E-resurser: fjärråtkomst

Helsingfors universitets studerande och personal som har HU-användarnamn har möjlighet att använda Helsingfors universitets biblioteks elektroniska resurser utanför universitetets nätverk.

Fjärråtkomst via bibliotekets söktjänster 

Genom att logga in i Helkadatabasen med ditt eget HU-användarnamn får du med genom sökning tillgång till alla de elektroniska resurser som biblioteket skaffat.

Du kan också göra sökningar i Helka utan att logga in. Om du gör det ombeds du logga in med ditt HU-användarnamn för att aktivera fjärråtkomsten.

Kontakta biblioteket på e-library@helsinki.fi eller via chatten på bibliotekets webbplats om du har problem med fjärråtkomst eller om någon elektronisk resurs inte fungerar.

Fjärråtkomst med VPN

Du kan också använda universitetets elektroniska resurser på datorer utanför universitetets nätverk genom att via en skyddad VPN-anslutning ansluta din dator till universitetets server. Det är bra att prova VPN-anslutning framför allt om fjärråtkomsten inte fungerar via de länkar som finns i bibliotekets söktjänst.

Om du använder OpenVPN-tjänsten, välj anslutningsalternativet "hy", så fungerar bibliotekets e-material. Om du använder "hy-tun" fungerar inte e-materialen. 

Ytterligare information och närmare anvisningar om VPN-anslutningar får du från IT-centrets sidor med information om fjärråtkomst.