Veripankkitoiminta

Ilmoittautuminen ja lisätietoja

elain-veripankki@helsinki.fi tai puh.  02941 57368 (kissojen veripankin vastaava eläintenhoitaja)

Kuka kissa tahansa saattaa yhtäkkiä joutua tilanteeseen, jossa luovutettu veri voisi pelastaa sen elämän. Sankarikissoja tarvitaan!

Kissojen veripankki toimii vakavasti sairaiden kissapotilaiden auttamiseksi. Vapaaehtoisten verenluovuttajien verta sekä verestä erotettuja punasoluja ja veriplasmaa käytetään pääasiassa tehohoitoyksikössä hoidettavana oleville vakavasti sairaille tai loukkaantuneille potilaille.

Kissapotilas saattaa tarvita verituotteita esimerkiksi menetettyään verta loukkaantumisen vuoksi, vakavan tulehduksen seurauksena tai sairastaessaan jotakin anemiaan johtavaa sairautta. Vaativaan leikkauksen joutuvat potilaat voivat tarvita kokoverensiirron tai muita verituotteita.

Jokainen rekisteriin ilmoitettu kissa on meille – ja ennen kaikkea sairaille kissapotilaille - äärimmäisen tärkeä.

Ilmoittautumisesta luovutukseen

Kun omistaja on täyttänyt kissalleen ilmoittautumiskaavakkeen, kutsutaan kissa tietojen perusteella testeihin. Ennen luovutusta kissalle tehdään huolellinen terveystarkastus. Myös veri tutkitaan tarkasti. Verenluovutuksen teemme myöhemmin erillisen käynnin yhteydessä, kun olemme varmistaneet, ettei siitä ole vaaraa luovuttajan terveydelle.

Sankarikissan on oltava luonteeltaan rauhallinen ja helppo käsitellä, sillä haluamme, ettei luovuttaja stressaannu toimenpiteestä. Suoniyhteys laitetaan luovuttajakissalle etujalkaan mieluummin siten, että kissa on hereillä.

Verta luovuttamassa

Verenluovutuksessa kissa on kevyesti nukutettuna. Kissan kaulan karvat ajellaan ja veri otetaan huolellisen puhdistamisen jälkeen kaulan suuresta laskimosta. Luovutuksen aikana kissa saa suonensisäistä nesteytystä korvaamaan otetun veren määrää.

Kissan nukutusta valvotaan tarkasti, jotta luovuttaminen on sankarikissalle mahdollisimman turvallista. Toimenpiteen jälkeen eläimen heräämistä seurataan sairaalassa ja kun sankari on hereillä, annetaan sille energiapitoista ruokaa verensokerin tason ylläpitämiseksi.

Kun luovuttaja on saanut oikean määrän nesteytystä, syönyt ja täysin hereillä, voidaan se hakea kotiin hellittäväksi.

Luovuttajakissa voi olla minkä rotuinen tahansa, eikä sen tarvitse olla rekisteröity.

Verenluovuttajakissan tulee olla:

 • Terve ja kiltti, helppo käsitellä
 • 1-8 vuoden ikäinen
 • Vähintään 5 kg painoinen
 • Sisäkissa (saa ulkoilla kytkettynä valjaissa ja ulkotarhassa)
 • Rokotettu ja loishäädetty säännöllisesti
 • FeLV- ja FIV-negatiivinen, jos tiedossa (HUOM: nämä virussairaudet testataan juuri ennen luovuttamista kaikilta kissoilta)
 • Asunut Suomessa viimeiset 12 kuukautta
 • Ei ole saanut koskaan verensiirtoa

Sankarikissa saa kiitokseksi maittavan Royal Canin lounaan ja paketin Royal Canin annospusseja.

Yhteystiedot

elain-veripankki@helsinki.fi
puh.  050 433 3200 perjantaisin

Koirien veripankki on toiminut Yliopistollisessa eläinsairaalassa vuodesta 2000 alkaen. Toiminta perustuu kokonaan vapaaehtoiseen verenluovuttajakoirien apuun.

Veripankki toimii tiiviissä yhteistyössä tehohoito-osaston kanssa. Vapaaehtoisten verenluovuttajien verestä erotettuja punasoluja ja veriplasmaa käytetään tehohoito-osastolla hoidettavana oleville vakavasti sairaille tai loukkaantuneille potilaille.

Yleisimpiä verensiirrosta apua saaneita potilaita ovat mm. onnettomuuteen joutuneet, käärmeen pureman saaneet, rotanmyrkkyä syöneet ja vakavasta anemiasta tai hyytymistekijöiden puutteesta kärsivät koirat sekä parvo-viruksen heikentävät pikkupennut.

Ennen verenluovutusta veripankkitoimintaa ilmoittautuneet koirat kutsutaan veriryhmänmääritystestiin. Testikäynnillä koirille tehdään terveystarkastus, ja niiltä otetaan verinäyte veriryhmämääritystä ja perusveriarvoja varten.

Kuka koira tahansa saattaa yhtäkkiä joutua tilanteeseen, jossa luovutettu veri voisi pelastaa sen elämän. Sankarikoiria tarvitaan!

Koirilla on useita veriryhmiä. Veripankissa suurin menekki on DEA 1.1-negatiivisellä verellä, jota päivystyspotilaat tarvitsevat. Tämän vuoksi kaikkia DEA 1.1-positiivisia koiria ei kutsuta verenluovutukseen.

Verenluovutus tapahtuu yleensä perjantaisin aamupäivän aikana. Luovutukseen soveltuvat koirat kutsutaan erikseen verenluovutukseen. Verenluovutuksessa koira on hereillä, mutta tarvittaessa koira voidaan rauhoittaa toimenpiteeseen kevyesti. Ennen verenluovutusta koirilta otetaan verinäyte, josta määritetään punasolujen tilavuusosuus, veren proteiinit ja toinen munuaisarvo, urea. Veri otetaan kaulalaskimosta. Alueelta ajetaan karvat ja se puhdistetaan huolellisesti. Koira luovuttaa kerrallaan 450 ml verta. Jos koira rauhoitetaan, annetaan sille luovutettua verta vastaava määrä keittosuolaliuosta suoneen. Verenluovutuskäynti kestää noin tunnin. Koira voi käydä verenluovutuksessa enintään 3 kertaa vuodessa.

Koirien veripankin yhteistyökumppani on Royal Canin ja verenluovuttajakoira saa kiitokseksi urotyöstä Royal Canin -koiranmuonaa.

Kaiken rotuiset koirat voi ilmoittaa mukaan veripankkitoimintaan. Koiran ei tarvitse olla rekisteröity, mutta soveltuakseen luovuttajaksi sen tulee olla:

 • terve
 • 2-7 vuoden ikäinen
 • yli 30 kilon painoinen
 • säännöllisesti rokotettu ja loishäädetty
 • Koiran tulee olla syntynyt Suomessa tai Pohjoismaissa
 • ei ole saanut verensiirtoja

Veriryhmätestaukset ja luovutuspäivät

Kiitämme jo etukäteen kaikkia mukaan ilmoittautuneita. Puramme ilmoittautumislistoja, ja otamme yhteyttä teihin. Kun olemme vastaanottaneet ilmoittautumisenne, kutsumme teidät veriryhmätestaukseen.
 

Koirien veriryhmistä

Merkittävin koirien veriryhmä on DEA (Dog Erythrocyte Antigen) 1.1-veriryhmä, jonka varalta luovuttajakoirat testataan. DEA 1.1-negatiivisten koirien veri sopii kaikille koirille, kun taas DEA 1.1 positiivinen veri sopii ainoastaan DEA 1.1 positiivisille koirille.

Noin puolet koirista on veriryhmältään DEA 1.1. negatiivisia ja puolet DEA 1.1 positiivisia. DEA 1.1 negatiivisen veren menekki on kuitenkin huomattavasti suurempi, koska sitä käytetään päivystyspotilaille. Tämän vuoksi vain osa DEA 1.1 positiivisista koirista kutsutaan verenluovutukseen.

Yliopistollisessa eläinsairaalassa toimii hevosten veripankki, johon kaivataan jatkuvasti uusia verenluovuttajia. Verta tarvitaan ympäri vuoden vakavasti sairaille hevosille ja poneille. Verestä erotetusta plasmasta hyötyvät eniten pikkuvarsat, joilla on syntymän jälkeinen vasta-ainepuutos. Plasmaa voidaan myös käyttää vakavissa sairauksissa, kuten ähkyleikkauksien jatkohoidossa. Plasmaa tarvitaan verenmyrkytystapauksissa, proteiinin ja hyytymistekijöiden puutteessa sekä maksa- ja munuaissairauksissa. Plasmaa kerätään ensisijaisesti sairaalassa hoidettavien potilaiden käyttöön. Ilmoittautuminen tapahtuu Hevossairaalan ajanvarauksen kautta.

Tuleeko hevosestani verenluovuttajasankari?

Verenluovuttajahevosen tulee turvallisuuden vuoksi täyttää seuraavat kriteerit:

 • terve
 • 2-16 vuoden ikäinen
 • yli 300 kg painoinen
 • ei ole koskaan ollut tiineenä
 • rokotettu ja loishäädetty säännöllisesti
 • ei ole itse saanut verensiirtoa tai plasmaa
 • ei ole todettu veritauteja (esim. piroplasmoosia)
 • asunut Suomessa viimeiset 24 kk

Tarvitsemme luovuttajiksi erirotuisia hevosia, sillä saman rotuisilla hevosilla veriryhmät ovat lähimpänä toisiaan. Erityisesti toivomme luovuttajiksi suomenhevosia ja lämminverisiä ravihevosia.

Verenottotapahtumassa hevoselle tehdään ensin terveystarkastus, jonka jälkeen siltä ajellaan pieni määrä karvaa kaulalaskimon alueelta, jotta veri pystytään ottamaan puhtaasti. Hevoselta otetaan pieni verinäyte, jonka tulokset annetaan omistajalle mukaan. Hevonen rauhoitetaan verenottotapahtumaa varten. Verenluovutus kestää noin tunnin verran. Verenluovuttajasankarin liikunta saa olla kevyempää muutaman päivän luovutuksen jälkeen.

Verenluovutus hoituu kätevästi myös muun toimenpiteen, esimerkiksi ontumatutkimuksen, kengityksen tai ostotarkastuksen, yhteydessä. Tällöin toimistomaksu hyvitetään laskusta.

Verenluovuttajasankareille tarjoamme terveystarkastuksen sekä piristykseksi Orion Pharma Eläinlääkkeiden Nutrisal -elektrolyyttijuomajauhetta. Omistaja saa hyvän mielen lisäksi tietoa hevosensa sen hetkisestä terveydentilasta.