Historia 2015

Alumniyhdistyksen koko ohjelma 2015

Ke 7.–Su 11.1.2015 Tieteen päivät

Tieteen päivien 2015 teemana on Sattuma – Slumpen. Tieteen päivät on suurelle yleisölle suunnattu, kaikki tieteenalat kattava tiedetapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat laaja-alaisesti tieteestä ja tutkimuksesta sekä tieteen mahdollisuuksista.

To 15.1.2015 alkaa kevätkausi

Torstai-iltaisin Vijñana Joogakurssi 19 kertaa (15.1.- 28.5.2015) klo 17:15 - 18:45. Jatkoa syksyn kurssille.Tuntisisällöt räätälöidään osallistujien mukaan; joogatausta, toiveet ja tavoitteet huomioidaan kurssin suunnittelussa. Hinta: Alumnien hinta 225€ (normaalisti 257€)
Paikka: Olo-tila, Maurinkatu 8-12.

Sitovat ilmoittautumiset ja paikkatiedustelut (myös kesken vuotta) sähköpostitse jutta.niala@joogaolemus.fi

Ilmoittautumisen yhteydessä saa maksutiedot kursseille. Mikäli keväällä jää tunteja väliin, niitä voi edelleen korvata millä tahansa muulla joogatunnilla aina toukokuun loppuun asti.

Alumnien klassisen Vijnana joogan ryhmä, jossa etenemme jo käydyistä asioista eteenpäin jatkaa samaan aikaanjotta jatkaminen olisi mahdollisimman vaivatonta. Torstai-illan kurssilla toteutetaan Vijñana Joogan perinteisintä harjoittelumuotoa. Kaikki tunnit sisältävät hiljentymistä ja rentoutumista. Joogaliikkeissä harjoitellaan hengityksen ja liikkeen yhdistävää harjoittelua ja liikesarjoja sekä toteutetaan lempeää kehonhuoltoa jasyvävenytyksiä. Klassiset hengitysharjoitukset täydentyvät Vayu-hengitysharjoituksilla sekä hengitystietoisuus-harjoituksilla. Tunneilla on teemat, jotka täydentävät toistaan ja kehittävät joogaharjoitusta kokonaisvaltaisesti.

Pe 23.1. klo 7.30 Alumni Take Away: Aivobicia Aivoille

Nyt yhdistyksen oma Personal Brainer antaa heti aamusta meille aivojumppa. Klo 7.30 alkaen on tarjolla kahvia kuten ennen ja Reidar Wasenius aloitaa treenit kello 8. Kesto puoli tuntia.

Alumnimme Reidar Wasenius toimii Personal Brainerina ja Aivobic-ohjaajana maailman ensimmäisessä Aivokuntokeskuksessa, BRIIM Centerissä.
Reidar kertoo asiantuntevasti ja humoristisen lennokkaasti aivoista ja mielen toiminnasta. Hän antaa mm. joukon arkisia esmerkkejä siitä, mihin aivojen treenaamista tarvitaan ja mihin aivoharjoittelu perustuu. Lopuksi hän ohjaa musiikin tahdissa tehtävät Aivobic-harjoitukset.
To 29.1. Alumnipäivä yliopistolla

Puhalla ajatteluusi uutta paloa tieteen huippujen avulla Helsingin yliopiston Alumnipäivässä. Tutustu tiedekuntien ohjelmiin ja ilmoittaudu myös kaikille yhteiseen alumni-iltaan Helsinki Challenge PitchNight. Voit osallistua itseäsi kiinnostavaan ohjelmaan opiskelutaustastasi riippumatta.
Pe 6.2. Ussi kurssi - Läsnäolon voima joogan alkeet - Alumnijooga alkeiskurssi

Perjantai-iltaisin Läsnäolon voima kurssi 9 kertaa (6.2.-10.4.2015. pe 3.4. ei ole tuntia) klo 16:30-18:00.
Mukaan kurssille mahtuu 24 joogaajaa. Ryhmät täytetään
ilmoittautumisjärjestyksessä. HInta: Alumnien hinta: 125€ (normaalisti 140€). Paikka: Olo-tila, Maurinkatu 8-12.

Sitovat ilmoittautumiset ja paikkatiedustelut (myös kesken vuotta) sähköpostitse jutta.niala@joogaolemus.fi

Ilmoittautumisen yhteydessä saa maksutiedot kursseille. Mikäli keväällä jää tunteja väliin, niitä voi edelleen korvata millä tahansa muulla joogatunnilla aina toukokuun loppuun asti.

Läsnäolon voima-kurssilla toteutamme yksinkertaisia ja käytännönläheisiä harjoituksia, jotka opettavat läsnäolo taitoja sekä stressin- ja mielenhallintaa. Saat hyviä ohjeita, joiden avulla voit omatoimisesti harjoitella arjessa pysähtymistä ja läsnäoloa. Kurssi sisältää monipuolisesti hengitys-, rentoutumis- ja hiljentymisharjoituksia, joiden avulla syvennämme itsen kuuntelemisen taitoa ja kehotietoisuutta, parannamme hengityskapasiteettia ja harjoittelemme syvärentoutumista. Teemme lisäksi lempeän kehonhallinnan liikkeitä, joiden tarkoituksena on aukaista kehon jännitys- ja lukkotiloja sekä hoitaa niska-hartia aluetta ja selkää. Pienluennot ja keskustelut kurssin teemoista syventävät tehtyjä harjoituksia.
Ma 9.2. klo 17 Kirjallisuuspiiri

Kalevala laulaa, Ilona Korhonen ja Taito Hoffrén. Kalevalainen Helsinki, Kaarina Päivinen ja Kirsti Mäkinen. Kuvaesitys.
Paikka: Runeberg-sali, Fabianinkatu 33 (2 krs.). Vapaa pääsy. Ei ilmoittautumista.
To 12.2. klo 16 Tiedekulma: Terveyttä luonnosta

Asfalttiprinssi ei voi hyvin. Ihminen tarvitsee elävää kosketusta luontoon – metsistä, niityiltä, rannoilta ja puutarhoista löytyy sekä mittaamatonta sielunlepoa että mitattavissa olevia terveysvaikutuksia. Luonto myös lääkitsee – kirjaimellisesti.
Tiedekulman tilaisuudessa alustustavat professori Pia Vuorela (HY): Lääkeaineita luonnosta, Herbalisti, fytoterapeutti Henriette Kress: Yrttejä flunssaan ja professori Liisa Tyrväinen (Metla ja Lapin yliopisto): Luonto hoitaa. Tilaisuus on osa Tarpeeksi terve -teemaa, joka on yksi Helsingin yliopiston 375-juhlavuoden tiedeteemoista.

Paikka: Tiedekulma Porthania, katutaso, Yliopistonkatu 3. Vapaa pääsy, ei ilmoittautumista. Katso lisätiedot tästä.

Ke 18.2. klo 16.30 ja 17.30 Alumnit kuntosalilla

Ohjattu kuntosaliharjoittelu torstaisin jatkuu. Harjoittelemme kahdessa eri ryhmässä; aiemmin osallistuneet ja uudet tulokkaat. Kokoonnumme 9 kertaa. Katso lisätiedot tästä.

To 19.2. klo 13 ja 14 Lapsi & Alumni

Terveyttä Luonnosta tapahtuma. Talvilomaviikolla Helsingin yliopisto ja Korkeasaari järjestävät tilaisuuden johon alumni voi osallistua lapsen/lasten kanssa. Professori emeritus Tari Haahtela luennoi Korkeasaaren Karhulinnan luentotilassa aiheesta: Luonto lähelle ja terveydeksi. Luennot kello 13 ja 14.

Jokainen osallistuja ostaa itse pääsyliput Korkeasaareen. Luennon jälkeen ja sitä ennen on luvassa Korkeasaaren normaaleja opastuskierroksia joita täydentävät yliopiston tutkijoiden tietoiskut. Lapsille on myös luvassa askarteluohjelmaa.

Paikka: Karhulinna Korkeasaari, Mustikkamaanpolku 12. Ilmoittautuminen tästä.

To 19.2. klo 16.30 AlumniForum: Entä jos kriittinen ajattelu ei riitä?

Vuoden Alumni 2015, Yleisradion Moskovan kirjeenvaihtaja, Marja Manninen puhuu aiheesta Entä jos kriittinen ajattelu ei riitä? - kevään ensimmäisessä AlumniForumissa. Tilaisuus on maksullinen (15 €/hlö) muille kuin Alumniyhdistyksen jäsenille tai Huipulla ja yhteiskunnassa tohtorinkurssille osallistuneille.

Ennen tilaisuutta ilmoittautuneille tarjotaan lasi 375-juhlaviiniä lämpiössä kello 15.30 alkaen, tervetuloa!

Paikka: Helsingin yliopiston päärakennuksen juhlasali,
Aleksanterinkatu 5. Ilmoittautuminen tästä.

Pe 20.2. klo 12 Alumnipilates alkaa

Skippaa duunit tunniksi ja tule alumnien lounaspilateskurssille. UniSportin keskustakampustiloissa, yhteensä 9 kertaa. Katso lisätiedot tästä.

Ti 24.2. klo 8.30 Kristiinan ystävät aamiainen

Aamupala tarjoaa mahdollisuuden keskustella tulevista tapahtumista, ärsyttävistä ja inspiroivista verkkokeskusteluista, projekteista ja tutkimuksesta sekä tarjota toisillemme vinkkejä avoinna olevista työpaikoista, kiinnostavista luennoista ja keskustelutilaisuuksista. Kahvila Qulma, Mariankatu 13 b.
Ei ilmoittautumista

Pe 20.2. klo 12 Alumnipilates alkaa

Skippaa duunit tunniksi ja tule alumnien lounaspilateskurssille. UniSportin keskustakampustiloissa. Katso lisätiedot tästä.

To 26.2. klo 16.30 Tiedekulma: Neljä kulmaa - Leipä

Euroopan historian professori, Vuoden Alumni 2013 Laura Kolbe tuo vuoden 2015 aikana Tiedekulmaan tuttuja esineitä ja asioita, joista keskustellaan yhdessä asiantuntijavieraiden kanssa. Ensimmäisessä keskustelussa aiheena on leipä. Tiedekulmassa ovat leivän ja Laura Kolben lisäksi ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki, professori Johanna Mäkelä ja professori Martti Nissinen. Mitä leipä merkitsee teologille? Entä ruokakulttuurin asiantuntijoille? Tule mukaan ja kerro oma näkökulmasi päivän aiheesta!

Paikka: Tiedekulma Porthania, katutaso, Yliopistonkatu 3. Vapaa pääsy, ei ilmoittautumista. Katso lisätiedot tästä.
Alumnimatka Kuubaan 1.-12.3.2015

Tervetuloa ainutlaatuiselle matkalle kokemaan eksoottinen ja moniulotteinen ja kenties katoamassa oleva Kuuba. Matkalle osallistuu myös Lääketieteellisen tiedekunnan Vuoden Alumni 2012, Infektiotautiopin professori ja trooppisten tautien
asiantuntija Heikki Peltola. Hän luennoi meille matkan aikana Kuuban historiasta ja nykypäivästä sekä lääketieteellisesti merkittävistä aiheista kuten kolerasta. Huolella valitut matkakohteet, asiantuntijaluennoitsijat ja akateeminen matkaseura yhdistettynä mukavaan matkustusmuotoon luovat erinomaiset puitteet elämykselle.

Ma 9.3. klo 17 Kirjallisuuspiiri

Arne stadin kundi ja maailman kansalainen. Kirjailijavieraana Arne Nevanlinna.

Paikka: Runeberg-sali, Fabianinkatu 33 (2 krs.) 9.3. klo 17.  Vapaa pääsy. Ei ilmoittautumista.

Pe 6.3. klo 16 Kansainvälisen naistenpäivän juhla

Naistenpäivän juhlan teemana on 20 vuotta Pekingin julistuksesta ja toimintaohjelmasta. Juhlassa kuullaan Helvi Sipilä-luento, jonka pitää Helvi Sipilän poika, professori emeritus Jorma Sipilä. Tarjolla on kuohuvaa juomaa, jonka äärellä Helsingin yliopiston päärakennuksen juhlasali, Aleksanterinkatu 5. Vapaa pääsy. Ei ilmoittautumista. Katso lisätietoa tästä.

Ma 9.3. klo 17 Kirjallisuuspiiri

Arne stadin kundi ja maailman kansalainen. Kirjailijavieraana Arne Nevanlinna. Paikka: Runeberg-sali, Fabianinkatu 33 (2 krs.). Vapaa pääsy. Ei ilmoittautumista.

Mannerheimiä odottamassa? Helsinki, Kämp ja ensimmäinen maailmansota 13.3. ja 27.3.

Tänä keväänä historian siivet havisevat hotelli Kämpin Peilisalissa. Yliopistotaustainen Helsinki Walks Oy yhteistyössä hotelli Kämpin, Mannerheim-museon ja Ylioppilasteatterin kanssa järjestää unohtumattoman illan, jonka aikana matkustetaan vuosisadan alun Helsinkiin.

Herkullisen illallisen lomassa vieraat saavat filosofian tohtori Samu Nyströmin johdolla kuulla hotellin käänteistä ensimmäisen maailmansodan vuosina. Tapahtumassa tutustutaan kadonneen Helsingin herroihin ja neiteihin, tavataan aikansa huippuvaikuttajia ja koetaan tärkeitä hetkiä niin Suomen kuin maailmankin historiassa.

Elämysillat järjestetään maaliskuussa, 13.3. ja 27.3. klo 18.00 alkaen. Tilaisuus on maksullinen. Lisätietoja tapahtumasta ja ohjeet ilmoittautumiseen tästä.

Ke 18.3. klo 10-12 AlumniForum: Puoluejohtajien suuri Eurooppa-keskustelu

Viime vaalien tapaan kokoamme puoluejohtajat keskustelemaan ajankohtaisimmista Euroopan ja Suomen tulevaisuuteen liittyvistä kysymyksistä.

Vaalikeskusteluun osallistuvat ainakin puheenjohtajat Alexander Stubb (kokoomus), Antti Rinne (sdp), Timo Soini (perussuomalaiset), Ville Niinistö (vihreät), Päivi Räsänen (Kristillisdemokraatit) ja Carl Haglund (rkp). Paneelikeskustelun vetävät juontaja, kirjailija André Noël Chaker.

Keskustelu keskittyy tulevien eduskuntavaalien olennaisiin eurooppalaisiin kysymyksiin, puolueiden EU-politiikan linjoihin ja valittavan eduskunnan pohjalta muodostettavan hallituksen ja erityisesti pääministerin rooliin Suomen EU-politiikan johtajana. Keskustelussa käsitellään myös yliopistojen ja koulutuksen roolia tärkeänä kasvutekijänä Euroopassa ja Suomessa.

Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Eurooppalainen Suomi ry:n, Euroopan Komission Suomen-edustuston, Helsingin yliopiston ja Aalto-Yliopiston kanssa. Helsingin Sanomat toimii tapahtuman mediakumppanina.

Keskustelu järjestetään Helsingin yliopiston juhlasalissa (Fabianinkatu 33, Käynti Aleksanterinkatu 5) keskiviikkona 18.3.2015 klo 10.00-12.00. Yleisöä pyydetään saapumaan paikalle klo 9.45 mennessä.

Osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista allaolevalla lomakkeella. Tilaisuus välitetään suoratoistona verkossa ja keskustelua seuraamaan kutsutaan myös päivittäismediat.

Ke 18.3. klo 16.30 ja 17.30 Alumnit kuntosalilla

Ohjattu kuntosaliharjoittelu keskiviikkoisin jatkuu. Harjoittelemme kahdessa eri ryhmässä; aiemmin osallistuneet ja uudet tulokkaat. Kokoonnumme 9 kertaa. Katso lisätiedot tästä.

To 19.3. klo 18 Promootiomusiikki-konsertti

Richard Faltin ja Jean Sibelius sävelsivät 1890-luvulla kantaatin yliopiston promootiota varten (Faltin 1890), Sibelius jopa kaksi (1894, 1897). Nämä harvoin esitetyt teokset herätetään eloon yliopiston 375-juhlavuonna. Sibeliuksen kantaateista konsertissa esitetään vuoden 1894 teos. Kantaattien esitykset järjestetään Richard Faltin -seura ry:n, Sibelius-Seura ry:n, Ylioppilaskunnan Soittajien sekä Akateemisen Laulun yhteishankkeena.

Paikka: Yliopiston juhlasali, Aleksanterinkatu 5. Lipunmyynti: Tiketissä ja juhlasalin ovella.
To 26.3.2015 Yliopiston 375-juhlavuoden vuosijuhlapäivä

Tee varaus kalenteriisi.
Pe 27.3. klo 18/19 Kulttuuritreffit: 1984

Robert Icken ja Duncan Macmillanin uusi dramatisointi George Orwellin klassisesta dystopiasta Vuonna 1984 perustuu romaanin fiktiiviseen lisäosaan Uuskielen perusteet. Ohjaaja Jarno Kuosa, lavastaja Janne Vasama ja videosuunnittelija Pyry Hyttinen tuovat Svenska Teaternin näyttämölle multimediaalisen esityksen, joka ravistelee käsityksiäsi todellisuudesta. Tervetuloa vuoteen 1984.

Kokoonnumme tuntia ennen esitystä Svenska Teaterin kahvilaan yhdistyksen jäsenille suunniteltuun lisäohjelmaan, klo 18. Liput tulee lunastaa omatoimisesti Svenska Teaternin lipunmyynnistä ennen 4.3. Alumni lipun hinta on 21€ + mahdolliset toimituskulut (norm 30€). Paikka: Svenska Teatern, Amos näyttämö, Pohjoisesplanadi 2. Katso lisätiedot tästä.

La 28.3. klo 11 Helsinki Walks - Universitetet bygger upp Finland

Rundvandring. Professor Laura Kolbe: Professorstigar och studentliv. Under promenaden kommer det att visas hur betydelsefullt Universitetet har varit för tillblivelsen av Finlands kultur, politik och identitet. Studenterna, deras organisationer och manifestationer har spelat en central roll för den ideologiska utvecklingen i huvudstaden. Turen tar c 1,5 timme.

Plats: Start från Universitetets huvudbyggnad, aulan vid Senatstorgets sida, Unionsgatan 34. Rundvandringen är öppen för alla.

La 28.3. klo 12 Helsinki Walks - Yliopisto kansakuntaa rakentamassa

Kävelykierros. HuK Iisa Aaltonen: Keisarit, yliopisto ja Helsinki. Kävelyn aikana tutustutaan Helsingin "venäläisyyteen" ja katsotaan Yliopiston historiaa 1800-luvulla. Kierroksen aikana avataan keisareiden merkitystä Helsingin ja sen Yliopiston kehittäjänä. Kierros kestää n. 1,5 tuntia.

Paikka: Lähtö Yliopiston päärakennus, Senaatintorin puoleinen aula, Unioninkatu 34. Kierros on avoin kaikille.

AlumniForum: Eduskuntavaalit 2015

Järjestetään huhtikuun alussa, tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Viime vaalien tapaan pyrimme kokoamaan puoluejohtajat keskustelemaan ajankohtaisimmista, Euroopan ja Suomen tulevaisuuteen liittyvistä kysymyksistä. AlumniForumia edeltää keskustelu aiheesta: Politiikka yhteiskunnan tukipilarina, Helsingin yliopiston päärakennuksen Lehtisalissa. Kahvitarjoilu. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Eurooppalainen Suomi ry:n kanssa.

Paikka: Yliopiston juhlasali, Aleksanterinkatu 5. Ilmoittautuminen tästä kun ajankohta varmistunut.
Ti 31.3. klo 8.30 Kristiinan ystävät aamiainen

Aamupala tarjoaa mahdollisuuden keskustella tulevista tapahtumista, ärsyttävistä ja inspiroivista verkkokeskusteluista, projekteista ja tutkimuksesta sekä tarjota toisillemme vinkkejä avoinna olevista työpaikoista, kiinnostavista luennoista ja keskustelutilaisuuksista. Kahvila Qulma, Mariankatu 13 b.
Ei ilmoittautumista.

 

Ke 8.4. klo 17 Helsingin yliopisto dokumentin ytimessä elokuva

Esitys kuuluu juhlavuoden Yliopisto kansakunnan rakentajana -tapahtumakokonaisuuteen, jonka tavoitteena on tuoda esiin Helsingin yliopiston merkitys kansakunnan rakentajana sekä yliopistoon liittyvien akateemisten traditioiden erikoislaatuisuus.

Paikka: Elokuvateatteri Orion, Eerikinkatu 5. Liput omatoimisesti Kansallisen audiovisuaalisen instituutin verkkosivun kautta tai elokuvateatteri Orionista.

Ma 13.4. klo 17 Kirjallisuuspiiri

Sibeliuksen pöydässä ja Ainolan keittiössä ja puutarhassa. Kirjailijavieraina Ritva ja Risto Lehmusoksa.

Paikka: Runeberg-sali, Fabianinkatu 33 (2 krs.) 9.2. klo 17.  Vapaa pääsy. Ei ilmoittautumista.

Ke 15.4. klo 16.30 ja 17.00 Kulttuuritreffit: Uskontojen maailma

Kulttuurien museon uutuusnäyttely keskittyy uskontoihin, ikivanhaan mutta aina ajankohtaiseen aiheeseen. Maailman uskontojen lisäksi näyttely avaa monikulttuurista suomalaisuutta, jossa uskontojen kirjosta on tullut pysyvä piirre. Lähi-idässä syntyneet kristinusko, islam ja juutalaisuus esitellään näyttelyssä, ja aasialaisperäisistä uskonnoista ovat mukana hindulaisuus, buddhalaisuus, jainalaisuus, sikhiläisyys, shintolaisuus sekä kiinalaiset uskonnot. Myös luonnonuskonto, uususkonnot, ateismi ja synkretismi esitellään.
Alumniyhdistyksen jäsenille on varattu kaksi opastettua kierrosta. Molempiin ryhmiin mahtuu 20 henkilöä. Ensimmäinen opastus alkaa kello 16.30 ja toinen kello 17.00. Sisäänpääsy alumneille 7€ (norm 9 €) maksetaan paikan päällä. Paikka: Kulttuurien museo - Suomen kansallismuseo, Mannerheimintie 34. Ilmoittaudu mukaan tästä.

To 16.4. klo 17 Yliopisto kansakunnan rakentajana - Mikroskooppi tutkijan apuna

Mikroskooppi syntyi 1600-luvulla, mutta vasta 1800-luvulla siitä kehittyi laite, jota biologit ja lääketieteilijät saattoivat käyttää solujen ja kudosten tutkimiseen. Sittemmin erilaiset mikroskopiat ovat yleistyneet tutkijoiden työkaluina ja mullistaneet usean tieteenalan tutkimuksen. 2000-luvulla uusinta uutta on Nobel-palkittu nanoskopia, jossa solun tapahtumia voidaan katsella jopa reaaliajassa. 

Miten mikroskopia saapui Suomeen ja miten sitä on käytetty sairauksien tunnistamisessa? Entä mihin kaikkeen nykyiset huippumikroskoopit yltävät? Keskustelijoina ovat professori Matti Haltia, tekniikan tohtori Antti Isomäki ja dosentti Laura Ahtiainen. Keskustelun juontaa Ylen tiedetoimittaja Sisko Loikkanen. Aika ja paikka: to 16.4. klo 17−19, Sali 13, Päärakennus (Fabianinkatu 33).

Yliopisto kansakunnan rakentajana -keskustelutilaisuuksissa käsitellään Helsingin yliopiston merkitystä kansakunnan rakentajana. Jokaiseen tilaisuuteen on valittu yksi esine, jonka kautta käydään noin 3-4 hengen keskustelu. Lisätietoa tästä.

To 23.4. klo 17 Yliopisto kansakunnan rakentajana - Helsingin yliopisto taide- ja kulttuurivaikuttajana

Helsingin yliopisto on vaikuttanut merkittävästi suomalaiseen taide-elämään, kulttuuriin ja kansainvälisyyteen. Jo ennen 1800-lukua yliopisto-opettajat tulivat ulkomailta tai matkustivat ulkomailla ja heidän kauttaan Suomeen tuli uusia käytänteitä, ideoita sekä kansainvälisyyttä. Kansainvälisyyttä vahvistivat myös yliopistoon ulkomailta tulleet harjoitusmestarit, kuten italialainen Gioachino Otta, joka perusti yliopiston voimistelulaitoksen. Entä miten moninaisilla tavoilla taidehistorian professori ja taidevaikuttaja J.J. Tikkanen vaikutti suomalaiseen kuvataiteeseen tai saksalainen säveltäjä Fredrik Pacius suomalaiseen musiikkielämään?

Keskustelun vetää arkistolaitoksen pääjohtaja Jussi Nuorteva ja siihen osallistuvat tutkija, museonjohtaja Kristina Ranki, dosentti Johanna Vakkari (Suomen Lontoon instituutti) ja Pacius-seuran puheenjohtaja Seija Lappalainen. Aika ja paikka: to 23.4. klo 17−19, Sali 13, Päärakennus, (Fabianinkatu 33)..

Yliopisto kansakunnan rakentajana -keskustelutilaisuuksissa käsitellään Helsingin yliopiston merkitystä kansakunnan rakentajana. Jokaiseen tilaisuuteen on valittu yksi esine, jonka kautta käydään noin 3-4 hengen keskustelu. Lisätietoa tästä.
Ti 28.4. klo 8.30 Kristiinan ystävät aamiainen

Aamupala tarjoaa mahdollisuuden keskustella tulevista tapahtumista, ärsyttävistä ja inspiroivista verkkokeskusteluista, projekteista ja tutkimuksesta sekä tarjota toisillemme vinkkejä avoinna olevista työpaikoista, kiinnostavista luennoista ja keskustelutilaisuuksista. Kahvila Qulma, Mariankatu 13 b.
Ei ilmoittautumista.

Ke 29.4. klo 17 Yliopisto kansakunnan rakentajana - Uusi maailmankuva: Aika ja kalenteri

Helsingin yliopiston almanakka on ollut vuosisatojen ajan kansalaisten tietolähde. Almanakka on ilmestynyt suomen kielellä vuodesta 1705. Se on valistanut kansaa ja kertonut, mikä kulttuurissamme on merkittävää. Miten almanakka on vaikuttanut suomalaisten ajan käsitykseen? Mikä on kansallisten ja kirkollisten juhlapäivien yhteiskunnallinen merkitys? Mitä liputuspäivät merkitsevät suomalaisille? Entä miksi maassamme vietetään nimipäiviä?

Näistä aiheista keskustelevat almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala, professori Heikki Oja ja kirkkoneuvos Pekka Huokuna.
Aika ja paikka: ke 29.4. klo 17−19, Sali 12, Päärakennus, (Fabianinkatu 33).

Yliopisto kansakunnan rakentajana -keskustelutilaisuuksissa käsitellään Helsingin yliopiston merkitystä kansakunnan rakentajana. Jokaiseen tilaisuuteen on valittu yksi esine, jonka kautta käydään noin 3-4 hengen keskustelu. Lisätietoa tästä.

Ma 4.5 -18.5. Tanssiharjoitukset

Tule tanssimaan kolmena maanantaina (4.5., 11.5. ja 18.5.) voimistelunopettaja Sirpa Koiviston johdolla. Harjoittelemme tuolloin 375-tanssiaisten alussa tanssittavia tansseja kuten kutsuvieraspoloneesi, Mignon, Pas d'éspagne, Cicapo, Pompadour, Lambert walk, Krakoviak sekä tietysti valsseja. Ilmoittaudu mukaan hauskoihin harjoitteluihin tästä »

Kouvola
Ke 6.5.Berliinin alumniklubi kokoontuu kello 17.00–19.30.

Alumniyhdistys ja Suomen Saksan-instituutti tekevät yhteistyötä 2015–2016 käynnistämällä Berliinin alumniklubin. Klubi kokoontuu säännöllisesti kahdesti vuodessa toukokuussa ja marraskuussa. Paikka: Suomen Saksan-instituutti, Georgenstr. 24 (2. krs), 10117 Berliini. Lue lisää tästä »

Kevään alumnimatka La Douce Provence 7.-12.5.

Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen jäsenet tekevät keväällä matkan Vacluceen, Ranskan 84:n departementtiin.

Lämmin, aurinkoinenilmasto ja seudun viihtyisä, rento elämänmeno sopii viinien maisteluun ja uusien tuttavuuksien tekemiseen. Viiden päivän ajan ehdimme nähdä, kokea ja keskustella paljon. Lempeän (la douce) Provencen upeat kulttuurimaisemat ja aito eteläranskalainen maalaiskeittiö hurmaavat kokeneenkin kulttuurimatkailijan. Helsingin yliopiston Alumniyhdistyksen jäsenet, Gunilla ja Karl Johan Hellman toimivat koko matkan aikana ciceroneinamme.

To 7.5. klo 17 Yliopisto kansakunnan rakentajana - Nervanderista älypuhelimeen: Ympäristön mittaamisen kehitys

Fyysikko Johan Jakob Nervander (1805−1848) hallitsi runomitat, mutta hänet tunnetaan paremmin meteorologisen tutkimuksen uranuurtajana kuin lyyrikkona. Miten ympäristön mittaaminen on kehittynyt sitten Nervanderin? Mikä yhdistää ilmastonmuutosta, tieteenhistoriaa ja kosketusnäyttöä?

Geofysiikan dosentit Heikki Nevanlinna ja Päivi Mäntyniemi pohtivat, kuinka mitata esimerkiksi maan liikkeitä ja ilmakehän muutoksia. Keskustelun juontaa Ursan planetaarion johtaja Tuukka Perhoniemi.
Aika ja paikka: to 7.5. klo 17−19, Sali 5, Päärakennus, (Fabianinkatu 33).

Yliopisto kansakunnan rakentajana -keskustelutilaisuuksissa käsitellään Helsingin yliopiston merkitystä kansakunnan rakentajana. Jokaiseen tilaisuuteen on valittu yksi esine, jonka kautta käydään noin 3-4 hengen keskustelu. Lisätietoa tästä.

Ma 11.5. klo 17 Kirjallisuuspiiri

Vierailu Schildts & Söderströmsillä. Kirjailijavieraana Tove Janssonin pitkäaikainen toimittaja Helen Svensson: Kirjeitä Tove Janssonilta.

Paikka: Schildts & Söderströms, Bulevardi 7 (8. krs.). Ilmoittautuminen yhdistyksen kotisivuilla tai toimistolle.

AlumniGolf 2015

AlumniGolf II pelataan Espoon Ringside kentällä keskiviikkona 20. toukokuuta 2015. Kilpailijakokous on kello 8.30 ja yhteislähtö kello 9.00.

AlumniGolfin kilpailumuoto on henkilökohtainen lyöntipeli (pistebogey). Hinta per pelaaja on 75€. Hinta sisältää pelimaksun ja ruokailun. Lisäksii pelataan sponsorikisa kahden hengen joukkuein best-ball-kilpailuna. Sponsorikisaan voi osallistua valitsemallaan joukkuetoverilla. Tällöin pelimaksu joukkueelta on 250€.

Voit kutsua ryhmääsi esimerkiksi seuraavat ilmoittautuneet pelaajat: yliopiston vararehtori, professori Keijo Hämäläinen, yhdistyksen puheenjohtaja, varatuomari Seppo Riski, UniSportin johtaja Mika Suikki tai viime vuoden voittaja Ulla Mansikkamäki ilmoittamalla hänen nimensä ilmoittautuessasi. Voit myös ilmoittaa toisen haluamasi henkilön (ei tiukkaa alumnivaatimusta).

Jos sinulla on ilmoittaa kaksi joukkuetta (2*2 hlö) saat ryhmällesi saman lähdön, jolloin pelimaksu on 500€. Pelimuotona on henkilökohtainen lyöntipeli (pistebogey) täysin tasoituksin ja joukkuepelinä kahden pelaajan best-ball (paremman pelaajan henkilökohtainen) tulos kultakin reiältä. Sponsorikisalaiset osallistuvat myös AlumniGolf kilpailuun.

Suurin hyväksyttävä tasoitus on 36. Jos pelaajan tasoitus on yli 36 hän pelaa tällöin tasoituksella 36.

Kilpailijakokous on kello 8.30 ja yhteislähtö kello 9.00.

Kilpailun jälkeen noin klo 14.30 järjestetään palkintojen jako ja ruokailu. Henkilökohtaisen kilpailun voittaja palkitaan AlumniGolfin kiertopalkinnolla. Kiertopalkinnosta pelataan vuosittain. Lisäksi palkitaan viisi parasta kilpailijaa ja sponsorikisan parhaat sekä parhaan bruttotuloksen (tulos ilman tasoitusta) pelannut pelaaja.

Varmistat osallistumisesi ilmoittautumalla alla olevalla linkillä ja maksamalla kilpailumaksun Alumniyhdistyksen tilille FI48 1572 3000 4134 19. Ilmoita maksaessasi nimesi viestikentässä. Ilmoittautumismaksua ei palauteta.

Osallistujien määrä on minimissään 50 ja maksimissaan 72 pelaajaa ja paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ke 20.5. klo 17 Ylioppilaslakki täyttää 150 vuotta

Ylioppilaslakin 150-vuotisjuhlia juhlitaan toukokuussa 2015. Ylioppilaslakki on opiskelijoiden symboli, kesäpäähine ja kansallinen ylpeyden aihe. Samalla perinteikäs lakki on myös kielikiistan, tasa-arvon ja koulutuksen symboli. Miten ylioppilaslakki on muuttunut historiansa aikana ja mikä sen merkitys on nykymaailmassa? Onko lakki elitistinen jäänne vai muuttuva, humoristinen juhlapäähine?

Keskustelemassa ovat kansatieteen tutkijatohtori Arja Turunen, yliopiston protokolla-asiantuntija Anton Eskola, ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan historian ystävät ry:n hallituksen jäsen Antti Kähkönen. Paneelia vetää Helsingin Sanomien toimittaja Maria Pettersson ja keskustelutilaisuuden on järjestänyt HYY.
Aika ja paikka: ke 20.5. klo 17−19, Sali 13, Päärakennus, (Fabianinkatu 33).

Yliopisto kansakunnan rakentajana -keskustelutilaisuuksissa käsitellään Helsingin yliopiston merkitystä kansakunnan rakentajana. Jokaiseen tilaisuuteen on valittu yksi esine, jonka kautta käydään noin 3-4 hengen keskustelu.Lisätietoa tästä.

Kansallisteatteri, Morphed. Kuvassa Jarkko Lehmus (vasen), Ima Iduozee ja Jussi Nousiainen. Kuvaaja Heikki Tuuli.
Ke 20.5. klo 18/19 Kulttuuritreffit: Morphed

Tero Saarisen ylistetyn uutuusteoksen odotettu paluu Helsinkiin. Saarisen omaperäistä, orgaanista ja vaikuttavaa liikekieltä tulkitsee kahdeksan upeaa miestanssijaa. Miehisyyden – ja ihmisyyden – moninaisuutta käsittelevän teoksen musiikkina kuultavat Esa-Pekka Salosen sävellykset liikkuvat koreografian lailla brutaalin aggressiivisesta meditatiivisen minimalistiseen ja pehmeään.

Kokoonnumme tuntia ennen esitystä Kansallisteatterin lämpiöön yhdistyksen jäsenille suunniteltuun lisäohjelmaan, klo 18. Jäsenille on varattu 50 lippua. Liput tulee lunastaa omatoimisesti Kansallisteatterin lipunmyynnistä ennen 26.2. Varauskoodi on 518-94380415. Alumnilipun hinta on 42€ + mahdolliset toimituskulut (norm 51,50€). Paikka: Kansallisteatteri, Läntinen Teatterikuja 1. Katso lisätiedot tästä.

FOTO: by Brinkhoff/Mögenburg
To 21.5. klo 18/19 Kulttuuritreffit: MAMMA MIA!

Svenska Teaternilla on kunnia tuoda näyttämölle MAMMA MIA! -musikaalin ensimmäinen suomalainen tuotanto. MAMMA MIA! -musikaali perustuu ABBA:n musiikkiin. Käsikirjoittaja: Catherine Johnson. International Associate Director: Paul Garrington, Associate Choreographer: Nichola Treherne, Associate Musical Supervisor: Seann Alderking. Ruotsinkielinen laulusanoitus: Björn Ulvaeus, Ruotsinkieliset laulutekstit yhdessä Björn Ulvaeuksen kanssa: Niklas Strömstedt. Rooleissa (mm): Mia Hafrén, Lineah Svärd, Riko Eklundh, Kristofer Möller, Vallu Lukka.

Kokoonnumme tuntia ennen esitystä Svenska Teaterin kahvilaan yhdistyksen jäsenille suunniteltuun lisäohjelmaan, klo 18. Jäsenille on varattu 30 lippua. Liput tulee lunastaa omatoimisesti Svenska Teaternin lipunmyynnistä ennen 26.2.. A-paikan liput 88 € + mahdolliset toimituskulut. Paikka: Svenska Teatern, Pohjoisesplanadi 2. Katso lisätiedot tästä.

La 23.5. klo 18 alkaen Alumniyhdistyksen 25-vuotisjuhlat

Tule pitämään hauskaa - juhli kanssamme alumniutta Alumniyhdistyksen 25-vuotis juhlatanssiaisissa. Ohjelmassa musiikkia, tanssia, ruokaa ja juomaa - unohtamatta Vuoden Alumnin valintaa. Juhlissamme viihtyvät kaikkien alojen ja ikäluokkien alumnit. Paikka: Ylioppilastalo, Mannerheimintie 3
Ti 26.5. klo 8.30 Kristiinan ystävät aamiainen

Aamupala tarjoaa mahdollisuuden keskustella tulevista tapahtumista, ärsyttävistä ja inspiroivista verkkokeskusteluista, projekteista ja tutkimuksesta sekä tarjota toisillemme vinkkejä avoinna olevista työpaikoista, kiinnostavista luennoista ja keskustelutilaisuuksista. Kahvila Qulma, Mariankatu 13 b.
Ei ilmoittautumista.

 
To 28.5. klo 17 Osakuntien suursitsit Senaatintorilla

Suursitsit Senaatintorilla ovat nyt toista kertaa järjestettävä, monisatapäisen osallistujajoukon pöytäjuhla, jonka aikana on mahdollisuus nauttia monipuolisesta kulttuuripainotteisesta ohjelmasta, hyvistä puheista sekä iloisesta yhteislaulusta. Kyseessä on perinteinen akateeminen juhlamuoto, jossa tällä kertaa juhlivat yhdessä opiskelijajärjestöt, Helsingin kaupungin edustajat, yliopiston henkilökunta ja kaupunkilaiset. Kaikki ovat tervetulleita mukaan laulamaan ja juhlan päätteeksi tanssimaan juhlatansseja. Ylioppilaslakki mukaan!
Paikka: Senaatintori

Keskiviikko 3.6.2015 kello 17 Merellinen iltapäivä

Kokoonnumme keskustelemaan tulevasta kesästä, tuulesta, auringosta ja purjehduksesta. Pääsemme myös katsomaan Suomessa ainutlaatuista 12 mr luokan puukilpavenettä vuodelta 1937 Blue Marlinia.

Tule mukaan jakamaan veneilykokemuksiasi ja merimiestarinoitasi hyvässä akateemisessa seurassa keskellä Helsinkiä purjehdusseura NJK:n uudella terassilla.

Tutustumme historialliseen NJK klubirakennukseen, joka rakennettiin vuonna 1900 Leif Strandströmin johdolla. Kaunis paviljonki Valkosaaressa on arkkitehtitoimisto Estlander & Zettergrenin käsialaa. Paikka: NJK, Valkosaari. Valkosaaren kuljetaan yhteysaluksella Olympiaterminaalin kupeessa olevalta laiturilta. Yhteysalus kulkee noin 20 min. välein. Yhteysaluksen aikataulu
To 20.8. klo 18.00 Tiedekulma: Neljä kulmaa: Luottokortti

Euroopan historian professori ja Vuoden Alumni Laura Kolbe tuo Tiedekulmaan tuttuja esineitä ja asioita, joista keskustellaan yhdessä asiantuntijavieraiden kanssa. Tällä kertaa aiheena luottokortti. Kolben kanssa muun muassa rahasta, kuluttamisesta, vallasta ja taloudesta keskustelevat Helsingin Sanomien talouden ja politiikan toimituksen esimies Marko Junkkari, varatuomari Timo Laatunen ja kuluttajaekonomian dosentti Minna Ruckenstein. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan! Paikka: Tiedekulma Alexi, Aleksanterinkatu 7. Vapaa pääsy, ei ilmoittautumista. Lue lisää »

Ma 31.8. Lukuvuoden avajaiset ovat alumneille akateemista juhlaa ja karnevaalihumua       

Helsingin yliopiston rehtorilla on kunnia kutsua Helsingin yliopiston henkilökunta, alumnit ja opiskelijat lukuvuoden 2015 - 2016 avajaisiin maanantaina 31.8.2015 kello 12.15 alkaen. Lisätiedot ja ilmoittautuminen tästä »

Kello 14.30 - 18.00 järjestetään avajaiskarnevaalit Porthanian edustalla ja päärakennuksessa. Vararehtori Anna Maurasen tervehdys Porthanian edustalla kello 14.30. Alumniyhdistys osallistuu kuten aina ennenkin Yliopiston avajaisiin. Osana juhlapäivää yhdistyksen jäsenet jakavat kello 14:30 Porthanian edustalla opiskelijoille 500 ilmaislippua UniSportin tunneille. Alumnit tahtovat näin kannustaa opiskelijoita hyvinvointiin ja terveelliseen elämään. Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi tästä »

Ajattelun ja tieteen festivaali

Tiede on irti! Kaikille avoin viikon mittainen ajattelun ja tieteen kaupunkifestivaali Thinkfest järjestetään Ma 31.8. - la 5.9. ympäri Helsingin keskustaa. Thinkfest juhlii tiedettä, ajattelua ja oppimista.

Festareiden tämänvuotiseksi teemaksi on valittu Globaali Helsinki, yksi Helsingin yliopiston 375-juhlavuoden tiedeteemoista. Millainen on globaali Helsinki? Nouseeko alueellinen identiteetti globalisaation myötä entistä tärkeämmäksi, vai pirstoutuuko se?

Thinkfestin ohjelmaan kuuluu muun muassa Helsinki Challenge pitch night, keskustelua, musiikkia, ruokailua ja tiedesaunoja. Globaalin Helsingin tutkijat liikkuvat siellä missä sinäkin. Lue lisää »

Monday 31.8. at 5.30 p.m. Open Science — Open Data — Open Innovations

Welcome to the citizens' dialogue event at the University of Helsinki main building, Great Hall, Aleksanterinkatu 5. Citizens Dialogue is an open event. More information here. Please register online by August 27at: https://www.lyyti.in/OpenScience

Ti 1.9.2015 klo 20 Thinkfest rokkaa Tavastialla

Illan aikana lavalla nähdään Helsingin yliopiston tutkijoita, Roope Salminen & Koirat sekä Maija Vilkkumaa. Helsingin yliopiston tutkijat kertovat tapahtumassa omasta tutkimuksestaan ja sen merkityksestä:

Petri Pellikka on geoinformatiikan professori ja Helsingin yliopiston Taitan tutkimusaseman johtaja Keniassa. Hän selvittää Keniassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa metsien häviämisen vaikutuksia vesivaroihin, luonnon monimuotoisuuteen, ilmastoon ja ihmisten elinkeinoihin.

Anna-Liisa Laine on kasviekologian professori, jonka tutkimus pyrkii selvittämään miksi jotkut yksilöt sairastuvat ja toiset eivät.

Mikko Niemi on farmakogenetiikan professori, joka tutkii miten perintötekijät vaikuttavat lääkehoidon tehoon ja turvallisuuteen.

Johanna Kantola on akatemiatutkija, jonka tutkimus tarkastelee sukupuolta, valtaa ja politiikkaa suomalaisessa ja eurooppalaisessa puoluepolitiikassa.

20.00−21.00 Puhetta tieteestä, Tavastian lavalla HY:n tutkijoita
21.30−22.30 Roope Salminen & koirat
22.45−00.00 Maija Vilkkumaa

Paikka: Tavastia, Urho Kekkosen katu 6. Liput 16,50 € / 11,50 € (opiskelijat), osta omasi Tiketistä. Lue lisää »

To 3.9. klo 17 Helsinki Challenge finalistien valinta

Juhlavuoden tiedepohjainen ideakilpailu etenee kohti finalistien valintaa. Tule mukaan Helsinki Challenge -iltaan ja kuule kaikkien 20 semifinalistitiimin ratkaisut maailman parhaaksi. Ilmoittautuminen tästä »

Trinity Church (1877), Boston (MA), USA. © Arto Kuorikoski, Kirkkoarkkitehtuurin ja kirkkotaiteen tutkimusarkisto KUVIO
To 3.9. klo 16-19 Teologien alumnipäivä: Urbaania teologiaa – muuttuva uskonnollisuus kaupungeissa

16.00–16.10 Alkutervehdys:dekaani, Uuden testamentin eksegetiikan professori Ismo Dunderberg, teologinen tiedekunta, HY

16.10–16.30 Katoaako kirkko kaupungista? Pien-ryhmäkeskusteluiden alustajat esittelevät uusia näkökulmia aiheeseen.

16.35–17.25 Keskustelua pienryhmissä:

    Kontekstuaalista teologiaa ja raamantuntulkintaa kaupungeissa: alustajana akatemiatutkija Hanne von Weissenberg teologinen tiedekunta, HY
    Uskonnot kaupungin kartalla: alustajana johtaja, dosentti Tuomas Martikainen, Siirtolaisuusinstituutti (1.8.2015 alkaen). Lisäksi pienryhmässä mukana Kiesus learning
    Arvot asfaltilla: alustajina uskonnonfilosofian professori (ma.) Virpi Mäkinen ja kirkkososiologian tohtorikoulutettava Anna Salonen teologinen tiedekunta, HY
    Uskonnon muutos mediassa ja julkisessa tilassa: alustajina kirkkososiologian professori (ma.) Kati Niemelä teologinen tiedekunta, HY ja Helsingin Seurakuntayhtymän viestintäjohtaja, Kirkko & kaupunki -lehden päätoimittaja Seppo Simola

17.30–18.00 Ryhmien yhteenvedot ja loppukeskustelu
18.00–19.00 Cocktail-tilaisuus (opettajien ravintola ja lehtisali)

Paikka: Porthania - luentosali PIII, Yliopistonkatu 3, 1. krs, Helsinki. Ilmoittaudu mukaan tästä. Lue lisää »

Jani Leinonen: Tottelemattomuuskoulu (luonnos)
To 10.9. klo 17 Kulttuuritreffit Jani Leinonen: Tottelemattomuuskoulu

Kiasmassa syyskuussa avautuva näyttely rakentuu uuden teoksen, Tottelemattomuuskoulun, ympärille.

Tottelemattomuuskoulu on oikea koulu, mutta myös metafora koko näyttelylle, joka on samalla katsaus Jani Leinosen tähänastiseen tuotantoon. Koulun opettajiksi rehtori Leinonen kutsuu tunnettuja suomalaisia ja kansainvälisiä mielipidevaikuttajia ja aktivisteja. Oppilaiksi pääsevät kaikki näyttelyvieraat.Taiteensa kautta Leinonen haluaa herättää kuluttajia kriittiseen ajatteluun. Hänen kritiikkinsä on kuitenkin räävittömän huumorin värittämää irrottelua tutuilla symboleilla, oman osansa saa myös taidemarkkinoiden logiikka.

Alumneille varattu opastus 50:lle, kahdessa ryhmässä à 25 henkilöä.Pääsylippu 10€/hlö.

Paikka: Nykytaiteen museo Kiasma, Mannerheiminaukio 2.

Ilmoittaudu tästä »

Katso tästä kaikki Kulttuuritreffit »

Pe 11.9. klo 15.30 Berliinin Alumniklubi kokoontuu

Berliinin klubi kokoontuu Pohjoismaiden suurlähetystöön 11.9. kello 15.30 ja jatkaa illalla Ravintola Kater Blaussa, tule mukaan! Lue lisää »

Ma 14.9. klo 17-19 Kirjallisuuspiiri

Anita Konkka: Taiteilijaelämää kahdessa sukupolvessa. Vapaa pääsy. Ei ilmoittautumista. Paikka: Runeberg-Sali, Fabianinkatu 33 (2 krs.).  Katso tästä kaikki kirjallisuuspiirit »

Ke 16.9. klo 16:30 Miekka ja liekki – Mannerheim ja Yliopisto

Mannerheimmuseon uusi näyttely Miekka ja liekki - Mannerheim ja Yliopisto kiinnittää katseen Marsalkan erilaisiin kohtaamisiin 375 vuotta täyttävän Helsingin Yliopiston kanssa.

Mannerheimin tie vuoden 1887 ylioppilaasta ylioppilaiden suuresti kunnioittamaksi valtiomieheksi aina 1950-luvulle kulki ennen kaikkea filosofisen tiedekunnan vuoden 1919 promootion ja vuoden 1940 Yliopiston 300-vuotisjuhlallisuuksien kautta.

Näyttely valaisee kuitenkin myös muita ajalle tyypillisiä yhtymäkohtia pienen suomalaisen eliitin verkostoissa ja osoittaa, kuinka keskeinen näyttämö Yliopisto on ollut nuoren Suomen historiassa.

Valtionhoitaja Mannerheim vastaanotti Yliopistolta sivistyksen korkean symbolin, kunniatohtorin arvon, ja antoi sille vuorostaan Suomen puolustusvoimain ylipäällikkönä suuren kunnioituksen osoituksena Vapaudenristin. Lue lisää »

Museon kuraattori, FT Kristina Ranki toimii Alumniyhdistyksen jäsenten oppaana keskiviikkona ja torstaina 16.9. sekä 17.9. kello 16:30 alkaen (opastus 10:ssä ryhmässä à 20 hlöä).

Paikka: Mannerheim museo, Kalliolinnantie 14, 00140 Helsinki

To 17.9. kl 14 och Fre 18.9. kl 9  Soc&kom-dagarna 2015 - Soc&kom och välfärden

Under årets Soc&kom-dagar fokuserar vi på två av högskolans forskningsområden inom den nordiska välfärdsforskningen: familjer och invandrare. Soc&kom-dagarna är en del av Helsingfors universitets 375-års jubileum. Ingen förhandsanmälan.

To 17.9. Soc&kom och familjen i Norden
14.00 Professor Helena Blomberg-Kroll: Nordiska lärdomar om socialt arbete med barn och unga
14.45 Professor Tommy Lundström (Stockholms universitet): Välfärd i barnskyddet, inte bara en fråga om pengar
15.30 Kaffepaus
16.00 Rektor, docent, ordförande för Alumnföreningen vid Helsingfors universitet Mirjam Kalland: Barndom i förändring
16.45 Diskussion
17.00 Mottagning

Fre 18.9. Soc&kom och invandrare i Norden
9.00 Kaffeservering
9.30 Direktör Tuomas Martikainen (Migrationsinstitutet): Religiösa organisationer, invandrare och välfärd
10.15 Professor Pieter Bevelander (Malmö högskola): Vem blir medborgare och vad händer sen? Naturalisering i Danmark, Norge och Sverige
11.00 Professor Sirpa Wrede: Arbetslivet som integrationskontext. Vilka barriärer finns det för jämlika villkor?
11.45 Diskussion

Plats: Festsalen, Svenska social- och kommunalhögskolan, Snellmansgatan 12, Helsingfors. Ytterligare information »
To 17.9. klo 16 Valtiotieteen alumnien tapaaminen

Maisteriohjelmien (REMS, ICE, ERI, MGC, DGT…) alumnitapahtuma. Tarkempi ohjelma tästä »
Ilmoittautumiset 15.9. mennessä. Ilmoittaudu mukaan »
Paikka: Tiedekulma, Aleksanterinkatu 7

Alumnipurjehdus Kroatian saaristossa 19.-26.9.2015

Hyvää ruokaa, paikalliskulttuuria, vaivatonta matkustamista, hyvää seuraa ja tasokasta purjehtimista arvostaville alumneille. Soitamme kaikille ilmoittautuneille ja kysymme mieltymyksiä, jotta voimme rakentaa kaikille osallistujille mieleiset venekunnat.

Ti 29.9. klo 19 Kulttuuritreffit: Billy Elliot -musikaali                     

Billy Elliot on koskettava tarina nuoresta pojasta, jolla on unelma. Musikaalin tarina sijoittuu 1980-luvulle englantilaiseen kaivoskaupunkiin, jossa perheiden toimeentulo on vaarassa pitkittyvän kaivosalan lakon takia. Äiti on kuollut ja Billy asuu isänsä, isoveljensä ja isoäitinsä kanssa. Tämä raju tausta on kehyksenä inspiroivalle tarinalle nuoren pojan taistelusta oman unelmansa puolesta.

Kuinka nyrkkeilykehä vaihtuu balettitunteihin, ja nuorukaisen intohimo tanssiin inspiroi lopulta vastustelevan perheen ja koko karuun elämään turtuneen työläisyhteisön. Elton Johnin unohtumaton musiikki, henkeäsalpaavat tanssikohtaukset ja koskettavan vahva tarina, huumori ja kauneus tekevät Billy Elliotista ikimuistoisen musikaalielämyksen.

Ennen esitystä musikaalin ohjaaja Markku Nenonen esittelee meille teoksen Ravintola Caruzellosssa (2. krs) kello 18.00. Tule ravintola Caruzelloon narikan kautta, portaat ylös Peacock-teatterin aulasta. Esitys alkaa kello 19.

Alumneille on varattuna 80 paikkaa. Liput lunastetaan omatoimisesti Kaupunginteatterin lipunmyynnistä puh. (09) 394 022, Eerikinkatu 2 ma-pe klo 12-18, la klo 12-18. Varausnumero: 528-51410132. Viimeinen lunastuspäivä 8.9. Muistakaa sanoa lipunmyyjälle, että varausta ei saa poistaa lunastettuanne yksittäiset lippunne.

Paikka: Kaupunginteatteri, Linnanmäen Peacock teatteri, Tivolikuja 1.

Katso kaikki Kulttuuritreffit tästä »

Ke 30.9. klo 16:30 - 19:00 Alumni-ilta Luomuksessa

Helsingin yliopisto kutsuu alumnit tutustumaan Luonnontieteellisen museoon syyskuun viimeisenä keskiviikkona. Tervetuloa opastetulle kierrokselle, tapaamaan muita alumneja sekä nauttimaan virvokkeita ja pientä purtavaa.

Tilaisuuden aluksi Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen johtaja Leif Schulman toivottaa alumnit tervetulleeksi ja kertoo museosta ja marraskuussa avattavasta uudesta näyttelystä. Illan aikana mahdollisuus tutustua seuraaviin näyttelyihin: Luut kertovat, Maailman Luonto, Suomen Luonto ja Elämän historia.

Ilmoittautuminen tästä 14.9. mennessä.

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta. Luomuksen yleisökohteita ovat Luonnontieteellinen museo sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitietteeliset puutarhat.

Paikka:Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS, Pohjoinen Rautatiekatu 13.
An der schönen blauen Donau: Jokiristeily Tonavalla 2.-9.10.2015

Syksyn alumniristeilyn teemana on musiikki ja historia. Matkan kohteena on alue, jolla on keskeinen sija Euroopan historiassa. Risteily Tonavalla on ainutlaatuinen kokemus. Joki virtaa halki sellaisen osan Eurooppaa, joka on täynnä historiaa ja nähtävyyksiä. Jokiristeily antaa mahdollisuuden kokea Tonavan ja sen ympäristön kauneuden uudesta näkökulmasta. Viikon aikana ehditään vierailla neljässä eri maassa ja kolmessa eri pääkaupungissa.

Teemme mielenkiintoisia retkiä Wieniin, Budapestiin ja Bratislavaan. Matkailla vieraillaan myös Melkin upeassa benediktiiniläisluostarissa. Unkarin pustalla tutustutaan kuuluisien paikallisten hevosten kasvatukseen ja ohjelmaan kuuluu luonnollisesti ratsastusesitys.

Risteilyn musiikki-iltoina esiintyy kansainvälisesti kuuluisa suomalainen sopraano Camilla Nylund puolisonsa tenori Anton Sariksen kanssa. Camilla Nylundille myönnettiin Pro Finlandia mitali vuonna 2013.

Budapestissä on mahdollista käydä 5.10. Dvórakin ja Smetanan konsertissa Budapest Operatalossa ja Wienissä 7.10. W.A. Mozartin ja Johan Straussin konsertissa tunnetussa Vienna Konzerthausissa. Vierailulla Melkin mahtavassa benediktiiniläisluostarissa tutustutaan luostarin historiaan ja käydään sen vaikuttavassa kirjastossa ja kirkossa.

Risteily Tonavalla on ainutlaatuinen kokemus. Joki virtaa halki sellaisen osan Eurooppaa, joka on täynnä historiaa ja nähtävyyksiä. Jokiristeily antaa mahdollisuuden kokea Tonavan ja sen ympäristön kauneuden uudesta näkökulmasta. Viikon aikana ehditään vierailla neljässä eri maassa ja kolmessa eri pääkaupungissa.Reitti on Passau – Wien – Budapest – Bratislava – Wien – Melk – Passau.

Matkan asiantuntijaluennoitsijana toimii Helsingin yliopiston Euroopan historian professori, FT Laura Kolbe, joka on yhdistyksen Vuoden Alumni 2013. Kolben asiantuntemus liittyy 1800- ja 1900-luvun suurkaupunkien historiaan ja kulttuuriseen omakuvaa, eurooppalaisten imperiumien hajoamiseen ja Keski-Euroopan monikulttuuriseen kehitykseen. Esitelmissään hän esittelee Wienin ja Euroopan kulttuurihistoriaa. Kolben luentojen aiheet ovat: Habsburgit - eurooppalainen mahtisuku ja sen valtapolitiikka, Wien ja suurkaupunkielämää - unelmat ja todellisuus ja An der schönen blauen Donau: Tonavan kulttuurihistoriaa

Matkan luentojen aiheet ovat vavistuneet:

    ”HABSBURGIT - EUROOPPALAINEN MAHTISUKU JA SEN VALTAPOLITIIKKA” (La 4.10. klo 10:00 Budapest-Unkarin pusta-Ordas)
    ”WIEN JA SUURKAUPUNKIELÄMÄÄ - UNELMAT JA TODELLISUUS" (Ke 7.10. klo 15:00 Bratislava-Wien)
    ”AN DER SCHÖNEN BLAUEN DONAU: TONAVAN KULTTUURIHISTORIAA” (To 8.10. klo 15:00 Weissenkirchen/Wachau)

MS Thurgau Ultra on ainutlaatuinen risteilyalus marmorisine ja jalopuisine sisustuksineen.  Salikorkeus kauniissa ravintolatilassa on poikkeuksellisen korkea antaen mahtavat näkymät kolmeen ilmansuuntaan. Hytit ovat tilavat ja erittäin hyvin varustellut. Tervetuloa syksyn kulttuurimatkalle!
Pe 2.10. klo 19 ja la 3.10. klo 15 Lars Cleen -ooppera

Helsingin yliopiston musiikkiseura HYMS ja Metropolian Ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelma toteuttavat Paolo Rosaton säveltämän Lars Cleen -oopperan maailman kantaesityksen syksyllä 2015. Italialaisen säveltäjän Paolo Rosaton ooppera Lars Cleen, toiselta nimeltään Lo straniero eli Muukalainen, pohjautuu kirjallisuuden nobelisti Luigi Pirandellon novelliin Lontano (1902). Libreton on kirjoittanut Nantesin yliopiston italian kielen professori Walter Zidaric. Lars Cleenin kantaesitys toteutetaan Helsingin yliopiston musiikkiseuran ja Metropolian Ammattikorkeakoulun musiikin tutkinnon voimin. Ooppera on osa Helsingin yliopiston 375-vuotisjuhlavuoden juhlintaa.

Helsingin yliopisto tai Metropolia Ammattikorkeakoulu ei osallistu projektin rahoittamiseen, vaan projekti toteutetaan ulkopuolisen rahoituksen turvin. Lars Cleen -oopperahanke on rohkea uuden oopperamusiikin projekti, jollaiseen opiskelijoiden on harvoin ollut mahdollista osallistua. Projekti mahdollistaa opiskelijoiden osallistumisen uuden teoksen esittämiseen ammattilaisten kanssa.

Teoksen erityistä mielenkiintoa ja arvoa lisää se, että ooppera kertoo italialaisen libretistin ja italialaisen säveltäjän näkemyksistä suomalaisesta kulttuurista sekä merenkulun historiasta ja maahanmuuttoon liittyvistä ajankohtaisista kysymyksistä. Esitykset pe 2.10. klo. 19 ja la 3.10. klo. 15. Liput 10/5 euroa ovelta 1,5 h ennen esityksen alkua. Puh. 09 7424 5000.

Paikka: Metropolia, Helsingin Konservatorion konserttisalissa, Ruoholahdentori 6. Lue lisää »

Ke 7.10. klo 16–18 Turun akatemia ja sen opiskelijat 1600-luvun kaupunkikuvassa

Dosentti Riitta Laitinen: Turun akatemia ja sen opiskelijat 1600-luvun kaupunkikuvassa. Professori emeritus Timo Soikkanen: Turun akatemian huippukausi. Paikka: Turku Janus-sali (Sirkkalan kampus, Kaivokatu 12). Tilaisuuden puheenjohtaja tohtorikoulutettava Topi Artukka. Toisen kaupungin luentoja voi seurata samoissa luentosaleissa verkkovideon välityksellä. Turussa luentoja voi seurata Janus-salissa (Sirkkalan kampus, Kaivokatu 12) ja Helsingissä Päärakennuksen auditorio XII:ssä (Unioninkatu 34). Lue lisää »

Ma 12.10. klo 17-19 Kirjallisuuspiiri

Joni Pyysalo: Runoilijan ääni Turusta. Vapaa pääsy. Ei ilmoittautumista. Paikka: Runeberg-Sali, Fabianinkatu 33 (2 krs.).

Ke 14.10.2015 klo 16−18 Yliopiston paikka ja Senaatintori akateemi-sena aukiona

Professori Henrik Meinander: Yliopiston paikka Unioninkadulla
Vuoden Alumni, Professori Laura Kolbe: Senaatintori akateemisena aukiona. Tilaisuuden puheenjohtaja professori Laura Kolbe. Paikka: Helsinki Päärakennus auditorio XII (Unioninkatu 34). Toisen kaupungin luentoja voi seurata samoissa luentosaleissa verkkovideon välityksellä. Turussa luentoja voi seurata Janus-salissa (Sirkkalan kampus, Kaivokatu 12) ja Helsingissä Päärakennuksen auditorio XII:ssä (Unioninkatu 34). Lue lisää »

To 15.10. klo 18 Tiedekulma: Neljä kulmaa - kirja

Euroopan historian professori ja Vuoden Alumni Laura Kolbetuo Tiedekulmaan tuttuja esineitä ja asioita, joista keskustellaan yhdessä asiantuntijavieraiden kanssa.

Lokakuun aiheena on kirja. Päivän teemasta Kolben kanssa keskustelevat tietokirjailija, sosiaalipsykologi Katriina Järvinen, kirjailija ja taitelija Rosa Liksom sekä Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja, FM Stig-Björn Nyberg. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Paikka: Tiedekulma Alexi, Aleksanterinkatu 7. Vapaa pääsy, ei ilmoittautumista. Lue lisää »

Kuva: Ai Weiwei © Gao Yuan
Ke 21.10.2015 klo 17 Kulttuuritreffit: Ai Weiwei näyttely

HAM esittelee maailman vaikutusvaltaisimpiin taiteilijoihin kuuluvan kiinalaisen Ai Weiwein näyttelyn. Kaikki teokset nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa ja kaksi teoksista ensimmäistä kertaa maailmassa. Ai Weiwei @ Helsinki täyttää HAM:in yläkerroksen suuret salit installaatioilla, veistoksilla ja valokuvilla.

Kiinalaisen ihmisoikeusaktivistin teoksista voi nauttia puhtaasti visuaalisesta näkökulmasta mutta taustatiedon avulla näkymät avautuvat aivan toisenlaisiin ulottuvuuksiin.#HAMHelsinki. Liput 8€/hlö. Ilmoittaudu tästä »

Paikka: Helsingin taidemuseo HAM, Salomonkatu 15.

Katso kaikki Kulttuuritreffit tästä »

Ke 28.10.2015 klo 16−18 Turun akatemia 1700-luvun kaupungin arjessa

FM, arkkitehti Panu Savolainen: Turun akatemia 1700-luvun kaupungin arjessa. Professori emeritus Matti Klinge: Turku eurooppalaisena yliopistokaupunkina. Tilaisuuden puheenjohtaja tohtorikoulutettava Topi Artukka. Paikka:Turku Janus-sali (Sirkkalan kampus, Kaivokatu 12). Toisen kaupungin luentoja voi seurata samoissa luentosaleissa verkkovideon välityksellä. Turussa luentoja voi seurata Janus-salissa (Sirkkalan kampus, Kaivokatu 12) ja Helsingissä Päärakennuksen auditorio XII:ssä (Unioninkatu 34). Lue lisää »

Ke 4.11.2015 klo 16−18 Yliopisto Helsingin kaupunkikuvassa ja Yliopisto kaupunkikulttuuria tuottamassa

Dosentti Anja Kervanto Nevanlinna: Yliopisto Helsingin kaupunkikuvassa. Dosentti Mikko-Olavi Seppälä: Yliopisto kaupunkikulttuuria tuottamassa. Tilaisuuden puheenjohtaja kansleri Thomas Wilhelmsson. Paikka:Helsinki Päärakennus auditorio XII (Unioninkatu 34). Toisen kaupungin luentoja voi seurata samoissa luentosaleissa verkkovideon välityksellä. Turussa luentoja voi seurata Janus-salissa (Sirkkalan kampus, Kaivokatu 12) ja Helsingissä Päärakennuksen auditorio XII:ssä (Unioninkatu 34). Lue lisää »

To 5.11. klo 17 Kulttuuritreffit: Henri Bresson -näyttely

Ateneumin syksyä valaisee kirkas tähti Ranskasta, valokuvajournalismin isäksikin luonnehdittu Henri Cartier-Bresson (1908-2004). Cartier-Bressonin  retrospektiivinen näyttely sisältää lähes 300 valokuvaa, arkistomateriaalia ja elävää kuvaa, jotka kertovat kansainvälisen valokuvataiteen klassikon tarinan.

Näyttely järjestetään yhteistyössä pariisilaisen Magnum Photo -kuvatoimiston ja Fondation HCB:n kanssa. Alumneille varattu opastus 90:lle, neljässä ryhmässä à 20 henkilöä.Pääsylippu 11€/ hlö. Opastus alkaa lipunoston jälkeen sisäpihalta.

Paikka: Ateneum, Kaivokatu 2. Lue lisää »

Ilmoittaudu tästä »

Katso kaikki Kulttuuritreffit tästä »

Ma 9.11. klo 17-19 Kirjallisuuspiiri

Martti Anhava: Gogolin viitan alta. Vapaa pääsy. Ei ilmoittautumista. Paikka: Runeberg-Sali, Fabianinkatu 33 (2 krs.). Katso tästä kaikki kirjallisuuspiirit »

Ti 10.11. klo 19 Lääkäreiden hyväntekeväisyyskonsertti

Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta järjestää ainutlaatuisen hyväntekeväisyyskonsertin Savoy- teatterissa, noin 60 muusikon voimin. Konsertin ja Lääketieteen kuliseissa -ennakkotilaisuuden tuotto menee Helsingin yliopistossa tehtävän lääketieteen tutkimuksen hyväksi.

Konsertissa esiintyvät Millhill Big Band johtajanaan Kimmo Leppälä ja solisteinaan Laura Leisma, Heidi Lehmuskumpu, Grigori Joffe ja lauluyhtye fiveAlive. Mukana lääkärikokoonpanoista indiepop-yhtye LuuLuu, tanssimusiikkiyhtye Gamblers, dixieland-jazziin erikoistunut Dr. Jazz, folk-, americana ja bluegrass -hengessä soittava Southern Healing Men, argentiinalaisen tangon kvartetti Utopia ja Uvula Aurea -laulukokoonpano. Konsertin juontaa Radio Novastakin tuttu ja Helsingin Lääketieteen Kummi Ile Jokinen. Konsertin kesto on noin 2 h 50 min sisältäen väliajan.

Erikoislipun ostaneille järjestettävä Lääketieteen kulisseissa -ennakkotilaisuus pidetään Ravintola Preston Loungessa klo 17.30-18.30, Eteläesplanadi 14, Helsinki. Tarjolla on mielenkiintoisia kohtaamisia tutkijoiden kanssa, yllätysesiintyjiä ja pientä tarjoilua. Lippuja voi ostaa Lippupalvelusta tai Savoy-teatterista. Paikka: Savoy-teatteri, Kasarmikatu 46-48. Lippujen hinnat: 60 € (aikuiset), 20 € (opiskelijat ja lapset alle 16 v.), 55 € (jos osto ryhmänä ja ryhmässä vähintään 10 henkilöä). Erikoislippu 200 € (sisältäen Lääketieteen kulisseissa -ennakkotilaisuuden). Lue lisää »                  

Ke 11.11.2015 klo 16−18 Turun yliopisto 100 vuotta! ja Åbo Akademi och staden Åbo

Professori emeritus Kari Immonen: Turun yliopisto 100 vuotta! Dosentti Henry Nygård: Åbo Akademi och staden Åbo. Tilaisuuden puheenjohtaja tohtorikoulutettava Topi Artukka. Paikka:Turku Janus-sali (Sirkkalan kampus, Kaivokatu 12). Toisen kaupungin luentoja voi seurata samoissa luentosaleissa verkkovideon välityksellä. Turussa luentoja voi seurata Janus-salissa (Sirkkalan kampus, Kaivokatu 12) ja Helsingissä Päärakennuksen auditorio XII:ssä (Unioninkatu 34). Lue lisää »
To 12.12. klo 16-18 After Work - avajaisilta

Alumni After Work ravintola Bonesissa marras-joulukuussa torstaisin klo 16-18. Tunnelmaa nostattamassa DJ Borzin ja Helsingin yliopiston alumniyhdistys, joka tarjoaa ilmaiset cocktailit 30 nopeimmalle. Tervetuloa ystävien seuraan!

Lisäksi erikoistarjouksia After Workin ajan klo 16-18:
- Alumnidrinkki 6,5 €
- Bones Burger 12 €
- Carlsberg ja Crowmore hanasta 5 €
- Kona big wawe -olut 5 €

Hellitä ja tule mukaan! Klikkaa itsesi Alumni After Workin FB-tapahtumaan ja kutsu kaverisi mukaan »

Ma 16.11. klo. 17:00 Dokumenttielokuva Veden matka - ensi ilta

Veden matka lennättää katsojan Kenian Taitavuorille vuorenhuippujen sumumetsistä tihkuvien purojen, hakattuja rinteitä nuolevien maastopalojen ja paahteisella tasangolla pystyyn kuivuvan maissin äärelle. Elokuva seuraa veden ikiaikaista kiertokulkua ja satokausien vaihtelua alueella, jolla ilmastonmuutos kiristää uhkaavasti otettaan.
Veden matka perustuu Helsingin yliopiston Taitan tutkimusasemalla Suomen Akatemian ja Ulkoasianministeriön varoin tehdyn ympäristönmuutostutkimusten tuloksiin, mutta lähestyy aihettaan elokuvan keinoin ja Taitan asukkaiden arkielämän kautta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Elokuva kesto on noin 50 min.

Paikka: Päärakennus Juhlasali, Fabianinkatu 33

Katso elokuvan traileri:

https://vimeo.com/142129618

"THE WATER’S JOURNEY takes you to the Taita Hills in Kenya, to cool streams percolating from lush mist forests of mountain tops, to forest fires raging on cleared slopes, and to corn drying under the blazing sun in the dry lowland. The film witnesses the eternal cycle of water and the change of seasons in a region confronting the ever increasing effects of climate change.
The film is based on the environmental change research done at the Taita Research Station with funding from the Ministry for Foreign Affairs of Finland and Academy of Finland, but approaches its topic through cinematography and through the daily life of local people."

Script: Jouko Rikkinen, Toni Laine & Petri Pellikka
Director: Toni Laine
Production: Wild Heart Productions Oy

Lue lisää »
To 19.11. klo 16-18 After Work

Alumnien After Work jatkuu ravintola Bonesissa. Teemme mm. speednetworkingin, jossa tutustut 12 minuutissa vähintään kuuteen uuteen osallistujaan. Helsingin yliopiston alumniyhdistys, joka tarjoaa ilmaiset cocktailit 30 nopeimmalle. Musiikista vastaa DJ Borzin. Tervetuloa ystävien seuraan!

To ja Pe 12.-13.11. 375-juhlavuoden päätösseminaari   

Viimeinen vuoden päätapahtumista on Helsinki Challenge -ideakilpailun seminaari ja palkintogaala. Päätösseminaari järjestetään Helsingin yliopiston juhlasalissa ja siellä mm. Helsinki Challenge -tiedekilpailun loppukilpailuvaiheen tiimit esittelevät ratkaisuehdotuksiaan. Lue lisää »

Ke 18.11.2015 klo 16−18 Yliopisto ja kaupungin kielimaisemat ja Yliopisto kirjallisuudessa

Dosentti Terhi Ainiala & professori Pirkko Nuolijärvi: Yliopisto ja kaupungin kielimaisemat. FT Lieven Ameel: Yliopisto kirjallisuudessa. Tilaisuuden puheenjohtaja FT Paula Arvas. Paikka:Helsinki Päärakennus auditorio XII (Unioninkatu 34). Toisen kaupungin luentoja voi seurata samoissa luentosaleissa verkkovideon välityksellä. Turussa luentoja voi seurata Janus-salissa (Sirkkalan kampus, Kaivokatu 12) ja Helsingissä Päärakennuksen auditorio XII:ssä (Unioninkatu 34). Lue lisää »
La 21.11. klo 10 375-juhlavuosi: Muutosta ilmassa -näyttely avautuu

Muutosta ilmassa -näyttelyhankkeen tavoitteena on lisätä ymmärrystä ilmastonmuutoksesta ja sen seurauksista luonnollemme. Näyttely auttaa kävijöitä muodostamaan oman kantansa ilmastonmuutoksen merkityksestä sekä sen torjumisen tai siihen sopeutumisen tärkeydestä.

Parempi ymmärrys tulevista muutoksista tarjoaa ihmiskunnalle välttämättömän motivaation ehkäistä ilmastonmuutosta ja etsiä ajoissa ratkaisuja. Muutosta ilmassa -näyttelykokonaisuus esittelee suomalaisen tiedeyhteisön tuoreinta tutkimustietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista pohjoiseen luontoon elämysten ja oivallusten kielellä ja kannustaa omaehtoiseen ajatteluun.

Keskiössä ovat viimeisimmät jääkaudet, joita vasten peilataan meneillään olevan ilmastonmuutoksen seurauksia luonnossa. Muutosta ilmassa kannustaa kävijää pohtimaan itse, minkälaisia muutoksia luonnossamme on odotettavissa lähitulevaisuudessa sekä millä tavoin voisimme torjua tulevia haittoja ja sopeutua niihin.

Paikka: Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS, Pohjoinen Rautatiekatu 13.       
Ke 25.11.2015 klo 16−18 Paneelikeskustelu: Takana loistava menneisyys

Yliopisto ja yliopistolaiset ovat olleet merkittäviä Suomen ja yhteiskunnan rakentajia koko 375 vuoden ajan. Perintö velvoittaa, joten kuinka muuttuva yliopisto ja yhteiskunta kohtaavat toisensa jatkossa? Kenelle kuuluu kuningatar Kristiinan ja keisari Aleksanteri I:n perinnön vaaliminen?

Keskusteluun osallistuvat Jukka Kola, Helsingin yliopiston rehtori, Timo Soikkanen, professori emeritus, Turun yliopisto, Mari Kyllönen, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja, FM Jukka Vornanen, kulttuurihistorian tohtorikoulutettava ja Turun kaupunginhallituksen jäsen. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii FM Katri Korolainen. Paikka: Turku Tauno Nurmela -sali, Yliopiston päärakennus (Tuomiokirkon tori 3). Toisen kaupungin luentoja voi seurata samoissa luentosaleissa verkkovideon välityksellä. Turussa luentoja voi seurata Janus-salissa (Sirkkalan kampus, Kaivokatu 12) ja Helsingissä Päärakennuksen auditorio XII:ssä (Unioninkatu 34). Lue lisää »

Ke 25.11. Berliinin alumniklubi kokoontuu

Berliinin alumniklubi kokoontuu opastetulle kierrokselle Berliinin luonnontieteelliseen museoon ja speednetworkingiin ravintola Habel Winebariin. Tervetuloa mukaan. Lue lisää »

Klo 16.00–16.45: Prof. Dr. Johannes Müllerin opastettu englanninkielinen kierros, jonka aikana pääsette tutustumaan muun muassa dinosaurussalissa dinosauruksen luurankoon. Opastuksen jälkeen tauko ja virvokkeita. Kokoonnumme lipunmyynti pisteellä kello 15.50.

klo 17.00 kokoonnumme läheiseen ravintolaan Habel Winebar (Luisenstraße 19 ) missä jatkamme keskustelua viinilasin ääressä. Teemme tutun speednetworkingin, jonka ansiosta tutustut lähemmin vähintään kuuteen osallistujaan.

Paikka: Museum für Naturkunde, Invalidenstr. 43.

Parhaiten paikalle pääsee seuraavilla linjoilla: U6 Naturkundemuseum, S-Bahn Hauptbahnhof, raitiovaunuilla M5, M8, M10, M12.  
To 26.11. klo 16-18 After Work

Alumnien After Work jatkuu ravintola Bonesissa. Teemme mm. speednetworkingin, jossa tutustut 12 minuutissa vähintään kuuteen uuteen osallistujaan. Helsingin yliopiston alumniyhdistys, joka tarjoaa ilmaiset cocktailit 30 nopeimmalle. Musiikista vastaa DJ Borzin. Hellitä ja tule mukaan!

To 26.11. klo 19 Kulttuuritreffit: Oopperan kummitus

Pariisin oopperassa tapahtuu outoja asioita ja onnettomuuksia. Niiden seurauksena nuori Christine saa suuren roolin. Mutta kuka saa hänen sydämensä, lapsuudenystävä Raoul vai oopperan maanalaisissa kerroksissa asustava salaperäinen naamioitu mies?

Oopperan kummitus on suuri kertomus taiteen voimasta ja rakkauden kaipuusta. Andrew Lloyd Webberin järisyttävän tehokas musiikki on tehnyt Oopperan kummituksesta maailman suosituimman musikaalin. Vuonna 1986 ensiesityksensä saaneen musikaalin on nähnyt jo yli 140 miljoonaa katsojaa 30 maassa eikä suosiolle näy loppua.

Maailmalla on esitetty useimmiten alkuperäisen Lontoon-version mukaista Oopperan kummitusta, mutta Kansallisooppera saa tehdä aivan uudenlaisen tuotannon. Monista musikaaleista ja Kansallisoopperan Puhdistuksesta tutun Tiina Puumalaisen ohjauksessa Oopperan kummituksesta on luvassa näyttävä tuotanto, jossa päästään hyödyntämään suuren oopperatalon nykyaikaisen tekniikan mahdollisuuksia.

Liput lunastetaan omatoimisesti Suomen Kansallisooperan lipunmyynnistä, Ma–pe klo 12–19, la 12–18, puh. (09) 4030 2210, Helsinginkatu 58. Alumneille on varattuna 45 paikkaa. Varausnumero: 522-35681020. Viimeinen lunastuspäivä 9.9. Muistakaa sanoa lipunmyyjälle että varausta ei saa poistaa lunastettuanne yksittäiset lippunne.

Paikka: Suomen Kansallisoopera, Helsinginkatu 58.

To 3.12. klo 18 Tiedekulma: Neljä kulmaa - vesilasi

Euroopan historian professori ja vuoden alumni Laura Kolbe tuo Tiedekulmaan tuttuja esineitä ja asioita, joista keskustellaan yhdessä asiantuntijavieraiden kanssa. Tällä kertaa aiheena vesilasi. Paikka: Tiedekulma Alexi, Aleksanterinkatu 7. Vapaa pääsy, ei ilmoittautumista. Lue lisää »
To 3.12. klo 16-18 After Work

Alumnien After Work jatkuu ravintola Bonesissa. Teemana alumnimatkat. Teemme mm. speednetworkingin, jossa tutustut 12 minuutissa vähintään kuuteen uuteen osallistujaan. Helsingin yliopiston alumniyhdistys, joka tarjoaa ilmaiset cocktailit 30 nopeimmalle. Musiikista vastaa DJ Borzin. Hellitä ja tule mukaan!
Pe 4.12 klo 17 Alumniyhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous

Helsingin yliopiston alumni ry:n sääntömääräinen vuosikokous järjestetään päivälleen 25 vuotta yhdistyksen perustamisesta (4.12.1990). Paikaksi on valittu sama kuin 25 vuotta sitten, Yliopiston päärakennuksen Pieni Juhlasali (Fabianinkatu 33, 4.krs).

Kokouksen esityslista on nähtävillä täällä »

Ilmaise mielipiteesi kokouksessa käsiteltävistä aiheista yhdistyksen toimistoon: alumniyhdistys@helsinki.fi / alumnforeningen@helsinki.fi. Tarjoilua varten pyydämme ilmoittautumaan »

La 5.12. klo 19 Svenska Teatern - Fru Catharina Boije och hennes döttrar

Alumneille on varattu 50 lippua esitykseen 5.12.2015 kello 19. Ennen esitystä kello 17.30 näyttelijä Nina Hukkinen esittelee näytelmää Amos lämpiössä (3. kerros). Sisäänkäynti Erottajan puolelta kello 17.20.

Liput (26€) lunastetaan omatoimisesti 5.11. mennessä, Svenska Teaterin lipunmyynnistä (Pohjoisesplanadi 2). Liput on varattu Alumniyhdistyksen nimellä. Avecit ovat tervetulleita. Lipunmyynti avoinna ma-pe klo 10–18 ja la 12–18. Puh. +358 (0)9 6162 1433.

Fru Catharina Boije och hennes döttrar (Rouva Katarina Boije ja hänen tyttärensä) on kertomus naisten vapautuksesta, vallasta, vastuusta ja palavasta rakkaudesta. Rouva Katarina Boijen tyttäret ovat kasvaneet äitinsä tilalla Pyhäjärven rannalla. Isoviha on jättänyt heidän raadellun ja haavoitetun maansa tulilinjalle Ruotsin ja Venäjän väliin. Heidän halunsa, elämännälkänsä ja kiintymyksensä peilautuvat kaikkea tätä taistelua ja kuolemaa vasten. Kun tila miehitetään ja heidät pakotetaan pakenemaan, kaksi nuorta naista lähtevät kodistaan ensimmäistä kertaa eri teille. Heidän matkansa eroavat valtavasti toisistaan. Kun tyttäret viimein saavat palata takaisin, he eivät enää pysty palaamaan menneeseen tai siihen, millaisia he olivat.

Näytelmä pohjautuu Fredrika Runebergin romaaniin. Runeberg kirjoitti näytelmän Fru Catharina Boije och hennes döttrar vuonna 1843, mutta käsikirjoitus lojui vuoteen 1858 saakka hänen harmaassa ompelupussukassaan, koska Suomessa ei aiemmin ollut julkaistu historiallista romaania ja Runeberg pelkäsi, että uranuurtajuutta pidettäisiin epänaisellisena. Hän oli myös ensimmäinen, joka käsitteli fiktion keinoin naisten itsensä toteuttamista ja hyvää avioliittoa.

Ohjaaja Cilla Back on saavuttanut kansainvälistä mainetta vahvoilla, kauniilla ja fyysisillä naiskuvillaan. Tämä on hänen toinen ohjauksensa Svenska Teaternille. Kesto: 1 t 15 min, ei väliaikaa.

Rooleissa: Linda Zilliacus, Misa Lommi, Nina Hukkinen, Thomas Backlund, Max Forsman, Sue Lemström, Anders Slotte ja Niklas Åkerfelt

Dramatisointi: Sofia Aminoff
Ohjaus: Cilla Back
Lavastus: Csörsz Khell
Pukusuunnittelu: Cilla Back
Maskeeraus ja hiukset: Pirjo Ristola
Äänisuunnittelu: Tom Laurmaa
Musiikkivalinta: Cilla Back
Valosuunnittelu: Tom Kumlin

Paikka: AMOS scenen, 3 kerros, Svenska Teatern, Pohjoisesplanadi 2. Lue lisää »

Ti 8.12. klo 19 Kulttuuritreffit: HKO Sibelius 150

Jean Sibeliuksen oma orkesteri juhlii kansallissäveltäjämme 150-vuotissyntymäpäivää ainutlaatuisella konsertilla, jossa kaksi aikamme kiistatonta mestarisolistia esittävät omiksi tavaramerkeikseen nousseet teokset. Ohjelma: Jean Sibelius Satu, Pjotr Tšaikovski Pianokonsertto nro 1, Jean Sibelius Luonnotar - sävelrunoelma sopraanolle ja orkesterille ja Jean Sibelius Sinfonia nro 7. John Storgårds kapellimestari, Soile Isokoski soprano ja Yefim Bronfman piano.

Alumneille on varattuna 50 paikkaa. Liput lunastetaan omatoimisesti Musiikkitalon lipunmyynnistä Mannerheimintie 13 A. Varausnumero: 8924879. Muistakaa sanoa lipunmyyjälle että varausta ei saa poistaa lunastettuanne yksittäiset lippunne.

Paikka: Musiikkitalo, Mannerheimintie 13 A. Lue lisää »

Katso kaikki Kulttuuritreffit tästä »
To 10.12. klo 16-18 After Work

Alumnien After Work jatkuu ravintola Bonesissa. Teemme mm. speednetworkingin, jossa tutustut 12 minuutissa vähintään kuuteen uuteen osallistujaan. Helsingin yliopiston alumniyhdistys, joka tarjoaa ilmaiset cocktailit 30 nopeimmalle. Musiikista vastaa DJ Borzin. Tervetuloa mukaan!

Ma 14.12. klo 17 Kirjallisuuspiiri

Kustantamovierailu Otavalla.
Paikka Otava, Uudenmaankatu 10. Ilmoittaudu tästä »

Kirjallisuuspiirin isäntänä toimii Akateemista kirjakauppaakin luotsannut Stig-Björn Nyberg. Otavasta ovat paikalla tilaisuutta
emännöimässä markkinointi- ja viestintäpäällikkö Kirsi Tähjänjoki, tietokirjapäällikkö Eva Reenpää ja kustannuspäällikkö Jaana Koistinen.

Sisäänkäynti Otavalle pääovesta, alakerrassa naulakot, joihin päällysvaatteet jätetään ja sitten ylös kolmanteen kerrokseen ja ovesta oikealle ruokalaan. Tarjolla on pientä purtavaa ja juotavaa. Tervetulotoivotusten jälkeen kirjailijavieraat Sixten Korkman ja Heidi Köngäs kertovat uutuuskirjoistaan ja vastaavat kysymyksiin.

Tämän jälkeen voi kirjamyymälässä tehdä -50% alennuksella kirjaostoksia. Myymälässä on Otavan kirjojen lisäksi myös Liken, Fkustannuksen, Moreenin, Teoksen, Siltalan, Ateenan ja Nemon kirjoja. Sixten Korkman ja Heidi Köngäs ovat luvanneet tulla mukaan ja signeerata kirjojaan halukkaille. Myymälä on auki klo 19 asti.

Sixten Korkman VÄÄRÄÄ TALOUSPOLITIIKKAA »
Heidi Köngäs HERTTA »

Katso tästä kaikki kirjallisuuspiirit »
To 17.12. klo 16-18 After Work

Alumnien After Work jatkuu ravintola Bonesissa. Teemana joulun odotus. Helsingin yliopiston alumniyhdistys, joka tarjoaa ilmaiset cocktailit 30 nopeimmalle. Musiikista vastaa DJ Borzin. Tervetuloa mukaan myös ensi vuonna päätösklubille! Lue lisää »

HUOM!

Yhteisen ohjelman lisäksi yhdistyksen ryhmät, kuten Kristiinan Ystävät ja Alumniyhdistyksen Berliinin klubi sekä Kouvolan klubi järjestävät toimintaa.

Kaikkiin tilaisuuksiin tulee ilmoittautua ellei ohjelmassa toisin mainita. Tilaisuuksiin kannattaa ilmoittautua mahdollisimmin nopeasti, sillä tilaisuuksien osallistujamäärät ovat rajoitettuja. IIlmoittautumiset vastaanotetaan sähköpostitse alumniyhdistys@helsinki.fi tai puhelimitse 029 412 4494.