Vetenskapsfester

På grund av de rådande omständigheterna kan vi tyvärr inte ordna vetenskapsfester i universitetets utrymmen. Tills dess rekommenderar vi varmt virtuella vetenskapsfödelsedagsfester! Mera information om den virtuella festen hittar du nedan.

Vetenskapsfester har arrangerats sedan år 2014 och de är en del av vetenskapsfostrans utvecklings- och forskningsprojekt. Handledarna på vetenskapsfesterna är huvudsakligen lärarstuderande vid Helsingfors universitet. De flesta festhelheterna har utvecklats som en del av lärarutbildningen.

Vetenskapsfödelsedagsfester och vetenskapsworkshopar som en del av företagens uppfrisknings- eller festdagar är av våra populäraste vetenskapsfester.

Som en del av LUMA2020-programmet har man sammanfattat en inspirerande vetenskapsfödelsedagshelhet, vars uppgift är att erbjuda glädjen av att upptäcka nya saker för barn och vuxna runtom hela Finland! För tillfället är materialet tillgängligt endast på finska.

Med hjälp av det berättande och lärorika videomaterialet kan man ordna vetenskapsfester även hemma. I helheten ingår anvisningarna till tre roliga aktiviteter, som kan utföras på ett säkert sätt av material som hittas hemma. Alla aktiviteter är testade på studiebesöken till Kemiklassen Gadolin och vetenskapsfester. Den virtuella vetenskapsfödelsefesten lämpar sig för barn i åldern 6 – 10 och programmet kan handledas av en vårdnadshavare, en mor- eller farförälder, en förälder, ett äldre syskon eller någon annan bekant vuxen. Födelsedagshelheten kan användas bland annat hemma, i skolor, i daghem eller i klubbar.

Den virtuella vetenskapsfödelsedagshelheten består av en video som man tittar på under festen och anvisningar riktade till födelsedagsfestens handledare. Via den fängslande videon anländer en överraskningsgäst till födelsedagarna. Gästen har med sig ett rykande paket och inspirerar gästerna att göra experiment, samt kommer med intressanta detaljer om kemin som experimenten grundar sig på. Festens handledare ansvarar för förhandsförberedelserna och pausar videon då gästerna utför experimenten. I anvisningarna riktade till handledaren framkommer det vilka material som behövs i experimenten, samt råd med vilka man kan stöda barnens glädje att upptäck något nytt.

Den virtuella födelsedagsfesthelheten testas under våren 2020. Under testningsperioden är beställningen av materialet gratis, men förutsätter att man ger feedback för födelsedagsmaterialet. Den värdefulla feedbacken vi får av barnen och handledarna kommer vi att använda i den forskningsbaserade utvecklingen av de virtuella vetenskapsfödelsedagarna. Genom att ge feedback kan du inverka våra tjänster och material!

Det virtuella materialet kan du beställa här.

Projektet för de virtuella födelsedagsfesterna leds av Maija Aksela, som är professor vid avdelningen för kemilärarutbildingen i Helsingfors universitet. I projektets team ingår också forskare och blivande kemilärare. Ida Koskinen, Pinja Tolvanen och Jaakko Turkka ansvarade för produktionen av videomaterialet och anvisningarna till de virtuella vetenskapsfödelsedagsfesterna. Iisa Rautiainen, Laura Saarinen och Essi Purkonen deltog också i utvecklingsarbetet.

I våra vetenskapsklasser kan du ordna en oförglömlig vetenskapsfest, där du och dina kompisar få klä på er vita forskarrockar och stiga in i vårt laboratorium eller ta er ann Amazing Race of Math-matematikorienteringen!

Vi erbjuder färdiga vetenskapsfesthelheter med olika teman. Ifall du inte hittar en lämplig helhet kan vi också bygga ihop en unik helhet som tar i beaktande gästernas ålder, önskemål och intressen.

På vetenskapsfesterna lär man sig och får nya insikter. Med hjälp av våra skolade handledare är utförandet av experimenten och lösandet av forskningsutmaningarna framförallt roligt och säkert!

Du kan fixa serveringen till vetenskapsfesten själva eller beställa den från studentrestaurangerna som är belägna i universitetets utrymmen. Kontaktuppgifterna för Unicafe Chemicum (kemifester) och Unicafe Exactum (matematikfester) finner du här.

Unicafe Chemicum har för vetenskapsfesterna gjort två färdiga menyer som kan beställas även till matematikfester som ordnas i Exactum.

Kemiklassen Gadolin och Matematikklassen Summamutikka erbjuder vetenskapsfesthelheter.

Festerna består av cirka 90 minuter långt handlett program. För det fria festandet med servering reserveras cirka 30 minuter.

På fester som arrangeras av Kemiklassen Gadolin kan man också önska att handledaren gör spunnet socker eller vetenskapsläsk till serveringen.

Nedan hittar du födelsedagsfesthelheterna vi erbjuder. Dessa kan också tillämpas på andra fester eller uppfriskningsdagar! Alla våra helheter lämpar sig för 5 – 15 år gamla gäster om inte annat är nämnt i beskrivningen. Föräldrar, mor- och farföräldrar och andra bekanta vuxna är också varmt välkomna på vetenskapsfesterna! Bakom den här länken hittar du noggrannare beskrivningar av festhelheternas arbeten.

Smakliga molekyler – Under födelsedagsfesten bekantar vi oss med molekylgastronomins hemligheter genom att framställa glass eller sorbet. Vi rekommenderar helheten till mer än 9 år gamla gäster.

Detektiven – Festsällskapet får leka detektiver och lösa chiffer med hjälp av kemi.

Kylig kemi – Under festen får vi ta en titt i det flytande kvävets och torrisens värld.

Färggrann kemi – På födelsedagsfesten fokuserar vi oss på färger. Vi gör i laboratoriet experiment och demonstrationer, i vilka färger har en central roll.

Studsande molekyler – Gästerna får under festen göra en egen superboll eller bekanta sig med löllöslemets kemi.

Escape room – På avdelningen för kemi har det hänt ett märkligt brått; födelsedagsfestens servering har blivit stulen! På festen får gästerna lösa mysteriet med den försvunna serveringen. Helheten passar sig för 7. – 9.-klassens elever. I födelsedagsfesten kan det delta maximalt 10 gäster.

Var inget av dessa helheter lämpligt? Ta kontakt så bygger vi en helhet som just ni önskar.

The Amazing Race of Math – Kom och äventyra runt Campus Gumtäckt och lösa uppgifter i Amazing Race-anda! I matematikorienteringen behöver du bland annat förmågan att samarbeta och ett glatt humör – och glöm inte sinnet för äventyr. Kom och äventyra från rast till rast och lösa fängslande matematiktankenötar!

Motsvarar helheten inte ert önskemål? Ta kontakt så bygger vi ihop en helhet som just ni vill ha.

Kontakta oss senast tre (3) veckor före datumet ni önskar att vetenskapsfesten ska ordnas. Vänligen ange följande uppgifter när ni kontaktar oss:

  • Antalet deltagare
  • Gästernas ålder
  • Datum ni önskar för festen

Matematikklassen Summamutikka semestrar juni – augusti och vi arrangerar inga vetenskapsfester då.

Våra priser innehåller mervärdesskatt 24 %.

Be om en offert för lillajulsfester eller uppfriskningsdagar.

Matematikfesternas priser

1 – 10 deltagare (1 handledare) 150 € / fest

11 – 20 deltagare (2 handledare) 300 € / fest

Kemifesternas priser

Kemifestens pris beror på antalet deltagare. Du får mera information om våra priser genom att kontakta oss via kemianluokkagadolin@helsinki.fi

Vi arrangerar vetenskapsfester vardagskvällar på Campus Gumtäckt. I Kemiklassen Gadolin arrangeras festerna kl. 16.00-18.00 och i Matematikklassen Summamutikka kl 17.00-19.00.

Datum då vetenskapsfester kan ordnas i Kemiklassen Gadolin kan ses i vår bokningskalender. Via bokningskalendern kan du också göra din bokning. Bokningskalendern är för tillfället stängd, men öppnas igen när vi igen kan arrangera vetenskapsfester i universitetets utrymmen.

(I oklara situationer kan du kontakta oss via e-post på adressen kemianluokkagadolin@helsinki.fi eller per telefon på numret 02941 40886.)

Vetenskapsfester i Matematikklassen Summamutikka bokas genom att kontakta Saara Lehto via e-post på adressen saara.lehto@helsinki.fi. Vänligen ange uppgifterna som nämndes ovan när du gör din bokning.

För att det skulle vara så bekvämt som möjligt att arrangera födelsedagsfester i våra vetenskapsklasser har vi gjort färdiga mallar för inbjudningskorten. De finskspråkiga mallarna hittar du nedan.

Inbjudan till vetenskapsfest i Kemiklassen Gadolin

Inbjudan till vetenskapsfest i Matematikklassen Summamutikka