Hengitysteiden ja keuhkojen sairaudet

Sitkeä yskä saattaa olla oire kroonisesta keuhkosairaudesta.  Keuhkosairauksia tutkittaessa eläimestä tehdään ensin tarkka kliininen yleistutkimus. Tämän jälkeen voidaan arvioida, mitä jatkotutkimuksia on tarpeen tehdä. Verinäytteen valkosolujen erittelytutkimus ja keuhkojen röntgenkuvaus ovat tavallisia jatkotutkimuksia kliinisen yleistutkimuksen jälkeen. 

Erityistutkimuksina voidaan käyttää valtimoveren happipitoisuuden tutkimusta, keuhkoputkien tähystystä ja huuhtelunäytteen ottoa sekä tietokonetomografiakuvausta.

Koska keuhkoista ei useimmiten saada koepaloja ilman leikkausta, voidaan tähystyksellä päästä katsomaan keuhkoputkia sekä keräämään näytteitä niistä.

Keuhkosairauksista useimpia hoidetaan lääkkeillä.

Kroonisen sierainvuodon ja aivastelun syyn selvittäminen ilman tähystystä on vaikeaa. Nenäontelosta voidaan tähystyksellä ottaa koepaloja tulehdus- ja kasvainmuutoksista ja sekä poistaa vierasesineitä. Tähystykseen käytettävillä laitteistoilla on mahdollista tehdä nenäontelon tähystyksiä kaikenkokoisille potilaille.

Sairaalaosastolla käytetään kroonisen sierainvuotopotilaan tutkimuksessa myös tietokonetomografiaa, joka näyttää tarkasti muutosten laajuuden ja vakavuuden, ja helpottaa tähystyksen suorittamista. Tietokonetomografia on tarpeellinen kuvausmenetelmä myös joillekin keuhkosairaudesta kärsiville potilaille.