Evois i Tavastehus är ett exceptionellt väl utforskat område, som i praktiken fungerat som ett naturligt laboratorium för finländska högskolor och forskningsinstitut redan i flera årtionden. Genom att utvidga skyddsområdet för skogarna i Evois och slå samman områden som redan skyddas kan vi förebygga splittring av skogarna och skapa ett område vars naturvärden och betydelse ökar under kommande år. Det finns behov av ett skyddsområde:
– Endast tre procent av skogarna i södra Finland är skyddade, säger John Loehr, forskningskoordinator vid Lammi biologiska station och företrädare för Bio- och miljövetenskapliga fakulteten i arbetsgruppen som presenterade förslaget om vetenskapsnationalparken.
Vetenskapsnationalparken skyddar inte enbart skogarna, utan kan även i stor omfattning användas till stöd för forskning, undervisning och vetenskapsfostran. I vetenskapsnationalparken lär sig besökaren vetenskapliga fakta, samtidigt som han eller hon njuter av naturen. I Evois planeras interaktiva vetenskapsstigar och ett vetenskapsnaturcenter. De erbjuder lärandetillfällen för besökare i alla åldrar.
– Gästerna i vetenskapsnationalparken får lära sig mer om fältbiologernas arbete exempelvis genom att ta vattenprover, undersöka växter i begränsade områden och göra observationer om naturens tillstånd. Avsikten är även att utnyttja teknologi för medborgarvetenskap, säger Loehr.
Helsingfors universitets prorektor Paula Eerola tackar miljöministeriet för främjandet av vetenskapsnationalparken och för att förslaget idag går vidare till utrednings- och beredningsskedet.
– Vetenskapsnationalparken är ett unikt och värdefullt projekt. Då den förverkligats kommer den att vara den första i sitt slag i hela världen. Grundtanken bakom parken är att göra innehåll och betydelser inom vetenskaplig forskning tillgängliga för allmänheten och skydda våra gamla skogar och deras artrikedom. Universitetet stöder grundandet av en vetenskapsnationalpark i Evois i Tavastehus, eftersom projektet gör vetenskapsrön tillgängliga för allmänheten och skyddar naturens mångfald, säger Eerola.
I beredningen av förslaget till vetenskapsnaturpark som samordnats av en arbetsgrupp vid Helsingfors universitet och nu framskridit till fortsatt beredning har ett stort antal personer deltagit och bidragit med perspektiv inom vetenskap, naturskydd, friluftsliv och sysselsättning. Helsingfors universitet, Finlands WWF, Finlands naturskyddsförbund, Natur och Miljö, Greenpeace Norden, Museiverket, Hämeenlinnan alueen luontoyrittäjäts Outdoor World-projekt, vandringssamfundet Kansallispuistot tutuiksi, Fältbiologiska publikationsgruppen Kentällä – In the field och över 50 forskare.
Mer information: