Helsingfors universitets bibliotek ordnar utbildningar för universitetets personal, forskare och lärare till stöd för forskning och undervisning. Bibliotekstjänster och serviceadresser finns i Flamma (endast för universitetets personal).
Stöd för forskare
Helsingfors universitets bibliotek ordnar kurser i referenshantering på nätet och på universitetets olika campus. Det finns till exempel kurser i att använda referenshanteringsprogrammet RefWorks.
Biblioteket erbjuder som en del av Helsingfors universitets datastöd utbildningar för forskare och studerande i datahantering och planering av datahantering.
- På kursen RDM Basics (Datanhallinnan perusteet) går man igenom grunderna i datahantering.
- DMPTuuli-workshopparna fokuserar på utformandet av materialhanteringsplaner (data management plan, DMP). Workshoppar ordnas framför allt i samband med Finlands Akademis finansieringsutlysningar.
DMPTuuli-verktyget är ett verktyg som hjälper forskaren att skriva sin datahanteringsplan. Du får hjälp med att använda DMPTuuli-verktyget i bibliotekets DMPTuuli-workshoppar.
I samband med finansieringsansökningar kan man skicka in sin datahanteringsplan till Datastödet och få kommentarer på den.
Open access-publicering är publicering i öppna tidningar (Gold OA), parallellpublicering i universitetets publikationsarkiv (Green OA) och publicering i prenumerationsbaserade tidskrifter (Hybrid OA). Mer information om open access-publicering och de tjänster biblioteket erbjuder finns i guiden Tutkijan Open Access.
Helsingfors universitets bibliotek ordnar kurser och personlig handledning i informationssökning för doktorander och anställda vid Helsingfors universitet.
Biblioteket ordnar utbildningar i att använda e-böcker och deras funktioner i olika e-bokstjänster.
Biblioteket ordnar också övrig utbildningar när det finns efterfrågan. Bibliotekstjänster och serviceadresser finns i Flamma.