Den här gången övar vi fri teckning, som är nyttigt för minnet, förmågan att lyssna och koncentrera sig och kreativt tänkande.
Brukar du rita medan du talar i telefon? Fylla i bokstäverna a och o medan du sitter på möten? Även sådant synbart onödigt klotter har förvånansvärt positiva effekter. Vi testar det här i praktiken.
Uppvärmningsuppgift: kluddfigurer eller abstrakt skönhet
Slut ögonen och för pennan över pappret. Gör runda och/eller kantiga rörelser efter eget tycke. Öppna ögonen. Du kan fortsätta figuren du skapat på olika sätt, t.ex. genom att färglägga eller fortsätta teckna på den. Figuren kan vara abstrakt eller så kan du forma den t.ex. till ett djur eller ett ansikte. Obs! Slutresultatet behöver inte vara ”vettigt”. I de här övningarna fokuserar vi på processen, inte produkten. Resan är viktigare än målet.
Uppvärmningsuppgift: att teckna i musikaliska termer
Hurdana linjer blir det om du ritar enligt de anvisningar som används i notskrifter? Fundera och pröva. Largo, allegro, staccato, legato, dolce, sostenuto, accelerando, forte fortissimo, con fuoco?
En resa in i den fria teckningens värld
Lyssna på en ljudbok eller ett diskussionsprogram: poddar, dokumentärer, radioessäer, hörspel, debatter på tv. Forskning visar att teckning främjar koncentrationen och minnet och hjälper en att ta till sig det man hör. En klassiker är att fylla i alla a:n och o:n i föredragningslistan på möten, men du kan själv skapa illustrativa teman som du sedan arbetar vidare på eller färglägger. Exempel på goda utgångspunkter:
- kantiga eller rundade linjer
- spiraler, cirklar, ellipser
- blommor, löv, bär, frukter
- kvistar, rankor och motsvarande växtlighet
- moln
- ljudvågor, EKG och liknande undulerande linjer
- blixtar, droppar
- kantiga former, kompositioner av linjer
- konstiga djur och ansikten
- kluddet från uppvärmningsuppgiften och de varelser och abstrakta figurserier som du arbetade fram ur den
- inramning av anteckningar med grafiska element
Fortsättningsuppgift för modiga fritecknare: teckning vid sidan av mötes- eller föreläsningsanteckningar
Lyssna på en webbföreläsning. Du kan också testa att teckna medan du deltar i distansmöten. Forskning visar att fri teckning är nyttigt om man planerar ett nytt projekt eller något annat som kräver kreativt tänkande, eller om man måste koncentrera sig på att lyssna på längre anföranden.
Du kan skriva ner nyckelord eller anteckningar som vanligt på samma papper eller på ett annat papper. Lärandet och kreativiteten förstärks ytterligare om teckningarna har ett samband med föreläsningen eller det som diskuteras, men rita i alla fall i början bara små och snabba bilder som stöder dina anteckningar, så att teckningen inte kräver för mycket av din uppmärksamhet.
OBS! Det är meningen att ritandet ska vara nyttigt, inte störande. Om tecknandet inte stöder din koncentration utan du börjar tänka mer på hur du ritar och slutresultaten än vad du lyssnar på, gå vidare till följande uppgift och pröva de här uppgifterna på nytt t.ex. medan du lyssnar på radio.
Musikteckning
Vi prövar meditativt tecknande. Vi följer stämningen i musiken med pennan och låter handen röra sig avslappnat i takt med musiken.
Välj olika låtar och musikgenren för övningarna. Fundera inte för mycket på vad du ritar.
Själv tecknade jag för en månad sedan till Hildegard von Bingens Ave Generosa och O Frondends Virga. Med hjälp av dem kan man lätt få grepp om den strömmande pennrörelsens meditativa karaktär. Ett exempel på ett utmärkt val från en helt annan värld är Darudes Sandstorm, som en del t.o.m. föreslagit som Finlands inofficiella nationalsång.
- Föreställ dig att din penna är en radar som reagerar på ljud.
- Håll i pennan långt bak så att den hänger avslappnat från din hand. För pennan över pappret i takt med musiken.
- Föreställ dig att din penna är dirigentens taktpinne.
- Dragen med pennan och handens rörelse följer musiken: styrka, känslighet, tempo... Du kan tänka i musikterminologins banor som i uppvärmningsuppgiften.
Bra val för nybörjare är t.ex. Griegs I bergakungens sal och Rimskij-Korsakovs Humlans flykt. Jag har använt bägge musikstyckena i min undervisning.
Om du har tid, välj ett längre musikstycke. Beethovens nionde symfoni kan vara ett upplyftande val. Sibelius trädserie används ofta när man målar till musik. Så här inför påsk kan du också rita genom Mozarts Requiem, som ofta spelas på påskkonserter.
Observera att du inte måste använda klassisk musik. Idén med dessa övningar fördjupas om du testar olika genrer och musik från olika tidsperioder. Du kan också rita till ljudlandskap eller t.ex. valsång.