MINTED utgår från ett samarbetsprojekt mellan Pedagogiska fakulteten vid Helsingfors universitet och Centrum för tvåspråkighetsforskning vid Stockholms universitet. Projektet leddes av professor Gunilla Holm vid Helsingfors universitet, och i forskargruppen ingick professor Lena Ekberg och forskardoktor BethAnne Paulsrud vid Stockholms universitet, och forskardoktor Harriet Zilliacus, universitetslektor Anna Slotte vid Helsingfors universitet doktorand Ida Hummelstedt-Djedou, samt professor Fritjof Sahlström vid Åbo Akademi. Även om projektets huvudsakliga projektperiod inföll 2015-2017 är forskningsgruppen fortsättningsvis aktiv.
Fokus för detta forskningsprojekt ligger på att utforska hur flerspråkighetspedagogik och interkulturell pedagogik tar sig uttryck i lärarutbildningar och i grundskolans undervisning i Finland och Sverige. Inom forskningsprojektet undersöker vi hur man ser på interkulturell pedagogik och flerspråkighetspedagogik i policydokument, inom lärarutbildningen och i praktiken i skolor. En grundläggande frågeställning är huruvida våra blivande lärare får en utbildning som förbereder dem för att undervisa elever från olika bakgrund angående språk, etnicitet, genus, social klass, och religion. Vi är intresserade av att studera huruvida dagens lärarutbildning motarbetar ojämlikhet och skapar möjligheter för ett rättvisare samhälle, samt vilka behov av förändringar det möjligen finns inom den svenska och finländska lärarutbildningen och fortbildningen. Finland har en lång tradition av undervisning på svenska för den svenskspråkiga minoriteten, men kort erfarenhet av att undervisa elever med invandrarbakgrund. För Sverige däremot är undervisning på de fem erkända minoritetsspråken ett nyare fenomen medan man har lång och bred erfarenhet av att undervisa elever med invandrarbakgrund. Dessa olika erfarenheter är av intresse för projektet. Utöver skillnader mellan länderna är det också av intresse att studera eventuella skillnader i hur flerspråkighetspedagogik och interkulturell pedagogik definieras och används i lärarutbildningen och den grundläggande utbildningen. Frågor kring andrafiering i relation till interkulturalitet och flerspråkighet är även centrala. Projektet analyserar hur lärarutbildare och lärare uppfattar de förväntningar och normer som uttrycks i policydokument, i relation dels till den egna beredskapen att medvetet och reflexivt verka i flerspråkiga och mångkulturella sammanhang, dels till de skillnader som finns på området mellan Finland och Sverige.
Studien innefattar både analys av policydokument så som läroplaner och styrdokument för lärarutbildningar, samt fältarbete vid lärarutbildningar och grundskolor. Fältarbetets första del har utförts på åtta lärarutbildningar i Sverige och Finland under våren 2016 i form av individuella intervjuer med lärarutbildare och gruppintervjuer med studenter. Den andra delen av fältarbetet består av lärarintervjuer och klassrumsobservationer med lärare som utexaminerats från de studerade lärarutbildningarna.