Den som genomför fristående studier har endast rätt att genomföra de studier som studierätten har beviljats för. Den som genomför fristående studier är inte inskriven vid Helsingfors universitet som examensstuderande och har inte rätt att avlägga examen vid universitetet.
Studierätten för fristående studier som har beviljats för ett visst studieavsnitt (eller en studiehelhet), garanterar inte att det ordnas undervisning i form av kurser under den tid som studierätten gäller. Om ett studieavsnitt inte kan genomföras som kurs, kan det vanligen genomföras med en litteraturtentamen eller en skriftlig uppgift (essä). Informationen om undervisningen för hösten 2022 publiceras före slutet av juni och informationen om vårterminens undervisning publiceras före slutet av september.
Om studierätten gäller studier som den sökande behöver för ämneslärarbehörighet och den sökande har genomfört/har rätt att genomföra pedagogiska studier för lärare vid ett universitet i Finland innan ansökningstiden gick ut, är studirätten avgiftsfri. I annat fall är studierätten avgiftsbelagd. I enlighet med ett beslut som har fattats av universitetets rektor är avgiften för fristående studier 15 euro/studiepoäng.
Den som får ett positivt beslut om studierätt för fristående studier måste anmäla senast 18.5.2022 om han eller hon vill genomföra de studier som rätten beviljats för. Om den sökande inte meddelar att han eller hon tänker utnyttja studierätten dras rätten in. I stället för de som inte meddelar något och de som meddelar att de inte tänker utnyttja rätten, kan universitetet anta andra sökande från reservplatser. Antagning från reserplatser tar slut senast 31.5.2022. Den som antagits från reservplats måste meddela om han eller hon tar emot studierätten senast 15.6.2022.
Om studierätten är avgiftsfri och inte villkorlig gäller den från och med 1.8.2022.
Om studierätten är avgiftsbelagd börjar den gälla när den sökande har visat att han eller hon har betalat studieavgiften, dock tidigast 1.8.2022. Man ska visa att studieavgiften har betalats senast 31.8.2022.
Om studierätten är villkorlig börjar den gälla när de villkor som nämns i beslutet uppfylls, dock tidigast 1.8.2022. Man ska visa att villkoren har uppfyllts senast 31.8.2022. Studierätten är villkorlig t.ex. när det fordras förkunskaper (ett prov) eller intyg över att de föregående studierna genomförts (t.ex. grundstudiehelheten har genomförts).
Studierätten upphör när den studerande har genomfört de studier som studierätten beviljades för, dock senast 31.7.2024.
När studierätten för fristående studier upphör kan man hos dekanus ansöka om rätt att få delta i ytterligare ett prestationsförsök, om prestationen tidigare har blivit underkänd och man inte lyckats genomföra studieavsnittet och det inte finns möjlighet att genomföra studieavsnittet innan studierätten upphör. Ansökan måste göras senast 31.10.2024.