Hur ser det ut under isen på Antarktis?

Forskare från Helsingfors universitet och Nya Zeelands institut för vatten- och atmosfärsforskning genomför som bäst en sex veckor lång dykexpedition vid det istäckta sundet McMurdo Sound i Antarktis. Målet med expeditionen är att studera hur klimatförändringen påverkar de unika ekosystem som finns under isen. Det är första gången som en hel forskningsexpedition dokumenteras i 360 grader.


För det finländska teamet, som består av professor Alf Norkko, marinbiolog Joanna Norkko och upptäcktsresande Patrick ”Pata” Degerman, blev redan de första timmarna av expeditionen dramatiska. Flyget som skulle ta dem från Singapore till Nya Zeeland var kraftigt försenat och den finländska trion befarade att de inte hinner fram i tid till expeditionsstarten. Dessutom visade det sig att fler hundra kilo av deras packning hade försvunnit.
Men allt ordnade sig och hela gruppen kom iväg med det militära tranportplanerat helt enligt de ursprungliga planerna:

Ät, sov, dyk -upprepa

Dåligt väder hindrade expeditionen från att lämna Scottbasen under en dryg vecka. Men efter över en vecka med stormigt väder kom de iväg. Just nu befinner sig teamet på sin första dykplats.  Expeditionens medlemmar  har kommit in i sina dagliga rutiner. Till dem hör att äta, sova, dyka, filma och att forska. Patrik "Pata" Degerman är expeditionens fotograf. Ett urval av hans fantastiska fotografier kan ses här:

 

 

Vem äter vem?

- Det är ett sant nöje att arbeta i kristallklara vatten med mycket fascinerande liv på havsbottnen, säger Alf Norkko.  Vi har fått igång ett stort experiment på 16 meters djup vid New Harbour.  På havsbotten finns tjugo kamrar som till ytan är  50 x 50 cm till ytan. De är uppdelade i två rader. Vi gör provtagningar och vi får veta vem som äter vem.  Detta kan avslöja om vissa arter har ändrat på sitt näringsintag eller kost under de 15 senaste åren. Vi kan börja utvärdera vad detta innebär för framtiden för dessa unika ekosystem, förklarar Norkko.

[social_media url=https://www.instagram.com/p/BbHQy_DDpga/][/social_media]

En skara aktiva intresserade följare

Expeditionens trailer har redan 1500 visningar 

Facebook sidan har nästan 3,000 aktiva följare som aktivt frågar medlemmarna om expeditionen under resans lopp:

Science under the ice har också väckt upmärksamhet i internationell media

[social_media url=https://twitter.com/helsinkiuni/status/924964106117025792][/social_media]

[social_media url=https://twitter.com/helsinkiuni/status/926380231795060736][/social_media]

Följ expeditionen på Facebook sidan Science Under eller på Instagram eller Twitter på hashtagen  #scienceundertheice.

För mer information on bakgrunden till expeditionen, läs om förberelserna:  Antark­tis tar ste­get in i den vir­tu­el­la värl­den