”Jag tycker man anpassar sig bättre till sin nya omgivning när man kan kommunicera på människornas egna språk”, konstaterar Tim Sparv, kapten i Finlands herrlandslag i fotboll, som själv har bott i sex olika länder och kan sex EU-språk.

Översättarna vid EU-kommissionens representation i Finland träffade Tim Sparv i våras och diskuterade betydelsen av att kunna språk. En mycket entusiastisk landslagskapten menade att språk har varit till stor nytta för honom i hans karriär och att hans tränare och lagkamrater alltid har uppskattat hans språkkunskaper.

”Jag tycker att den delen är den roligaste och mest positiva delen med att vara professionell fotbollsspelare – att man har möjligheten att lära sig nya språk!”, slår Tim Sparv fast. Han uppmuntrar unga att vara modiga och våga tala, och att våga göra fel. ”Tålamod och mod är A och O, om man vill lära sig ett nytt språk”, konstaterar han.

Se hela intervjun med landslagskapten Tim Sparv, för att ta del av hans kloka ord om språkinlärning och roliga anekdoter om när språkkunskaper har kommit väl till pass – både på och utanför fotbollsplanen!

 

Minna Holmberg, svenskspråkig översättare på EU-kommissionens representation i Finland, skriver om nyttan och glädjen med att kunna språk i Hufvudstadsbladet den 24 september 2021. Läs hela artikeln här!