Palvelut Saaren eläinklinikalla

Yliopistollisen eläinsairaalan Saaren eläinklinikka tarjoaa peruseläinlääkintäpalveluita ja eläinlääkäripäivystystä kaikille eläinlajeille.

Kiertävänä klinikkatoimintana hoidamme lähialueen maatilojen tuotantoeläinten sairastapaukset ja teemme terveydenhuollon tilakäyntejä navetoihin, sikaloihin, talleille sekä vuohi- ja lammastiloille, myös oman praktiikka-alueemme ulkopuolelle. Hevosia hoidamme sairaalassa myös poliklinikkakäynteinä.

Sairaalaosastollemme otetaan hoidettavaksi tuotantoeläimiä, pääasiassa nautoja ja pienmärehtijöitä. Sairaalassa hoidetaan myös esimerkiksi alpakoita, laamoja ja minisikoja.

Erityispalvelujamme nauta- ja sikatiloille:  
•    tilaongelmaselvityksiä
•    tuotannollista terveydenhuoltoa 
•    eläimen sairaalahoitoa 
•    erikoiseläinlääkärien ja asiantuntijaeläinlääkärien palveluita

Lisääntymiseen liittyviä erityispalveluita on tarjolla kaikille kotieläimille.

Klinikalla toimii myös laboratorio, jossa voidaan tehdä maito-, lanta- ja tavallisimmat verinäytetutkimukset.

Ajanvaraus  

puh. 02941 40700  ma–pe klo 8–9                                                                                                                                

Päivystys

puh. 0600 97413
Päivystyspuheluiden hinnat:
klo 08–22   1,53 eur/min+pvm
klo 22–08   3,56 eur/min+pvm

HUOM! Päivystysnumero on tarkoitettu vain kiireellistä eläinlääkäriapua tarvitseville

Päivystysalueet
Mäntsälän kunta sekä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän alueet Orimattilassa, Myrskylässä, Artjärvellä ja Pukkilassa. Alueiden akuutit tapaukset iltaisin, öisin ja viikonloppuisin.

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän alueella on eriytetty pieneläinpäivystys Lahdessa viikonloppuisin perjantaisin klo 16–20 ja lauantaisin ja sunnuntaisin klo 8–20, puh. 0600 392121.

Palvelut

Tarjoamme peruseläinlääkintäpalveluita ja eläinlääkäripäivystystä kaikille eläinlajeille sekä erikoispalveluja tuotantoeläimille. Palvelut Saaren eläinklinikalla
 

Tuotantoeläinsairaalamme ''kiertävä klinikka'' tekee sairaskäyntejä lähialueen maatiloille. Lisäksi teemme terveydenhuollon tilakäyntejä navetoihin, sikaloihin sekä vuohi- ja lammastiloille. Klinikkamme hoitaa myös hevosia, ja teemme tallikäyntejä lähialueen talleihin. Vuosittain tilakäyntejä meillä on noin 2100.

Klinikan päivän työt alkavat puhelinajalla klo 8–9. Puhelimessa sovitaan saman päivän tai lähipäivien käynneistä maatiloille sekä varataan vastaanottoaikoja poliklinikalle. Aamulla asiakkaamme voivat tiedustella myös edellisenä päivänä otettujen laboratorionäytteiden tuloksista sekä sopia jatkotoimenpiteistä tai -lääkityksistä.

Noin klo 10 eläinlääkärimme lähtevät opiskelijaryhmän kanssa joko tavanomaisille sairaskäynneille tai terveydenhuoltokäynneille. Äkillisesti sairastuneiden nautojen vaivana on useimmiten utaretulehdus, poikimahalvaus, äkillinen syömättömyys tai synnytyksen ongelmat. Tilakäynneillä hoidetaan myös vähemmän kiireellisiä asioita kuten lehmien lieviä utaretulehduksia, hedelmällisyysongelmia, sorkkavaivoja vasikoiden nupoutuksia ja ruokahaluttomuutta.

Talleilla teemme tavallisimmin esimerkiksi rokotuksia, hampaiden raspausta, haavojen hoitoa ja ostotarkastuksia. Kesäisin siitostammojen tutkimukset ja siemennykset ovat tavallinen käynnin syy. Klinikkahoitoa vaativat hevoset, kuten vakavat ähkyt, lähetämme tarvittaessa jatkohoitoon Helsinkiin hevossairaalaan.

Tilakäynneille emme pääsääntöisesti hoida pieneläimiä. Ne pyrimme hoitamaan poliklinikallamme ajanvarauksella.

Tuotantoeläinsairaalassa on potilasosasto, jonne voidaan ottaa tuotantoeläimiä tutkimuksiin sairauden syyn selvittämiseksi tai esimerkiksi leikkaushoitoon. Tavallisimpia potilaita ovat lypsylehmät, vasikat ja lampaat, mutta sairaalassa hoidetaan myös esimerkiksi emolehmiä, vuohia, minisikoja ja alpakoita. Monet sairaalan potilaat tulevat omalta toiminta-alueelta, mutta potilaita tulee myös lähetteellä esimerkiksi erilaisiin leikkauksiin jopa satojen kilometrien takaa.

Tavallisimpia sairaalassa tehtäviä leikkauksia ovat lehmien juoksutusmahaleikkaukset ja vasikoiden napaleikkaukset. Jonkin verran sairaalassa tehdään myös keisarileikkauksia ja vierasesineleikkauksia. Vasikoiden ja hiehojen raajamurtumien hoito on myös tavallinen sairaalahoidon aihe. Sairaalaan otetaan myös potilaita, joiden hoitoa on vaikea tai mahdotonta toteuttaa kotitilalla. Tällaisia ovat esimerkiksi vaikeita tulehdussairauksia tai neurologisia sairauksia sairastavat potilaat.

Sairaalalla on oma eläinkuljetusvaunu, mutta etenkin kaukaa tulevat potilaat ja päivystysaikaiset akuuttia hoitoa vaativat potilaat tulevat sairaalaan tavallisesti omalla kyydillä.

Saaren eläinklinikalla on vastaanotto pieneläinpotilaiden perustutkimuksia, -hoitoja ja -leikkauksia varten. Pieneläinvastaanotolla voidaan erikseen sovittaessa tehdä myös ultraääni- ja röntgentutkimuksia. Veri- ja muutkin näytteet voidaan tarvittaessa tutkia klinikan omassa laboratoriossa. Pieneläinvastaanottoa hoitaa tavallisesti yksi vakituinen eläinlääkäri.

Pieneläinten tavallisimmat käynnit ovat rokotuksia, rutiinileikkauksia, korva- ja ihotulehduksia sekä ruoansulatuskanavan vaivoja. Klinikalla voidaan tehdä tavallisimpia leikkauksia, mutta vaikeat tapaukset, kuten luunmurtumaleikkaukset ja mahalaukun kiertymät, lähetetään Yliopistollisen eläinsairaalan Helsingissä sijaitsevaan Pieneläinsairaalaan.

Tuotantoeläinsairaalan yhteydessä Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osastolla työskentelee kotieläinten lisääntymiseen erikoistuneita eläinlääkäreitä, joiden asiantuntemus ja välineistö ovat käytettävissä myös sairaalassa. Tämä mahdollistaa kotieläinten lisääntymisen erityispalvelut sairaalan tarjoamana. Näitä palveluita voivat olla esimerkiksi niin yksittäisten ongelmatapausten hoito tai konsultaatio kuin tilaongelmaselvityksetkin.

Saaren eläinklinikalla toimiva Kotieläinten lisääntymistieteen tutkimusryhmä (Animal Reproduction Science) tarjoaa kotieläinten lisääntymistieteen palveluita pieneläimille, hevosille ja tuotantoeläimille.

Sairaalassa hoidetaan lisääntymisongelmista kärsiviä tammoja ja oriita sekä siemennetään tammoja. Lisäksi pakastetaan oriin spermaa ja tehdään pakastespermasiemennyksiä. Hevosten alkiohuuhteluita ja alkionsiirtojakin tehdään. Tuotantoeläinsairaalalla on lupa hevosten keinosiemennystoiminnan harjoittamiseen, mikä sisältää siemennykset, spermanoton ja tutkimuksen. Lupa sisältää myös sperman pakastuksen ja pakastespermasiemennykset. Tuotantoeläinsairaala on rekisteröitynyt hevosen siemennesteen vientiasemaksi (direktiivi 92/65/ETY). Tuotantoeläinsairaalalla on myös hevosten alkionsiirtolupa.

Laboratoriopalvelut
Saaren klinikalla toimii laboratorio, jossa voidaan tehdä maito-, lanta- ja tavallisimmat verinäytetutkimukset. Tämän lisäksi palvelee Helsingissä Yliopistollisen eläinsairaalan kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osaston keskuslaboratorio. Päivystysaikaan sairaalan omassa laboratoriossa voidaan tehdä hoidon aloittamiseksi välttämättömiä laboratoriotutkimuksia.

Diagnostinen kuvantaminen
Saaren eläinklinikalla on valmius röntgen- ja ultraäänitutkimuksiin. Yksittäisissä, poikkeuksellisen vaativissa tapauksissa voidaan potilas lähettää jatkotutkimuksiin Yliopistollisen eläinsairaalan pieneläin- ja hevossairaalan kuvantamisyksikköön, jossa työskentelee erityisesti diagnostiseen kuvantamiseen perehtyneitä eläinlääkäreitä ja röntgenhoitajia, käytössään huippulaitteistot.

Tilakäyntien hinnasto on pääosin kunnallisen eläinlääkäritaksan mukainen.

Sairaalapotilaiden ja pieneläinten hinnoittelussa käytetään Tuotantoeläinsairaalan omaa hinnastoa. Täydellinen hinnasto on nähtävillä eläinklinikalla.

Toimistomaksu

  • arkisin klo 8.00 - 16.00: 24 €
  • arkisin klo 16.00 - 22.00 ja lauantaisin klo 08.00 - 16.00: 30 €
  • arkisin klo 22.00 - 08.00: 40 €
  • lauantaisin klo 16.00 - 24.00: 40 €
  • sunnuntaisin ja arkipyhinä klo 00.00 - 24.00: 40 €

Toimenpidemaksujen korotus (korotus ei koske lääke- ja tarvikemaksuja)

  • arkisin klo 16.00 - 22.00: 50 %
  • arkisin klo 22.00 - 08.00: 100 %
  • lauantaisin klo 08.00 - 16.00: 50 %
  • lauantaisin klo 16.00 - 24.00: 100 %
  • sunnuntaisin ja arkipyhinä klo 00.00 - 24.00: 100 %

Tietoa maksuehdoista

Saaren eläinklinikalla palveluita tarjoavat sairaalaeläinlääkärit ja klinikkaeläinhoitajat. Lisäksi kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osaston erikoistuneet eläinlääkärit osallistuvat potilastyöhön.

Saaren eläinklinikka toimii tutkimus- ja opetussairaalana, jossa eläinlääketieteen opiskelijat oppivat käytännössä eläinten terveyden- ja sairaanhoitoa. Eläinlääkärin johdolla potilastyöhön osallistuvat viidennen vuoden eläinlääketieteen opiskelijat, jotka suorittavat osan kliinisen työn opinnoistaan Saarella. Eläinklinikka toimii myös erikoistuvien eläinlääkäreiden koulutuspaikkana.

Tuotantoeläinsairaalan Saaren eläinklinikan toiminnan perustana ovat kuntasopimukset Mäntsälän ja Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän kanssa, minkä ansiosta meillä on käytössämme opetuksessa ja tutkimuksessa tarvittava potilasmateriaali. Saaren eläinklinikka tekee kiinteää yhteistyötä Eläinlääketieteellisen tiedekunnan Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osaston kanssa, joka sijaitsee samoissa tiloissa Mäntsälän Saarella.