhuollon historiaan liittyvää kirjallisuutta. Museossa on myös suppea yliopistohistoriallinen käsikirjasto.

Valokuva-arkisto, arkisto ja kirjasto ovat sopimuksesta avoinna.

Ylioppilaskunnan Laulajat keräävät rahaa Pohjois-Amerikan konserttimatkaa varten "YL:n rengasmatkoilla" 1950-luvun alussa. Kuva: Yrjö Lintunen.Tanssiaiset Vanhalla ylioppilastalolla filosofisen tiedekunnan promootion yhteydessä vuonna 2000. Kunniatuolissa kannetaan professori Matti Klingeä. Kuva: Jakke Nikkarinen.Ernst Neovius (Nevanlinna) ystävineen hiihtämässä vuonna 1895. Toinen henkilö vasemmalta on J.K. Paasikivi, ensimmäinen oikealta Ernst Neovius. Kuvaaja ei tiedossa.Professori Johan Wilhelm Runeberg opetuskierrolla Uudessa klinikassa 1893. Kuva on luultavasti vanhin, jossa näkyy suomalaisia lääkäreitä valkoisissa takeissa. Kuvaaja ei tiedossa.Opiskelijoita viettämässä aikaa asfaltilla 1990-luvulla. Kuva: Eero Roine.Professorit Terttu Nevalainen ja Matti Rissanen esittelevät kielentutkijan perustyökalut vuonna 2000 eli kirjat ja tietokoneen. Kuva: Veikko Somerpuro.Valtiotieteellisen tiedekunnan promootiokulkue tuulessa vuonna 2000. Kuva: Veikko Somerpuro.Jerri-kissaa leikataan pieneläinklinikalla. Kuva: Veikko Somerpuro, 2000.Professori Timo Koponen vetämässä lehtisammalkurssia, joka on järjestetty ensimmäisen kerran jo 1870-luvulla. Kuva: Veikko Somerpuro, 2000.Rolf Nevanlinna soittamassa viulua. Kuvaaja ja ajankohta eivät ole tiedossa.Filosofisen tiedekunnan promootio vuonna 2000. Flooranpäivänä 13.5. tanssittiin Kumpulassa. Kuva: Jakke Nikkarinen.Opiskelija yliopiston päärakennuksen kahvilassa 1950-luvun alussa. Kuva: Yrjö Lintunen.Psykologian laitoksen Muistiklinikka 1990-luvulla. Kuva: Ari Aalto.Maatalouskirjaston kurssikirjalukusali Viikissä. Kuva: Yliopiston kuvalaitos 1980.Opiskelijoita peltotöissä Viikin opetus- ja koetilalla 1960-70 -luvulla. Kuvaaja ei tiedossa.Mikrobiologian tutkimusta 1970-luvulla. Kuva: Yliopiston kuvalaitos.