Huvudutställningen

"Tankens kraft" är en permanent utställning om Helsingfors universitet, dess studenter, lärare och forskare. I utställningen visas föremål med anknytning till vetenskapens, undervisningens och universitetets historia, såsom kejsarporträtten, mikroskop av olika åldrar, anatomiska modeller, universitetets ursprungliga fundationsbrev och silverspirorna från 1640. Senare föremål i utställningen är t.ex. en dator som använts av Linus Torvalds och en studenthalare från 2007. Utställningen ligger på tredje våningen i universitetets huvudbyggnad, nya sidan (Fabiansgatan 33).

Fyra lekfulla kortfilmer som skildrar studentlivet under olika tidsperioder har blivit gjorda för utställningen. Vad har förändrats på 375 år – om någonting har förändrats? Se trailer här.

Du kan också bekanta dig med utställningen med hjälp av vår mobilguide. Guiden fungerar på smarttelefoner, tabletter eller datorer med internetuppkoppling och du kan använda den hemma eller i utställningen ”Tankens kraft”, som har gratis Wi-Fi. Guiden är förverkligad med hjälp Momeo Ab:s Tarinatallennin-verktyg och kräver inte att man laddar ner en separat app. Mobilguiden hittar du genom att klicka på länken nedan.

Till mobilguiden för Tankens kraft

Utställningen är öppen måndag till torsdag kl. 12–17, fre-sön stängt. Fritt inträde.

Universitetsmuseets huvudutställning stängt tills vidare.