ORDFÖRANDE Arja SUOMINEN lotsar styrelsen

Arja Suominen (ordförande)
Antti Huhtamäki
Jukka Kola
Lau­ra Leis­ma
Susanna Miekk-Oja
Jan D. Oker-Blom
Antti Pätiälä
Reetta Räty
Katariina Styrman
Sari Va­paa­vuo­ri
Tero Vuori
Pasi Vuorinen

Mirjam Kalland (ordförande)
Hannu Penttilä
Kati Myllymäki
Taina Aaltonen
Heidi Andersson
Irja Askola
Ritva-Liisa Luomaranta
Christina Gestrin
Tuula Haatainen
Seppo Honkapohja
Carmela Kantor-Aaltonen
Juha Pekka Katainen
Kirsi Komi
Arto Ojala
Pekka Sauri
Pekka Seppänen
Peter Stenlund
Mikko Surakka
Tuija Talvitie

FR 19.8.2016 kl. 19

Hu­vi­la-telt­ta, DJURGÅRDSVÄGEN, Hel­sinGFORS

Brittiska James Hunters musik ljuder av forna tiders urban amerikansk soul och rhythm ‘n’ blues – arvet från Sam Cooke och Ray Charles. Föga överraskande fann Hunter och hans band sitt andliga hem under det legendariska soulskivbolaget Daptones vingar i New York. Den hyllade nya skivan Hold On! släpptes i början av året.

Även om förebildernas inverkan hörs går det inte att ta miste på Hunters egen röst. Den sträva sången ramas in av ett gladlynt, humoristiskt sväng och ett stramt, behärskat gitarrspel som ibland brister ut i otyglade bluessolon. Hunters låtar har alltid glimten i ögat. Kvällen öppnas av inhemska Jo’ Buddy & Down Home King III med sin amerikanska rootsmusik. Duon rockar med årtionden av erfarenhet i ryggen och inleder årets säsong i Huvilatältet med en livad och rivig show.

Hunters energiska spelningar gav honom kultstatus på 1990-talet. Fansen inkluderar bland annat Van Morrison, som omedelbart anlitade Hunter för sin turné efter att ha hört honom live. Sedermera har de två musikerna titt och tätt gästat varandras skivor.

Alunföreningen arrangerar fritt förprogram kl. 17.45 framför Huvila-tältet (väderreservation). Vi samlas vid Alumnflaggan. Kvällens musik preseneteras för oss av rådgivare Lasse Kurki. Efterårt kan man förflytta sig till lyndi hop-danskursen som arrangeras i Huvila-tältet. Koncerten börjar kl. 19. Det är viktigt att du anmäler dig till preprogrammet så att vi kan informera om eventuella förändringar i programmet.

Det finns 80 biljetter reserverade för alumner. Lös ut din biljett egenhändigt före 8.8.2016.  Läs mera »

Må 22.8.2016 KL 13.15 - 16.00
EXAC­TUM A111 + B123, GUS­TAF HÄLL­STRÖ­MS GATA 2B, HEL­SIN­GFORS

Linux revolutionen påbörjades 25 år sedan i Helsingfors universitet, då Linus Torvalds för första gången berättade om operativsystemet som han höll på att utveckla. Vi inbjuder alla intresserade till ett jubileumsseminarium. Välkommen att lyssna på Finlands ledande Linux-experter. Som talare bland annat: Sasu Tarkoma och Lars Qirzenius. Seminariet är gratis och presentationerna sker på engelska. Cocktail-tillfälle efter seminariet.

MÅ 5.9.2016 KL. 12-16

HELSINGFORS UNIVERSITET SOLENITETSSALEN, ALEXANDERSGATAN 5

Öppningen av läsåret är för alumnerna en akademisk fest och bjuder på riktig karnevalsstämning. Rektor för Helsingfors universitet har äran att inbjuda er till inskriptionen inför läsåret 2016 - 2017 i universitetets solennitetssal klockan 12.15.

Program

Akademisk procession till solennitetssalen
Processionsmusik: Emma Salokoski

Inskriptionstal
Rektor Jukka Kola

Personalens hälsning
Ordförande Anne Nevgi, Docentföreningen vid Helsingfors universitet

Studentkårens hälsning
Styrelseordförande Susanna Jokimies, Studentkåren vid Helsingfors universitet

Akademisk procession från universitetet till domkyrkan eller nationalbibliotek

Ekumenisk gudstjänst i domkyrkan eller en icke-konfessionell ceremoni i nationalbibliotek

Kaffeservering i huvudbyggnadens Lärarnas tidningssal och café Fredrika

Mörk kostym eller vardagsdräkt. Tillägsuppgifter: telefon 02 941 22210; maija.roitto@helsinki.fi

Öppningskarnevalen sätter igång klockan 14 på centrumkampus. Alumnföreningen är på plats för att välkomna studeranden till universitetet. Vi samlas i Porthanias aula klockan 14.30 vid föreningens infodisk. I år delar vi ut inbjudningar till Karriärsfestivalen. Tillfället tar slut klockan 16. Kom med du också!

MÅ 12.9.2016 KL. 17 
RUNEBERGSALEN, FABIANSGATAN 33 (2 VÅN), HELSINGFORS UNIVERSITET

Kukunorista Uksviliin, Peonista Puumunaan: Lauri Viitaa som bäst. FD Sakari Katajamäki.

23.9-1.10.2016
St. Petersburg - Moskva

Kom med på en spännande resa från S:t Petersburg till Moskva 23.9-1.10.2016. Kryssningen går längs med floderna Neva, Svir och Volga och sjöarna Ladoga och Onega. Vi får uppleva natursköna områden, lokala byar, flera kulturhistoriskt viktiga platser och miljonstäderna S:t Petersburg och Moskva.

M/S Volga Dream har satt en ny standard för kryssningsfartyg på de ryska floderna och erbjuder alla tänkbara bekvämligheter. Här finns 58 lyxigt inredda hytter och utomordentligt kök. Med på resan kommer två rysslandsexperter som ger oss inblick i Rysslands historia och hur livet gestaltar sig där idag:

Årets alumn 2015 SVM Marja Manninen, korrespondent för Rundradion i Moskva talar om hur det är att arbeta som korrespondent i Ryssland, om Rysslands politiska och ekonomiska status och om de ryska människorna: vad är sant, vad är fiktion?

Den andra sakkunniga på resan är minister Pär Stenbeck som talar om personliga minnen från sina resor till Ryssland samt om utvalda ryska författare och Rysslands stormakts ideal.

Earlybird-priserna är i kraft tills 15.12.2015. Bokningar och förfrågningar i första hand per e-post till resebyrån Axtours: alumni@axtours.ax, eller per telefon 018-512 17.

ON 28.9.2016 kl. 16-20 (14-04)
Helsingfors centrum

(Bild: Mikko Viita)

HUS arrangerar årligen ett Gulnäbbsäventyr som är Finlands största evenemang för nya studerande, med närmare 4000 deltagare. På äventyret tar ett lag studenter sig runt till kontroller där HUS, studentföreningarna, universitetet och samarbetspartner ger dem uppgifter att lösa. Till slut utdelas fantastiska priser. Stadsorienteringen börjar på Brunnsgården och därifrån tar sig lagen sedan runt till kontrollerna i olika delar av stan. Äventyret kulminerar i en efterfest på The Circus med Antti Tuisku.

Alumnföreningen deltar med en egen kontroll: Drömjobb? Kom och sök din plats i solen. Idag är allt möjligt. Du har blivit vald till sista intervjurundan för ditt drömjobb. Alla lagmedlemmar får en minut för att övertyga Vd:n, personalchefen och finansiärerna. Den bästa får ett pris och de andra feed-back. If you don´t make a move, you can´t win!

Vid kontrollen lyssnar 5 alumner på övertygelserna och ger poäng, positiv feed-back och konstruktiv kritik till gulnäbbarna. I bakgrunden för den roliga händelsen finns ett viktigt budskap; vi alumner hjälper dig gärna att utveckla ditt kunnande så att du får ditt drömjobb.

Kontrollen sköts i grupp. Kontrollen har två punkter så att två lag kan göra uppgiften samtidigt. Vi håller kontrollen öppen i 4 timmar och behöver sammanlagt 20 alumner för 2 timmar var. Dessutom behövs en hejarklack! Om du upplever, att dethär är det sätt på vilket du vill hjälpa studentarna sysselsätta sig i år är du välkommen med! Fyll i formuläret så tar vi kontakt.

Hur utvecklas hjärnan hos prematurbarn? Vad kan vi lära oss om empati från kloapor? Hur undersöker språkvetare interaktion och förändringar i människans kognitiva tillstånd? Förändrar stamcellforskningen vår uppfattning om åldrande? Under forskarnatten granskar vi hur världen förändras och hur forskningen förändrar den. Kom och njut av forskning i kombination med kaffe eller ett glas.

Forskarnatten arrangeras den sista fredagen i september (30.9.2016) samtidigt i över 300 städer runtom i Europa. I år kan man delta på tretton olika orter i Finland. Helsingfors universitets program arragneras på Tankehörnan, Observatoriet och på universitetskampus i Lahtis. Forskare från Helsingfors universitet deltar också i programmet på Heureka. Evenemangen har fått ett tvåårigt projekt bidrag från EU programmet Horisont 2020. 

MÅ 12.9.2016 KL. 17 
RU­NE­BERGSA­LEN, FA­BI­ANS­GA­TAN 33 (2 VÅN), HELSING­FORS UNI­VER­SI­TET

Tystnad, författare Laila Hirvisaari berättar om sin nyaste bok.

Fr 21.10.2016 kl. 18
Restaurang Storyville, museigatan 8, Helsingfors

Kom och fira med alumner! På programmet står av tal av styrelseordförande för Helsingfors universitet, Jaana Husu-Kallio, och styrelseordförande för Alumnföreningen, Arja Suominen

Till slutet av kvällen levande musik och dans. Klädkod: mörk kostym

SLUTSÅLT

Du kan anmäla dig till en reservplats genom anmälningsblanketten. Vi informerar personligen om avbokningar så fort som möjligt.

Köp biljett i nätbutiken.

To 27.10.2016 kl. 19
Sa­voy-teat­te­ri, KASERNGATAN 46-48, Hel­sin­GFORS

I en av UMOs mest intressanta konserter gör vi en djupdykning i filmmusik. "Big Band i filmen - filmjazz från 1950-talet till idag" innehållet nostalgisk Hollywood Big Band-musik. Som solist ser vi Maria Ylipää, känd från musikaler och filmer, samt filmexperten Antti Alanen. Kapellmästare är Kirmo Lintinen. Konserten har visualiserats av Vesa Vehviläinen.

Konserten innehåller känd filmmusik från 1950-talet framåt. Med är musik från bland annat följande filmer: Linje Lusta, Analys av ett mord, En djävulsk fälla, Rosa pantern, Rosemarys baby och Orfeu Negro. Vi hör kända filmkompositörer som Alex North, Lalo Schifrin, Henry Mancini, Elmer Bernstein och Krzysztof Komeda. Längden på konserten är två timmar, inkluderat paus.

För Alumner har det reserverats 140 biljetter. Pris 25,50 + eventuella leveranskostnader. Lös ut din biljett egenhändigt före 30.8.2016 från Savoy Teatern, Helsingfors kulturcenter eller Tickemaster biljettpunkter.  Bokningsnumret är 10383410. Mera information per tfn 09 -31012000.

I Forskarkollegiums föreläsningsserie Kympin sarja får vi under hösten 2016 och våren 2017 höra tio berättelser om känslor. Tidpunkterna för evenemangen i Tankehörnan Alexen hösten 2016 och våren 2017 är 2.11, 9.11, 16.11, 23.11, 7.12, 18.1, 25.1, 1.2, 8.2 och 15.2 kl. 16.30–18.00.

Föreläsningsserien Kympin sarja ordnas av Helsingfors universitets forskarkollegium.

TO 10.11.2016
Helsingfors universitets solennitetssal 

Konsert för vetenskapen del 2, klassisk och kammarmusik.

Intäkterna för evenemanget går till medicinsk forskning på Helsingfors universitet.

Biljettens pris är 45€ (normal biljett) och 20 € (studerande och beväringar)

Uppträdande: Valkotakit, kammarorkester, Medicanto, blandkör, Uvula Aurea, blandkör, Lauri Ahokas, piano, Jari Sinkkonen, flöjt, Hannu Naukkarinen, cello, Reino Pöyhiä, piano, Eeva-Maija Weselius, sopran, Mari Markkanen-Leppänen, mezzosopran, Matleena Knuuti, kantele,  Jyri Lommi, bariton, Kai Kiilavuori, piano, Elina Tuovinen, flöjt, Soile Tolvanen, piano, Hannu Juvonen, klarinett, Pentti Tienari, piano, Raimo Palmu, valtjorn, Laura Leisma, sopran, Antti Pakkanen, basbariton.

Konserten ordnas i samarbete med Helsingfors universitets Medicinska fakultet och Alumnföreningen.
Mera information: Pauli Raitakari per e-post praitakari@gmail.com.

Madagaskar - ett naturskönt paradis

Madagaskar är en drömupplevelse för den som är intresserad av natur. Madagaskar har blivit benämnt som ett levande laboratorium i evolutionsbiologi. Utöver alumerna, deltar i resan också forskare och experter från Helsingfors universitet. Ett akademiskt resesällskap bjuder på minnen för livet. 

 För reservationer och mera information kontatka Yvonne Cronström på Axtours. Per e-post alumni@axtours.fi eller per telefon 018 51217.

 

MÅ 14.11.2016 KL. 17 
RU­NE­BERGSA­LEN, FA­BI­ANS­GA­TAN 33 (2 VÅN), HELSING­FORS UNI­VER­SI­TET

Nästan geisha, förtjusande och tokiga Japan. FD i japansk estetik Minna Eväsoja. 

 

Helsingfors universitets Tankehörna och utrikesministeriet ordnar evenemanget Arktisk framtid för tredje gången i november. På evenemanget diskuterar man aktuella arktiska frågor tillsammans med experter. Kom med och diskutera utvecklingen i det arktiska området!

Programmet publiceras hösten 2016.

TO 1.12.2016 KL. 17-20
HUVUDBYGGNADEN, SAL 1, FABIANSGATAN 33

Alumnföreningen arrangerar tillsammans med HelsingforsMission ett seminarium om medkänsla. Mera information kommer under hösten. 

 

 

To 8.12.2016 kl. 19.00
FINLANDS NATIONALTEATER, VÄSTRA TEATERGRÄNDEN 1, Hel­sin­GFORS

När Minna Canth skriver sin första pjäs är hon en änka på 36 år och ensamförsörjare av sju underåriga barn. Året är 1879. Finlands folk håller på att förvandlas till ett kulturfolk. Finska teatern som grundats bara sju år tidigare törstar efter inhemska pjäser och den ärolysta Canth skriver. Med Emilie Zola som förebild vill hon studera människor med en naturvetares precision, men att studera för noggrant har sina följder. Plötsligt är Canth uppsendeväckande författare, och hon får sällskap av färgstarka karaktärer som Ida Aalberg och Juhani Aho. 

I Kaisa Korhonens pjäs för den stora scenen ser vi Cécile Orblin som Minna Canth. I rollerna hittar vi också: Kristiina Halttu, Olli Ikonen, Maria Kuusiluoma, Jussi Lehtonen, Pirjo Luoma-aho, Pirjo Määttä, Harri Nousiainen, Elli Närjä, Jukka Puotila, Eeva Putro, Seppo Pääkkönen, Henri Tuominen och Linda Wiklund.

100 biljetter finns reserverade för Alumner. Lös ut din biljett egenhändigt innan 7.11.2016 från Nationalteaterns biljettförsäljning. Priset för alumner är 34 € plus eventuella leveransavgifter (norm. 45 €). Det är vitkigt att du anmäler dig till evenemanget och preprogrammet ifall det sker förändringar i programmet. Biljetter kan reserveras på förhand från numret 010 7331 331 och de löses ut vid biljettförsäljningen.

MÅ 12.12.2016 KL 17

Vi besöker Finska litteratursällskapet (SKS).

Författargäst under besöket till SKS i december är professor Aura Korppi-Tommola som berättar om sin bok Miina Sillanpää - Edellenkijä, samt lektor Tuula Uusi-Hallila och Anne Heltunen, verksamhetsledare vid Äidinkielen opettajainliitto, som berättar om sin bok Sitaattien salat - Mitä jokaisen tulee tietää suomalaisesta kirjallisuudesta.

Litteraturcirkeln arrangeras i SKS festsal fr.o.m. klockan 17. Notera att SKS representant hänvisar er till en annan ingång med tillgång till hiss ifall branta trappor är ett hinder. Adressen är Regeringsgatan 1.

Inför litteraturcirkeln kan alumnerna egenhändigt köpa böcker i Vetenskapsbokhandeln, där alla böcker utgivna av SKS kan köpas till -40 % rabatt av Alumnföreningens medlemmar under den 12.12.2016. Bokhandeln är öppen kl 10.30-18. Adressen är Snellmansgatan 13.

Lö 17.12.2016 KL. 14
OPe­RAn, HEL­SIN­Gegatan 58

Den traditionella julbaletten Nötknäpparen och Råttkungen är på publikens begäran tillbaka på repertoaren efter ett par års paus! Klaara, som bor i ett vintrigt Borgå, får på julnatten uppleva en sagolik resa under vilken hon möter en armé av råttor, besökare från exotiska fjärran länder och en prins som blivit förtrollad till en nötknäppare.

Obs! Endast ett fåtal platser kvar 7.9.2016. 100 biljetter finns reserverade för Alumn och barn. Biljettkategorier: standard biljett 79 euro, ungdomsrabatt (under 20 år) 39,50 euro, eller pensionär 69 euro. Bokningsnummer 522-71827644. Biljetterna bör lösas ut egenhändigt från Operans biljettförsäljning innan 11.9.2016. Operans biljettförsäljning är öppen ti-fr 9-16. Helsingegatan 58, ingång från Tölöviken. Gruppförsäljning tfn (09) 4030 2210.