PROFFSIDROTT + JURIDIKSTUDIER = SANT

En karriär som proffsidrottare och studier vid Helsingfors universitet — kan det gå att kombinera? Jo säger Rasmus Schüller som spelar fotboll i Allsvenskan och studerar juridik för andra året.

– I själva verket är studierna och fotbollen bra motpoler till varandra. Det skulle vara tungt med bara fotboll för man spelar med en så kraftig känsla. Studierna är utmanande på ett annorlunda sätt och det känns skönt.

I januari 2016 slöt Rasmus ett treårigt kontrakt med BK Häcken och nu bor han i Göteborg. Rasmus studerar alltså på distans, vilket han tycker att lyckas relativt bra.


– Självstudier samt flexibla och samarbetsvilliga lärare gör det möjligt. Av diverse orsaker behöver ganska många studerande nu och då alternativa sätt att avlägga studierna.

Hur går det till i praktiken att kombinera fotbollskarriären med distansstudier?


– Vi har träningar dagligen och 1-2 matcher per vecka, men på eftermiddagar eller kvällar finns det tid över för att studera. Visst känner jag ibland stress på grund av studierna precis som alla andra gör, men det handlar om hur man använder sin tid.

Rasmus skriver tenter och lånar litteratur från biblioteket då han är på besök i Finland. Också bekanta kan vara till hjälp och hämta med sig böcker då de hälsar på i Göteborg. Trots avståndet är kontakten med medstuderandena tät.

– Vi har till exempel en gemensam Whatsapp-grupp med de svenskspråkiga juridikstuderandena som började samtidigt som jag. Det är en aktiv och jättebra kanal. Vi diskuterar grejer som gäller studierna men också annat.

Rasmus säger att han gärna skulle ta del av studentlivets roliga evenemang i högre grad.


– All den kårverksamhet jag tagit del av har varit jätteskojig och det känns synd att missa sitsar och annat program.

Hur framtiden ser ut får tiden visa. Rasmus säger att han njuter av att känna att han lyckas och gör framsteg vad gäller studierna. Det är ett viktigt sätt för honom att förbereda sig för det kommande.


– Jag valde att studera juridik för det öppnar så många dörrar och ger en bred kompetens. Min dröm är att en dag kunna kombinera juridiken och idrotten.

 

I januari 2017 slöt Rasmus Schüller kontrakt med Minnesota United där han numera spelar.

 

Läs mer om utbildningsprogrammet i juridik (rättsnotarieexamen).