Från kust till kust genom Afrika

Kumasi, Meknes, Casablanca, Marrakesh och Taita-bergen. Det här är några av de ställen som Matias Andersson har fått besöka tack vare sina geografistudier vid Helsingfors universitet. Orterna ligger på olika håll i Afrika.

– Då jag hade studerat geografi ett par år tog jag del av en fältkurs till Marocko. Vi gjorde mindre forskningsprojekt i grupper, besökte lokala universitet och fick ta del av föreläsningar. Dessutom hade vi möjlighet att träffa marockanska studerande och utbyta erfarenheter med dem.

Matias berättar att resan var en typ av rundtur i landet och under den besökte studerandena tillsammans med lärare såväl stadsområden som landsbygden. Vad gäller till exempel servicen och infrastrukturen var skillnaderna väldiga mellan städerna och området som hör till Sahara.

Efter tiden i Marocko tog det inte länge innan Matias igen besökte Afrika, den här gången Ghana.


– I slutskedet av kandidatstudierna spenderade jag tre månader, en sommar i västafrikanska Ghana. Jag avlade studiepraktiken som hör till kandidatexamen i en stad som heter Kumasi. Även om det låter som en kliché kan jag inte säga annat än att upplevelsen var fin och lärorik på flera sätt.

I Ghana undervisade Matias yrkesstuderande. Konkret gick arbetet ut på att dra kurser och seminarier i hur man grundar småföretag och startar eget. Matias jobbade på engelska som är ett av landets officiella språk. Efter den första kulturchocken blev han van vid att bland annat vardagens tempo var lugnare och arbetstakten långsammare.

–Det var nyttigt att se att arbetskulturen kan fungera på så många olika sätt. Saker och ting ordnade sig alltid även om det inte skedde direkt på minuten som vi finländare är vana vid.

Ursprungligen var Afrika också en av orsakerna till att Matias sökte till Uni och geografin.


– Under gymnasietiden var jag tillsammans med min familj på en kryssning till Kap Verde, Senegal och Gambia. Det här väckte min nyfikenhet för att se världen. Jag ville lära känna annorlunda sätt att leva utöver det västerländska och dessutom studera något som skulle ge mig möjligheter att hjälpa dem som har det sämre ställt. Också min geografilärare i gymnasiet var en bra typ.

Sitt val har Matias inte behövt ångra. Han säger att studierna är mångsidiga och valmöjligheterna stora. Det finns ingen färdig stig som man måste följa, utan man kan specialisera sig på otroligt mycket inom ämnet.

I slutskedet av sina magisterstudier åkte Matias till en av Unis forskningsstationer som finns i sydöstra Kenya. Han spenderade tio veckor i Taita-bergen för att samla material för sitt slutarbete. Matias forskning handlar om ekologiska toaletter och hur man med hjälp av dem kan främja en hållbar utveckling i området kring Taita.


– Taita-bergen är ett väldigt lugnt område jämfört med en del andra ställen i Afrika. Jag trivdes bra, men som studiemiljö är det naturligtvis annorlunda jämfört med hemma i Helsingfors. Till exempel nätförbindelse fanns i teorin, men fungerade inte en enda gång under min vistelse.

I dag är Matias utexaminerad från Uni och han jobbar på ett företag som sysslar med bland annat konsumentanalyser. Matias berättar att kunskaper i GIS det vill säga de geografiska informationssystemen är något som i dag behövs inom ganska mycket som berör geografi. Det är också Matias huvudsakliga arbetsverktyg då han i sitt arbete gör olika analyser som kunderna beställer.

– Tack vare studierna lärde jag mig att arbeta med GIS, men också att jobba självständigt. En examen från Uni är ett bevis på att du kan jobba självständigt, på att du åstadkommer saker och på att du inte är rädd för utmaningar. Med tanke på mitt nuvarande jobb är det till exempel jätteviktigt att jag kan plocka ut det viktigaste ur stora mängder information och presentera saker så att man snabbt och enkelt förstår innehållet och dess värde.

Matias intresse för det som ursprungligen fick honom att söka till geografin har inte slocknat. Han känner fortfarande entusiasm för främmande kulturer och för att hjälpa sämre ställda. Just nu stillar småbarnspappan ändå sitt världsräddarsinne med frivilligarbete. 

Läs mer

Läs mer om kandidatprogrammet i geografi.