Syftet med Barnklinikens forskarutbildningsprogram är att handleda och stöda unga forskare inom pediatrik eller områden med nära anknytning till den. Forskarutbildningsprogrammet startades som ett pilotprojekt av Kliniska institutionen år 2001 och har därefter etablerat sin verksamhet. Skolan leds av professor Kim Vettenranta. När man ansluter sig till forskarskolan utvärderas varje forskningsprojekt av en utvärderingsgrupp bestående av seniorforskare och en uppföljningsgrupp utses för varje enskilt projekt. Inom ramen för forskarutbildningsprogrammet färdigställs årligen i genomsnitt 6-7 doktorsavhandlingar. Forskarutbildningsprogrammet ordnar utbildningar för forskare och programmet kan även dela ut resestipendier. Forskningsprojektens finansiering ska ordnas via externa källor. Detta är en uppgift för ansvarspersonen för respektive projekt.
Chef
Professor Kim Vettenranta, kim.vettenranta@hus.fi
Ledningsgruppens övriga medlemmar:
prof. Taneli Raivio
prof. Mikko Pakarinen
doc. Samppa Ryhänen
ML. Lilli Leimi
De viktigaste elementen i Barnklinikens forskarutbildningsprogram är
- utvärdering av projekten när arbetet inleds
- tillsättande av uppföljningsgrupp
- årliga rapporter
- utbildningar
- resestipendier
Alla som skriver en doktorsavhandling inom Barnkliniken tas med i forskarutbildningsprogrammet. Nya forskningsprojekt utvärderas vid ett tillfälle dit man utöver forskaren och hans/hennes handledare bjuder in uppföljningsgruppen och utvärderingsgruppen för avhandlingen. Utvärderingstillfällen för avhandlingar ordnas enligt överenskommelse, vanligen en gång i månaden under terminerna. Till uppföljningsgruppen (som har möte med forskaren minst en gång per år) kallar handledarna 2 erfarna forskare, av vilka den ena gärna får vara verksam utanför Barnkliniken. Till utvärderingsgruppen (som endast har ett möte i början av projektet) hör bl.a. Barnklinikens professorer, ordföranden för etiska kommittén, en statistikexpert och uppföljningsgruppen för projektet. Vid utvärderingstillfället är både forskaren och handledaren för avhandlingen närvarande. Ett utvärderingstillfälle ordnas endast en gång för varje projekt.
Tid för utvärderingen reserveras hos forskarutbildningsprogrammets sekreterare carola.antman@hus.fi. En forskningsplan i elektronisk form för distribution ska lämnas in till henne senast två veckor före utvärderingen. Vid utvärderingen ska forskaren presentera sitt projekt. Därefter används cirka 30 minuter för en utvärderingsdiskussion om projektet.
Utvärderingstillfällen
Utvärderingstillfällena år 2021 kl. 15-16.30, Parksjukhuset:
14.1., 18.2., 11.3., 15.4. och 20.5.
I forskarutbildningsprogrammet ingår också Barnklinikens årliga forskningseftermiddag, vetenskapsmöten och Journal Clubs samt andra gemensamma utbildningar.
Ytterligare information om forskarutbildningsprogrammet ges vid behov av prof. Kim Vettenranta, kim.vettenranta@hus.fi.
Följande dokument ska årligen lämnas in till forskarutbildningsprogrammet på adressen tko.info@hus.fi
- Forskarutbildningsprogrammets årsrapport (senast 15.11), (på finska). Blanketten fylls i av forskaren och uppföljningsgruppen tillsammans
- Sammandrag som sänts till forskningseftermiddagen (senast 15.1), (på finska)
- Meddelande om att avhandlingen registrerats vid fakulteten (en gång)
Dokument
Ansökan om resestipendium
Man kan ansöka om ett resestipendium inom ramen för forskarutbildningsprogrammet för en vetenskaplig konferens eller utbildning som anknyter till avhandlingsplanen. En egen presentation vid konferensen är inte en absolut förutsättning för beviljandet av resestipendiet. Maximisumma är 1000€/år/forskare.
Instruktion
Skicka in reseräkningsblanketten med originalkvitton för godkännande till adressen:
Marjaana Peussa
Biomedicum 2C
PB 705 (Stockholmsgatan 8C)
00029 HNS
Inspirerande resa!
Kim Vettenranta
Sampo Kallio
Reserapport
Mottagaren av ett resestipendium ska redovisa en reserapport om sin konferens/utbildning (en presentation på ca 5-10 minuter) vid forskarutbildningsprogrammets julmöte.
Årsklocka
Januari-februari
* Forskningseftermiddag
Augusti
* Forskarutbildningsprogrammets sommarutbildning
November
* Inlämning av forskarutbildningsprogrammets årsrapporter (15.11)
December
* Presentation av reserapporter