Guidningar

Genom att delta i en guidad tur har du utöver utställningen om astronomi och husets historia möjlighet att bekanta dig med Observatoriets torn och planetariet!

Öppna guidningar (på finska) arrangeras var månads andra lördag. OBS! Deltagandet kräver tills vidare förhandsanmälan (tilläggsinformation nedan).

OBS! Skydda våra gamla golv tack för att du inte kommer till Observatoriet med dubbskor!

Guidepriser
Bokningar
Guidningens innehåll
Öppna guidningar

Guidningar

Prislista

(utöver huvudvåningens permanenta utställning och den tillfälliga utställningen ingår även tornen och planetariet)

grupp, högst 20 personer Under öppettiderna, bokning på förhand 70 e/timme
+inträdesbiljetter
skolgrupp, högst 30 personer tis–ons kl. 9–10.15, 10.30–11.45, 12.15–13.30 eller 13.45–15.00,
tors–fre kl. 9–10.15 eller 10.30–11.45,
bokning på förhand
60 e
(inträde ingår)
öppningsavgift läggs till om guidningen äger rum utanför öppettiderna 80 e

Bokning av guide

02941 242 44 eller observatorio(at)helsinki.fi
Bokning helst minst en vecka på förhand.
Var vänlig och anländ i tid till guidningen, eftersom guiden är bara på plats under den reserverade tiden!

Guidningens innehåll

På Helsingfors observatoriums guidade turer tar vi oss en titt på astronomins värld och bekantar oss med det år 1834 färdigställda Observatoriets brokiga historia. Under ledning av en guide får gruppen också besöka de gamla stämningsfyllda observationstornen och se en planetarievisning. Under den snabbspolade "natten" under den nordiska natthimlen får besökaren lära sig känna igen de mest berömda stjärnbilderna och se hur himlen rör sig under nattens lopp. Guidningen tar normalt en timme. Om så önskas är det dock möjligt att skräddarsy besöket genom att t.ex. en längre vistelse i den tillfälliga utställningen eller genom att ta med endast några portioner.    

Observera att tornen är ouppvärmda utrymmen och att man måste gå via utsidan för att ta sig till planetariet. Den år 1834 byggda, skyddade byggnaden utgör en utmaning vad det gäller tillgänglighet. Observatoriets hyresutrymmen och utställningarna på huvudvåningen är tillgängliga för personer med nedsatt rörelseförmåga, men tornen och planetariet är det tyvärr inte. Guidning kan även arrangeras på svenska eller engelska. 

OBS! Helsingfors observatorium ordnar inte stjärnskådningar i vilka man ser på himlen med teleskop. Till oss kan man boka en guidning vilken årstid som helst, även om det är regnigt väder! Om den riktiga stjärnhimmeln ändå ter sig lockande, lönar det sig att vara i kontakt med den Astronomiska föreningen Ursa. De ordnar stjärnskådningar vid sitt eget torn i Brunnsparken, dock alltid med reservation för vädret.

Öppna guidningar (på finska)

Deltagandet kräver tills vidare förhandsanmälan. OBS! Anmälan till nästa öppna guidning (lör 8.10.2022 kl. 13.30 och också kl. 14.45 om den första guidningen blir fullbokad) öppnar den 23.9. kl. 12. Anmäl dig via nätblanketen (på finska)!

Observatoriet erbjuder guidningar (på finska) som är öppna för alla besökare var månads andra lördag  kl. 14–15 (OBS! till följd av coronaläget undantagsvis kl. 13.30 och 14.45). Deltagande i dessa visningar (1h) ingår i den normala inträdesavgiften.

De öppna guidningarnas innehåll är det samma som i de bokningsbara turerna: vi tar oss en titt på astronomins värld och bekantar oss med det år 1834 färdigställda Observatoriets brokiga historia. Under ledning av en guide får gruppen också besöka de gamla stämningsfyllda observationstornen och se en planetarievisning. Under den snabbspolade "natten" under den nordiska natthimlen lär sig besökaren känna igen de mest berömda stjärnbilderna och får se hur himlen rör sig under nattens lopp.

De 20 första ryms med. Välkommen på äventyr till Observatoriet!