Anestesia

Jokaisen eläinsairaalassa nukutettavan potilaan nukutus, kivunpoisto sekä suonensisäinen nestehoito suunnitellaan yksilöllisesti. Nukutuksia valvovat koulutetut ja kokeneet hoitajat apunaan anestesiaeläinlääkäri ja erityisen korkeatasoinen anestesiavalvontalaitteisto.

Hyvä leikkauksen aikainen kivunpoisto edistää potilaan hyvinvointia ja nopeaa toipumista leikkauksen jälkeen. Yliopistollisessa eläinsairaalassa nukutusten turvallisuuteen onkin panostettu: monia laitteita ei ole käytössä missään muualla. Jokaisen eläinsairaalassa nukutettavan potilaan nukutus, kivunpoisto sekä suonensisäinen nestehoito suunnitellaan yksilöllisesti. Nukutuksia valvovat koulutetut ja kokeneet hoitajat apunaan anestesiaeläinlääkäri ja erityisen korkeatasoinen anestesiavalvontalaitteisto.

Leikkaus-, tähystys- ja hammashoitotoimenpiteet tehdään aina yleisanestesiassa, samoin kuin kerros- ja magneettikuvaukset. Käytössämme on myös vaihtoehtoisia ja kivuttomia puudutus- ja nukutustapoja. Tehokasta kipulääkitystä annetaan myös suonensisäisesti toimenpiteen aikana.

Leikkauksen aikana tarkkailemme eläinpotilaan verenpainetta ja hengityskaasujen sekä nukutusaineen pitoisuuksia. Tarvittaessa otamme verinäytteitä myös nukutuksen aikana saadaksemme tietoa potilaan elimistön tilasta. Seuraamme myös potilaan sydänfilmiä, kudoksien riittävää hapensaantia ja lämpötilaa.

Leikkauksen jälkeen potilaat saavat toipua rauhassa lämpöpeiton alla. Toipuvat eläinpotilaat pääsevät heräämöstä usein jo samana päivänä tavalliselle osastolle tai kotiin lepäämään.

Katso YouTube video Leikkauspäivä pieneläinsairaalassa

Hevonen on haastava eläin nukuttaa, ja hevosen nukuttamiseen liittyy suurempi komplikaatioriski kuin vaikkapa pieneläimillä. Yliopistollisessa eläinsairaalassa hevospotilaiden nukutuksen turvallisuuteen panostetaan paljon. Jokaisen hevossairaalassa nukutettavan potilaan nukutus, kivunpoisto ja suonensisäinen nestehoito suunnitellaan yksilöllisesti. Hyvä leikkauksenaikainen kivunpoisto edistää potilaan hyvinvointia ja nopeaa toipumista leikkauksen jälkeen. Nukutuksia valvovat koulutetut ja kokeneet eläintenhoitajat tukenaan hevoseläinlääkäri ja korkeatasoinen anestesiavalvontalaitteisto.

Leikkausta varten hevonen tulee paastottaa yön yli. Hevosen voi tuoda sairaalaan paastoamaan jo edellisenä iltana. Mikäli hevosella on kengät, ne poistetaan ennen nukutusta. Hevonen rauhoitetaan, jonka jälkeen se tuetusti kaadetaan nukutusaineiden avulla pehmustetussa karsinassa. Leikkauksen aikana hevosen verenpainetta ja hengityskaasujen sekä nukutusaineen pitoisuuksia tarkkaillaan. Useimmiten otamme verinäytteitä myös nukutuksen aikana saadaksemme tietoa potilaan elimistön tilasta. Seuraamme myös hevosen sydänfilmiä ja kudoksien riittävää hapensaantia. Omistaja voi seurata leikkauksen kulkua leikkaussalissa olevan ikkunan kautta. Leikkauksen jälkeen hevonen herää ja nousee jaloilleen pehmustetussa karsinassa. Sitten potilas siirretään heräämöstä talliosastolle karsinaan, ja se voidaan kuljettaa tapauksesta riippuen kotiin joko samana iltana tai seuraavana päivänä.

Tavallisimpia kiireettömiä leikkauksia ovat kastraatiot ja irtopalojen poistot. Päivystystapauksista leikkauksella hoidetaan tavallisimmin ähkyjä ja haavoja.