En doktorsavhandling är en enhetlig framställning som innehåller ny vetenskaplig kunskap och som baserar sig på egen självständig forskning. Doktorsavhandlingen kan vara en monografi eller en artikelavhandling (se nedan). Avhandlingsmanuskriptet som lämnas in till förhandsgranskning ska vara skrivet på samma språk som den slutliga doktorsavhandlingen.
Granskningsprocessen och förhandsgranskarens roll
Doktorsavhandlingarna granskas i två repriser, av vilka förhandsgranskningen är den första och disputationen den andra. Efter disputationsakten antingen godkänner och bedömer eller underkänner fakultetsrådet doktorsavhandlingen utgående från de dokument som sammanställts under granskningsprocessen och rådets egen sakkunskap. Medlemmarna av fakultetsrådet har möjlighet att bekanta sig med manuskriptet (under förhandsgranskningen) och avhandlingen (då avhandlingen godkänns och bedöms eller underkänns) innan de fattar sitt beslut.
Förhandsgranskarna har ett stort ansvar för doktorsavhandlingarnas kvalitet genom att de ser till att halvfärdiga arbeten inte går vidare till disputationsskedet. Om det först under disputationsakten framgår att arbetet inte uppfyller minimikraven för en doktorsavhandling är detta mycket problematiskt med tanke på doktorandens rättsskydd.
Fakultetsrådet utser minst två förhandsgranskare för avhandlingen. Förhandsgranskaren ska i ett motiverat skriftligt utlåtande klart antingen rekommendera eller avstyrka disputationstillstånd dvs. konstatera, huruvida manuskriptet i sin nuvarande form eller med små ändringar som doktorandens handledare kan godkännas uppfyller minimikraven på en doktorsavhandling. Förhandsgranskarens utlåtande ska inte formuleras så att tillstånd föreslås beviljas endast om vissa korrigeringar görs. Med andra ord ska det inte ställas villkor för beviljande av disputationstillstånd.
Bedömningskriterierna
- Ämnesval, forskningsproblem, avgränsning av uppgiften och forskningsfrågor: Ämnets informationsvärde, forskningsproblemets relevans, ändamålsenligheten i hur uppgiften avgränsats. Fakulteten rekommenderar att en monografi inte ska överskrida 250 ark, bilagor inte medräknade. (Obs. Vid fördhandsgranskningsskedet kan manuskriptens längd skilja sig från den slutliga layoutversionen, eftersom ett större rådavstånd rekommenderas för att möjliggöra evantualle anteckningar av granskaren).
- Beaktande av tidigare forskning: Undersökningens förhållande till den vetenskapliga diskussionen på forskningsområdet.
- Begreppslig klarhet och förtrogenhet med teorin.
- Vilka forskningsmetoder som har använts: Ändamålsenligheten i valet av perspektiv och forskningsmetoder med tanke på forskningsproblemet. Visad förtrogenhet med de metoder som använts.
- Material: Materialets kvalitet, relevans och tillräckliga omfattning med tanke på forskningsproblemet.
- Presentation av resultaten och slutsatser: Analysens konsekvens och beaktandet av olika perspektiv. Slutsatsernas förankring i resultaten. Produktionen av ny kunskap. Undersökningens betydelse för vetenskapsområdet och/eller samhället. Som ytterligare merit kan räknas om undersökningen ger upphov till intressant vidare forskning eller nya metodologiska/teoretiska angreppssätt.
- Ett insiktsfullt och kritiskt grepp: Kritiskt förhållningssätt till tidigare forskning, teorier, metoder, material och källor. Ett insiktsfullt angreppssätt räknas som merit.
- Genomförande av undersökningen: Konsekvens och ändamålsenlighet i struktur och tekniskt genomförande samt språkets tydlighet.
Bedömningskriterierna för doktorsavhandlingar har fastställts av teologiska fakultetens fakultetsråd 12.12.2017.
Negativt eller positivt utlåtande?
Förhandsgranskaren ska föreslå avstyrkande av disputationstillstånd, om det är klart att arbetet inte utgör en enhetlig framställning som innehåller ny vetenskaplig kunskap och baserar sig på egen självständig forskning i enlighet med definitionen ovan. Förhandsgranskaren har orsak att överväga ett negativt utlåtande även i det fall att arbetet har andra allvarliga brister, såsom till exempel
- mycket bristfällig teoretisk referensram
- uppenbart begränsat forskningsmaterial för en doktorsavhandling
- allvarliga brister i kännedomen om forskningslitteraturen på området
- om arbetet annars är halvfärdigt, i synnerhet i ljuset av bedömningskriterierna som nämns ovan.
Däremot utgör brister som kan åtgärdas med enkelt redigeringsarbete eller med sådant extra material eller fördjupade litteraturstudier som fås till stånd med en rimlig arbetsinsats inte nödvändigtvis hinder för ett positivt utlåtande.
Ett negativt utlåtande leder i allmänhet till att förhandsgranskningen avbryts antingen på doktorandens begäran eller enligt beslut av fakultetsrådet. Fakultetsrådet fattar sitt beslut på basis av förhandsgranskarnas utlåtanden och enligt eget övervägande. Medlemmarna av fakultetsrådet har möjlighet att bekanta sig med manuskriptet innan de fattar sitt beslut.
När förhandsgranskningen förfallit kan doktoranden begära ny förhandsgranskning sedan han eller hon i avhandlingsmanuskriptet fört in de ändringar som tagits upp i de avstyrkande utlåtandena eller också andra ändringar. Dessutom krävs att prefekten förordar ny förhandsgranskning i samråd med doktorandens handledare. I dessa fall kan fakulteten, beroende på fallet och förhandsgranskarens tidtabell, antingen fråga samma förhandsgranskare för uppgiften igen eller söka efter nya.
Avhandlingar på främmande språk
Ett manuskript i förhandsgranskningsstadiet har ännu inte nödvändigtvis språkgranskats professionellt. Doktoranden ansvarar för att avhandlingens språkdräkt korrigeras efter förhandsgranskningen. Fakulteten stöder språkrevision för avhandlingar som har inte skrivits på doktorandens modersmål, men typiskt görs språkgranskningen efter att förhandsgranskarna har lämnat in sina utlåtanden. Förhandsgranskaren behöver alltså inte korrigera språkdräkten. Han kan dock kommentera språket i synnerhet med tanke på vetenskapligt centrala aspekter (t.ex. felaktigt använd specialterminologi, översättningsfel, satsbyggnad och konstruktioner som gör texten svår att förstå).
Sammanläggningsavhandlingar
Doktorsavhandlingen kan också bestå av flera (3–5 stycken beroende på omfattningen) referentgranskade vetenskapliga publikationer eller manuskript som godkänts för publicering samt en sammanfattning av dessa.
Sammanfattningen ska innehålla en introduktion till ämnet, målsättningarna för den helhet som publikationerna bildar, vilka metoder som använts och en bedömning av resultatens betydelse och användbarhet vid den tidpunkten när sammanfattningen publiceras. Den rekommenderade längden för sammanfattningen är ca 30–60 sidor (ca 60 000–120 000 tecken). I doktorsavhandlingen kan också inkluderas artiklar som ännu inte har godkänts för publicering. Antalet artiklar beror på deras omfattning, vetenskapliga kvalitet och betydelse, på publikationsforumet och på författarens självständiga andel i artiklarna.
En sammanläggningsavhandling kan innehålla sampublikationer. I det fallet ska avhandlingsförfattarens andel kunna tydligt påvisas. En sampublikation kan användas i flera doktorsavhandlingar. I det fallet ska avhandlingsförfattaren tillsammans med handledaren/handledarna redogöra för författarens andel i sampublikationen. Om sampublikationen redan har använts i en annan doktorsavhandling ska detta nämnas i redogörelsen. Författaren ska också skicka redogörelsen till sampublikationens övriga författare. Författaren ska lämna in redogörelsen till fakultetens forskarstudieärenden i samband med att han eller hon lämnar in doktorsavhandlingen till förhandsgranskning. Det rekommenderas att redogörelsen inkluderas i avhandlingen.
En sammanläggningsavhandling ska till sin vetenskapliga nivå och övriga kravnivå uppfylla samma kriterier som en monografiavhandling.
Förhandsgranskaren ska presentera sin bedömning av avhandlingens vetenskapliga nivå (både sammanfattningen och artiklarna) oberoende av om artiklarna redan har publicerats eller inte. I utlåtandet ska förhandsgranskaren ägna uppmärksamhet åt huruvida avhandlingens delar bildar en tillräckligt enhetlig och omfattande helhet som uppfyller kriterierna för en doktorsavhandling.
Doktoranden lämnar in artiklarna (publicerade eller publiceringsklara) till förhandsgranskning utan att redigera dem eller skriva om dem. Därför kan upprepningar eller lindriga överlappningar tillåtas då det gäller artiklar som behandlar varandra närliggande teman. I det avseendet ska alltså en sammanläggningsavhandling bedömas på andra grunder än en monografi.
Etiska anvisningar
Teologiska fakulteten fäster särskild vikt vid att förhandsgranskningsprocessen är opartisk och transparent. Fastän det vanligen är institutionen eller läroämnet som tar den första kontakten med förhandsgranskaren, är förhandsgranskaren en sakkunnig som förordnats av fakulteten. För att undvika juridiska problem ska förhandsgranskaren därför avge sitt utlåtande direkt till fakulteten. Förhandsgranskaren ska endast stå i kontakt med fakulteten, och ska alltså inte ge utlåtandet till doktoranden, doktorandens ansvariga lärare eller handledaren, eller, så länge granskningsprocessen pågår, diskutera utlåtandets innehåll eller något annat om avhandlingen med dessa. Förhandsgranskaren ska inte handleda doktoranden och ta emot korrigerade versioner eller annat material i anslutning till arbetet av någon annan än fakulteten.
Förshandsgranskningen faller under de allmänna jävsregler. Förhandsgranskaren får inte stå i ett sådant förhållande till disputanden eller doktorsavhandlingen eller någon annan part som gör att hans/hennes opartiskhet kan ifrågasättas. Förhandsgranskare kan därmed inte vara t.ex.
- en person som är medförfattare till en delpublikation som ingår i doktorsavhandlingen,
- en person som har ett pågående forskningssamarbete eller har haft ett samarbete med disputanden under processen med doktorsavhandlingen,
- en person som haft ett nära forskningssamarbete med doktorsavhandlingens handledare under de tre senaste åren som föregår förhandsgranskningen,
- disputandens närstående släkting,
- disputandens eller handledarens närmaste chef eller medarbetare, eller
- en medlem i doktorsavhandlingens uppföljningsgrupp.
Fakulteten strävar efter att ta reda på de möjliga frågor gällande jävighet före förhandsgranskarna utses. I fall av att du undrar om du är jävig efter du har utsetts som förhandsgranskare, vänligen kontakta oss så snart som möjligt: teol-tohtorikoulutus@helsinki.fi. Förhandsgranskaren ska också i sitt utlåtande kortfattat nämna eventuella tidigare samarbetsförhållanden eller andra omständigheter, som eventuellt kan påverka andras uppfattning om utlåtandets opartiskhet.
Fakultetens forskarstudieärenden skickar kopior av utlåtandet till doktoranden, handledaren, ansvariga personen, den andra förhandsgranskaren och medlemmarna i fakultetsrådet och (om disputationstillstånd beviljas) opponenten och de andra medlemmarna i betygsnämnden.
Doktoranden har rätt att framföra anmärkningar om utlåtandet till fakultetsrådet innan man besluter om disputationstillstånd. Utlåtandet fogas till protokollet för det möte, vid vilket fakultetsrådet besluter om tillstånd för disputationen, och är efter det en offentlig handling.
Utlåtande
Enligt fakultetens bestämmelser får tiden för inlämnandet av utlåtandet inte överskrida två månader utan särskilda skäl. Fakultetens forskarstudieärenden ska meddelas om förhandsgranskningen överskrider den fastslagna tiden. Den rekommenderade längden för utlåtandet är 2–5 sidor. Förhandsgranskarna kan, om de så önskar, ge ett gemensamt utlåtande.
Utlåtandet skrivas alltid på finska, på svenska eller på engelska.
Utlåtandet kan innehålla förslag till korrigeringar och förbättringar, men det ska entydigt framgå huruvida disputationstillstånd föreslås beviljas eller ej. Ifall förhandsgranskaren dessutom vill påpeka om mycket små saker, t.ex. stavfel, kan han eller hon bifoga en separat lista över korrigeringarna till utlåtandet eller returnera manuskriptet inklusive eventuella anmärkningar till fakultetens forskarstudieärenden. Forskarstudieärenden ser till att doktoranden får listan eller manuskriptet. I övriga fall behöver manuskriptet inte returneras.
Vänligen underteckna, skanna och skicka utlåtandet till fakultetens forskarstudieärenden som e-postbilaga: teol-tohtorikoulutus@helsinki.fi.
Om du kan inte skanna utlåtandet, kan du skicka det som en e-postbilaga utan underteckningen och då skicka det undertecknade originalet per vanlig post till:
Forskarstudieärenden
Humanistiska fakulteten och teologiska fakulteten
PB 24
00014 HELSINGFORS UNIVERSITET
Arvode
Förhandsgranskaren utbetalas ett arvode. För närmare anvisningar, vänligen se nedan på sidan.
Disputationsprocessens senare stadier
Om fakultetsrådet beviljar disputationstillstånd utses en betygsnämnd (opponenten, kustos och en fakultetsrepresentant) och doktoranden kan sätta i gång med de praktiska arrangemangen för disputationen. Fakultetsrådet fattar det slutliga beslutet om att godkänna eller underkänna avhandlingen efter disputationen. Positiva utlåtanden av förhandsgranskarna anses dock betyda att manuskriptet uppfyller de minimikrav som ställs på en doktorsavhandling och att den kan godkännas efter en offentlig disputation. Efter slutförd förhandsgranskning är förhandsgranskaren inte förpliktigad att se till att korrigeringarna görs. Ansvaret för detta ligger hos doktoranden och doktorandens handledare, och i sista hand opponenten. Fakulteten kan efter eget övervägande be att en förhandsgranskare åtar sig uppdraget som opponent.