DE STÖRSTA ÄVENTYREN FINNS NÄRMARE ÄN DU TROR

29.3.2017
Ett liv utan filosofi är inte värt att leva. Ungefär så sa den för sin fulhet kända filosofen Sokrates åt sina kompisar i Atens folkförsamling dagen efter att de hade dömt honom till döden. Det är tveksamt om Sokrates hade helt rätt. Det går kanske att leva utan filosofi. Kanske.

Problemet är att filosofin är försåtlig. När man minst anar det finns den där, och den kan vara svår att köra bort.

Du undrar varför så många flickor kastar boll på ett annat sätt än pojkar. Hela kroppen kommer liksom inte med. Och du undrar hur det kan finnas normalbegåvade unga män som tycker att rikedom är ett tecken på framgång och som beundrar miljonärer som är kända för sin fräckhet.

Du märker att du inte vet vilket som får det att svindla mera: tanken att tid och materia uppstod samtidigt vid universums plötsliga födelse i Big Bang eller tanken att tid, och kanske materia, fanns före Big Bang.

Du upptäcker att en sida av dig tänker att matta, logik och naturvetenskap handlar om sådant som man verkligen kan veta medan allt som gäller moral och konst egentligen är subjektivt. En annan sida av dig tänker att det inte bara är du som tycker att det är fel att hålla kor och grisar instängda i trånga bås hela livet eller att bedra sin kompis.

Du har svårt att skaka av dig en känsla av ursinne och vanmakt varje gång du minns att du lever i en tid då vi kan skicka människor till månen och snart kanske till Mars samtidigt som vi inte kan utplåna svälten och krigen på vår egen planet. Du märker att livet är värt att leva, och du undrar varför det är så.

I alla de här fallen är du drabbad av filosofin. Filosofin ligger, kan man säga, alltid i bakhåll för människan. Den finns där det finns eftertanke och frågor som vi inte väljer att ställa men som vi kan ha lika svårt att svara på som att skaka av oss.

Filosofin handlar om de största frågorna i människans liv; om det absoluta och det mest universella men också om det mest precisa och om det okända. Eller kanske handlar filosofin om det som vi redan vet men har svårt att förstå.

Vägarna till filosofin är många, nästan lika många som vägarna inom filosofin. På Helsingfors universitet kan man studera filosofi! Välkomna! 

 

Läs mer om utbildningsprogrammet i filosofi.