1. Jag har redan en gällande studierätt för specialistläkar- eller specialisttandläkarutbildning, måste jag delta i ansökan på nytt?
Nej, det behöver du inte. Studierätter som beviljats före 1.1.2019 gäller till det angivna datumet.
*Studierätter för specialistläkarutbildning som beviljats före 1.1.2003 gäller t.o.m. 31.12.2022.
*Studierätter för specialisttandläkarutbildning som beviljats före 1.1.2003 gäller t.o.m. 31.12.2020.
Om du vill a) byta specialitet och/eller b) byta universitet efter 1.1.2019, måste du på nytt delta i den gemensamma ansökan.
Obs! Om du redan har en gällande studierätt för en viss specialitet, kan du inte delta i ansökan till samma specialitet vid samma universitet. Du har möjlighet att byta universitet, men då måste du på nytt delta i den gemensamma ansökan.
2. Kan läkare som avlagt examen utomlands delta i ansökan?
Ja. Men du måste ha beviljats rätt att utöva läkar- eller tandläkaryrket som legitimerad yrkesutbildad person i Finland av Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira). Du kan kontrollera villkoren för ansökningsbehörigheten på dessa webbsidor.
3. Varför måste jag visa mina språkkunskaper? Hur kan jag visa dem?
Läkare och tandläkare under specialistutbildning genomför utbildningen inom det finländska hälso- och sjukvårdssystemet och måste kunna använda finska och svenska i arbetet. Utbildningsprogrammen för specialistläkare och specialisttandläkare är finskspråkiga, vilket betyder att undervisningen ordnas endast på finska. Helsingfors universitet utgör ett undantag, eftersom universitetet är tvåspråkigt. Studenterna kan här använda svenska i studierna, t.ex. vid tentamina.
4. Får jag också en arbetsplats i samband med studierätten?
Nej. Efter att du har beviljats studierätt måste du själv söka en lämplig arbetsplats för prövotiden, och efter den för de övriga tjänstgöringsperioderna som ingår i utbildningen. Medicinska fakulteten har godkänt vissa sjukhus och hälsovårdscentraler som utbildningsplatser som uppfyller fakultetens kvalitetskriterier.
Läs mera om utbildningsplatserna på Medicinska fakultetens sidor (på finska).
https://www.helsinki.fi/fi/laaketieteellinen-tiedekunta/ammatillinen-jatkokoulutus/erikoistumiskoulutus/koulutuspaikkasopimus
5.Kan jag ansöka, även om min examen blir klar först efter ansökningstidens slut? Min arbetsgivare behöver ett intyg över att jag tänker specialisera mig och följande ansökningsomgång är först i september.
Nej, det kan du inte. Alla sökande måste ha antingen medicine eller odontologie licentiatexamen och rätt att utöva läkar-/tandläkaryrket som legitimerad yrkesutbildad person i Finland.
Du kan kontrollera villkoren för ansökningsbehörigheten på dessa webbsidor.
6. Måste jag lämna in bilagor? Godkänns kopior?
Du måste bifoga de bilagor som du hänvisar till i din ansökan till ansökningsblanketten i Studieinfo. Utan bilagor kan du inte bevisa att de uppgifter du anger på ansökningsblanketten stämmer, och då kan du inte bli antagen även om dina poäng skulle räcka till.
Helsingfors universitet godkänner inte vanliga fotokopior av dokument. Kopior måste vara officiellt bestyrkta. Om du antas måste du komma och visa dina originaldokument eller officiellt bestyrkta kopior av dem vid en tidpunkt som meddelas separat.
En förteckning över vilka bilagor som krävs och ytterligare information om dem finns på dessa webbsidor.
7. Jag är svenskspråkig. Kan jag använda svenska i intervjun?
Helsingfors universitet är tvåspråkigt. Sökande kan använda antingen svenska eller finska under ansökningsprocessen.
8. Måste jag söka till tre olika ansökningsalternativ?
Nej. Du kan söka till högst tre utbildningar, eller till exempelvis bara en.
9. Varför fick min kompis som sökt till en annan specialitet veta om antagningsresultatet före mig?
Resultaten i antagningarna till olika specialiteter och olika universitet kan bli färdiga vid olika tidpunkter. Det beror på att intervjuerna ordnas skilt för varje specialitet och region.
10. Vad betyder det att ta emot studieplatsen?
När du tar emot din studieplats får du en villkorlig studierätt som är tidsbunden och gäller en viss specialitet. Om du inte tar emot studieplatsen inom den utsatta tiden förlorar du din studierätt. För att få en ny studierätt måste du delta på nytt i följande antagningsomgång.
11. Hur får jag veta mina poäng?
Dina poäng meddelas i samband med publiceringen av resultaten och de står i antagningsbrevet som du får.
12. Kan jag ansöka, även om jag inte har några initialpoäng?
Initialpoäng för arbetserfarenhet eller akademisk erfarenhet är inget krav för att kunna delta i ansökan eller bli antagen. Sökande går vidare till intervju på basis av initialpoängen. Om det finns många sökande kan initialpoängens betydelse öka, eftersom sökande med de högsta poängen går vidare till intervjun. Till intervjun kallas högst det dubbla antalet sökande i förhållande till antalet nya studieplatser.
Initialpoängen och intervjupoängen räknas ihop till totalpoäng. De sökande som fått flest totalpoäng antas i enlighet med antalet nya studieplatser.
För att kunna bli antagen måste du få poäng för intervjuns samtliga tematiska delar. Du måste få minst 4 poäng sammanlagt för intervjun.
13. Jag ämnar byta specialitet. I vilket skede måste jag avstå från min tidigare studierätt, om jag blir antagen?
Du måste avstå från din tidigare studierätt när du har genomfört prövotiden och blivit godkänd, och beviljas en slutgiltig studierätt för din nya specialitet.