Akupunktioklinikka on suljettu toistaiseksi. Ilmoitamme kun toiminta alkaa uudelleen.

Akupunktiota voidaan käyttää kuntoutuksen tukena muun hoidon ohella. Akupunktion avulla kivuttomaksi hoidettu eläin käyttää taas kehoaan normaalilla tavalla, jolloin sen elämänlaatu paranee. Näin ollen se liikkuu taas lisää, eli kivun lievitys aloittaa positiivisen kierteen lemmikin paranemisprosessissa. Monipuolisesti erilaisia vaivoja hoitavassa akupunktiossa ei ole samoja sivu- tai haittavaikutuksia, kuin pitkissä lääkekuureissa. Sen vaikutus on myös näitä pitkäkestoisempi

Akupunktio auttaa eläimiä mm. seuraavissa ongelmissa:

 • epilepsia
 • tuki- ja liikuntaelimien vaivat
 • luutumisongelmat
 • jännitystilat
 • lisääntymisongelmat

Valitettavasti akupunktiokaan ei käy hoitomuodoksi kaikkiin sairauksiin, kuten koirien reumaan. Akupunktioeläinlääkärikin hoitaa ensiaputilat, murtumat, borrelioosin, bakteeri-infektiot ynnä muut vakavat tilat aina ensisijaisesti käyttäen tavallista lääketiedettä. 

Hoitovaste
Akupunktion hoitovaste riippuu paljon hoidettavasta taudista. Tuki- liikuntaelimien sairauksissa apua saa noin 70-95% potilaista. Epilepsiatapauksissa taas noin kolmasosa akupunktiolla hoidetuista potilaista pystyy olemaan täysin ilman lääkkeitä jatkossa, kolmasosa vähäisellä lääkityksellä ja kolmasosaan potilaista akupunktiosta ei ole apua.
Usein akupunktiota kannattaa kokeilla kolme kertaa, ja jos silloin eläimessä ei näy mitään eroa, hoitoja ei jatketa.

Monet vakuutusyhtiöt Suomessa korvaavat eläinlääkärin antaman akupunktiohoidon eläimelle.

Asiantuntija
Yliopistollisen eläinsairaalan akupunktioklinikka on ollut toiminnassa vuodesta 1997. Tällä hetkellä potilaita hoitaa  eläinlääketieteen tohtori ja dosentti Anna Hielm-Björkman, joka on kansainvälisesti koulutettu akupunktioeläinlääkäri.

Lisätietoja:

Eksoottisten eläinten klinikalla hoidamme välittäen ja ammattitaidolla niin kanit, marsut ja jyrsijät, kuin myös matelijat, käärmeet, linnut taikka fretit - ja muut eksoottisemmatkin lemmikit

Klinikalla työskentelee eläinlääkäri Marcus Candido, joka on syventänyt opintojaan eläintarha- sekä villieläinten hoidossa ja lääkinnässä UC Davisin sekä UG Athensin yliopistoissa (USA), painottaen opintojaan endoskopiaan. Marcus on työskennellyt vuodesta 1999 eksoottisten, sekä villieläinten lääkärinä, mukaan lukien 10 vuotta eläintarhan vastaavana eläinlääkärinä hoitaen kaiken hämähäkeistä ja linnuista kirahveihin, sekä elefantteihin.

Marcus on käyttänyt endoskopiaa eksoottisten lemmikkien tutkimuksissa, sekä hoidossa jo vuodesta 2012. Lisäksi eksoottisten eläinten klinikalla työskentelevät Marcuksen kanssa omat nimetyt hoitajamme, joilla on kokemusta ja ammattitaitoa eksoottisten potilaiden turvallisesta käsittelystä ja niiden kanssa työskentelystä.

 

Mitä voimme tarjota sinun eksoottiselle lemmikillesi?

 • Neuvontaa eksoottisen lemmikkisi terveydestä, sekä kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista (esim. ruokinta, elinolosuhteet)
 • Kattavat perustutkimukset, sekä lisäksi osastomme kautta on mahdollista saada erikoisosaamista yhteistyössä muiden osastojen ammattilaisten kanssa: dermatologia, oftalmologia, fysioterapia, neurologia jne.
 • Hammashoito anestesiassa modernilla välineistöllä käyttäen hampaiden hyvän ja tasaisen lopputuloksen varmistamiseen skooppia
 • Elektiiviset leikkaukset turvallisesti taitavan ja kokeneen anestesiatiimin kanssa
 • Skooppaukset esim. vierasesineiden poistaminen vatsalaukusta
 • Kuvantamismahdollisuudet myös pienille potilaillemme: ultraäänitutkimukset aiheeseen perehtyneiden eläinlääkärien toimesta
 • RTG, tietokonetomografia (CT) ja MRI kuvantaminen aiheeseen perehtyneiden eläinlääkärien ja hoitajien tiimin avulla
 • Kattavat laboratorio tutkimukset niin verestä kuin ulosteista
 • Ympärivuorokautinen hoito sairaalassa
 • Happikaappihoito

Tarjoamme palveluitamme suomen lisäksi myös englanniksi, portugaliksi, sekä espanjaksi.

Tervetuloa! Welcome! Bem-vindes! Bienvenides!

Fysioterapeuttimme keskittyvät ennaltaehkäisemään, selvittämään ja hoitamaan erilaisia eläinten tuki- ja liikuntaelinten ongelmia sekä liikkeen häiriöitä. Otamme vastaan pieneläimiä kaikkialta Suomesta.

Kuinka varaan ajan fysioterapiaan?

 • eläinlääkärin lähetteellä kun kyseessä on sairaan eläimen hoito
 • ilman lähetettä kun kyseessä on terveen eläimen tutkimus tai ennaltaehkäisevä fysioterapia

Ohje fysioterapiaan tuleville

Kuka voi varata ajan?

Vaikka fysioterapeuttimme työskentelevät myös terveiden eläinten ja urheilueläinten parissa, on eläinsairaalan fysioterapiapalvelut suunnattu ensisijaisesti sairaille eläimille, joilla on kipua, ongelmia tai vaivoja liikkumiseensa liittyen.

Fysioterapiaan sairaat asiakkaat tulevat yleensä lääkärin lähetteellä. Myös ilman lähetettä voi tehdä ajanvarauksen fysioterapeutille, joka tarvittaessa lähettää potilaan jatkotutkimuksiin.

Eläinten fysioterapia keskittyy ennaltaehkäisemään, selvittämään ja hoitamaan erilaisia eläinten tuki- ja liikuntaelinten ongelmia sekä liikkeen häiriöitä. Fysioterapian tyypillisiä potilaita ovat eri syistä johtuvan kivun, tuki- ja liikuntaelinten ongelmien sekä hermoston ongelmien kanssa kamppailevat eläimet.

Fysioterapia toteutetaan aina yhteistyössä eläimen omistajan ja hoitavan eläinlääkärin kanssa. 

Yliopistollisen eläinsairaalan eläinfysioterapia perustuu laaja-alaisen kokemuksen lisäksi tieteelliseen tutkimukseen. Kaikilla eläinfysioterapeuteillamme on pitkä ja monimuotoinen kokemus eläinfysioterapiasta. Eläinfysioterapiatyöskentelyn kulmakiviä on saumaton yhteistyö lähettävien eläinlääkäreiden kanssa.

Fysioterapeutit

Yliopistollisen eläinsairaalan fysioterapeutteina toimivat Heli Hyytiäinen, Anna Boström, Kirsti Lind ja Helena Tiainen.

Hyytiäinen ja Boström ovat suorittaneet ensimmäisinä Suomessa eläinfysioterapian maisterin tutkinnon Lontoossa Englannissa, Royal Veterinary Collegessa. Kirsti Lind ja Helena Tiainen ovat koulutukseltaan eläinten fysioterapeutteja.

Heli Hyytiäinen ja Anna Boström ovat väitelleet filosofian tohtoriksi eläinfysioterapian alalta Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa ja ovat tällä hetkellä Suomessa ainoita väitelleitä eläinten fysioterapeutteja.

Vuonna 2020 Heli Hyytiäiselle myönnettiin, ensimmäisenä maailmassa, dosentin arvonimi, alana eläinten fysioterapia. 

Lisätietoja
Fysioterapiaprosessista ja mm. välineiden vuokrauksesta

Pieneläimillä voi olla monenlaisia ihosairauksia. Monet niistä ovat elinikäisiä ja vaativat pitkäaikaishoitoa. Tällaisia ovat mm. allergiset ihosairaudet. 

Ihosairauksiin perehtyneen eläinlääkärin laatima hoitosuunnitelma ja omistajan sitoutuminen hoitoon tarjoavat parhaan avun sairauteen. Tutkimuksen aluksi eläimestä kerätään kattavat taustatiedot, tehdään yleis- ja ihotutkimus ja kerätään näytteitä ihosta tutkimuksia varten. Eläimen perusterveydentilan määrittämiseksi otetaan usein verinäytteitä. Allergiatestejä voidaan tehdä joko ihotestinä tai määrittämällä allergiavasta-aineita verestä.  

Korvasairauksien tutkimuksessa apuna on video-otoskooppi, eli tähystin, jonka avulla suurennettu kuva korvakäytävästä heijastuu kuvaruudulle. Näin myös omistaja pääsee näkemään korvakäytävän tilanteen. Korvasairauksien tutkimuksessa käytetään enenevässä määrin myös tietokonetomografiaa eli viipalekuvausta. 

Ihosairauksia hoitaa ihotauteihin erikoistuva ELL MSc (Econ), dipECVD Riitta Seppänen.

Kasvainsairaudet ovat yksi ikääntyvien lemmikkieläinten tärkeimmistä sairausryhmistä. Iho- ja maitorauhaskavaimet sekä lymfooma eli imusolusyöpä ovat lemmikkien yleisimpiä kasvaintyyppejä.

Kasvainsairauden toteaminen tapahtuu yleisimmin yleistutkimuslöydösten sekä tarvittaessa vatsaontelon ultraäänitutkimuksen ja rintaontelon röntgenkuvauksen perusteella. Hoidon kannalta tärkeää tietoa kasvaimen laadusta saadaan ohut- ja paksuneulanäytteiden tai koepalojen avulla. Kasvaimen laadun lisäksi on tärkeää tietää kasvaimen levinnäisyydestä, mitä voidaan selvittää ottamalla ohutneulanäytteitä paikallisesta imusolmukkeesta sekä rinta- ja vatsaontelon röntgen- ja ultraäänitutkimusten avulla. Lisätietoa Yliopistollisen eläinsairaalan diagnostisesta kuvantamisesta.

Kasvainsairauden hoito on usein muutoksen täydellinen kirurginen poisto, jolla pyritään poistamaan kasvain kokonaisuudessaan. Monessa tapauksessa riittävän aikainen kirurginen poisto johtaa jopa täydelliseen paranemiseen.

Sellaisessa tapauksessa, että täydellinen kirurginen poisto ei ole mahdollista tai kasvainsairaus on jo lähettänyt etäpesäkkeitä, voidaan kasvainsairautta hoitaa eläinsairaalassa suonensisäisesti tai suun kautta annettavilla solusalpaajilla. Solusalpaajahoidon aikana eläimen vointia ja veriarvoja kontrolloidaan säännöllisesti. 

Koirien ja kissojen hermoston sairauksien tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi kohtaukset, kipuilu, heikkous tai jalkojen halvaantuminen. Tavallisimpia tutkittavia sairauksia ovat epilepsia ja erilaiset selkävaivat kuten välilevyongelmat.

Neurologian klinikan palveluita voivat hyödyntää myös Hevossairaalan potilaat.

Potilaille tehdään aina ensin neurologinen eli hermostosairauksien tutkimus. Neurologisessa tutkimuksessa arvioidaan potilaan vireystila, liikkeet, asentotuntoreaktiot, selkäydinrefleksit, aivohermojen toiminta sekä kiputunto. Tämän perusteella ongelma voidaan paikallistaa esimerkiksi aivojen tietylle alueelle, ääreishermostoon tai johonkin selkärangan osaan. Ongelman paikallistamisen jälkeen päätetään tarvittavista jatkotutkimuksista. Potilailla on mahdollisuus päästä esimerkiksi magneettikuvaukseen tai tietokonetomografiaan. Lisätietoa diagnostisesta kuvantamisesta Yliopistollisessa eläinsairaalassa.

Hermoston sairaudet jaetaan keskushermoston ja ääreishermoston sairauksiin. Keskushermoston sairauksiin kuuluvat aivojen eri osien sekä selkäytimen ongelmat. Ääreishermoston sairauksiin kuuluvat hermojuurten, ääreishermojen, hermolihasliitoksen sekä lihasten sairaudet.

Ääreishermoston sairauksia tutkittaessa potilailta otetaan usein esimerkiksi verinäytteitä sekä lisäksi tehdään lihassähkökäyrä ja tarvittaessa mitataan myös ääreishermon johtumisnopeus. Tutkimuksissa lihas- tai hermokudoksesta saatetaan ottaa myös näytepala. 

Keskushermoston sairauksien tutkimiseen on myös käytössä monia laitteita, kuten magneettikuvaus- ja tietokonetomografialaitteistot. Epilepsiaa epäiltäessä potilailta voidaan lisäksi tutkia aivosähkökäyrä. Kuulontutkimuslaitetta käytetään, jos potilaalla epäillään kuuroutta. Eläinsairaalan neurologit tekevät myös aivo- ja selkäleikkauksia. Neurologian poliklinikalla teemme myös virallisia syringomyelia-seulontoja sekä BAER-kuulotestejä.

Asiantuntijat
Molemmat neurologian klinikalla työskentelevät eläinlääkärimme ovat suorittaneet eurooppalaisen neurologian erikoistumistutkinnon. Lisäksi neurologian klinikalla työskentelevät omat nimetyt hoitajamme, joilla on pitkäaikainen kokemus neurologisten potilaiden kanssa työskentelystä.

Kiviranta Anna-Mariam
ELL (eläinlääketieteen lisensiaatti)
DECVN (Diplomate of European College of Veterinary Neurology) eurooppalainen eläinten neurologian erikoistumistutkinto

Pääkkönen Tarja
ELT (eläinlääketieteen tohtori)
Dosentti (eläinlääketieteellinen neurologia)
DECVN (Diplomate of European College of Veterinary Neurology) eurooppalainen eläinten neurologinen erikoistumistutkinto

Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ilmenevät tyypillisimmin ontumisena tai ylösnousuvaikeuksina. Ontuman syynä voivat olla kiputilat luustossa, nivelissä, lihaksissa tai jänteissä, ja aiheuttajan selvittämiseksi potilaille tehdään ontumatutkimus.  Ontumatutkimus aloitetaan tarkastelemalla potilaan rakennetta ja liikkeitä, jonka jälkeen tutkitaan yksityiskohtaisemmin selkä ja etu- sekä takaraajat ja niiden nivelet.

Ontumatutkimuksessa tehtyjen löydösten perusteella edetään usein jatkotutkimuksiin, joita ovat esimerkiksi röntgen- tai tietokonetomografiakuvaus. Ultraäänitutkimusta hyödynnetään jänteiden ja lihasten tarkastelussa. Epäiltäessä niveltulehdusta potilailta voidaan ottaa nivelnestenäytteitä. Lisäksi käytössä ovat askelvoimamatto ja voimalevy, joiden avulla voidaan määrittää painonvarausta liikkeessä ja selvittää mahdollinen epätasapaino raajojen käytössä.

Asiantuntijat

Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet vaativat usein leikkaushoitoa. ELT, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Pauli Keränen tekee ortopedisiä leikkauksia hyvin laaja-alaisesti. Yleisimpiä ovat murtumaleikkaukset sekä ristisiderepeämien ja polvilumpioluksaatioiden korjaukset. Niveltähystyksin tutkitaan ja hoidetaan nivelsairauksia. Erikoisosaamista tarjoamme muun muassa keinonivelkirurgiassa sekä jalkojen asentovirheiden korjausleikkauksin.

Pehmytosakirurgia hoitaa korvan, nenänielun, kaulan, rintaontelon, sydämen, hengitysteiden, ruoansulatuskanavan sekä virtsa- ja sukuelinten leikkauksellista hoitoa tarvitsevia koiria, kissoja ja eksoottisia eläimiä.

Vakavasti sairailla potilailla ja suurissa kirurgisissa toimenpiteissä onnistunut kirurginen hoitotulos edellyttää usein myös potilaan laadukasta leikkausta edeltävää ja leikkauksen jälkeistä hoitoa. Tämän mahdollistaa Yliopistollisen eläinsairaalan tehohoitoyksikkö

Eläimen turvallinen nukutus ja tehokas kivunlievitys ovat ensiarvoisen tärkeitä osa-alueita kirurgisissa toimenpiteissä. Yliopistollisen eläinsairaalan anestesiayksikön henkilökunta huolehtii kaikkien virka-aikaan leikkaustoimenpiteissä olevien eläinten nukutuksesta. Näin leikkauksia tekevät kirurgit voivat täysipainoisesti keskittyä omaan työhönsä, potilasturvallisuus pysyy korkeatasoisena ja edellytykset onnistuneelle kirurgiselle hoitotulokselle optimoidaan.

Olemme erikoistuneet mm. rinta- ja vatsaontelokirurgisiin toimenpiteisiin, kuten:

 • keuhkolohkon poisto
 • avoimen valtimotiehyeen  sulku
 • maksan ohittavien oikovirtaussuonien sulku
 • sappirakon kirurgia 
 • virtsanjohtimien synnynnäisten rakennepoikkeamien  hoito

Kasvainkirurgiset potilaat ovat meillä tavallisia, ja meillä on valmiudet tehdä myös vaativampia kasvainkirurgisia toimenpiteitä. Ihokirurgiassa voimme tarvittaessa käyttää apuna myös erilaisia ihosiirteitä. Pään ja kaulan alueen kirurgisista toimenpiteistä esimerkkejä ovat korvakäytävän poistoleikkaus kroonisissa hoitoon vastaamattomissa korvatulehduksissa, lyhytkuonoisten rotujen hengitysongelmien helpottamiseksi tehtävät pehmeän kitalaen lyhennys ja sierainten avarrus, kilpirauhasten ja lisäkilpirauhasten kirurgiset toimenpiteet ja nieluhalvauksen kirurginen hoito.

Tähystysleikkaukset

ELT, DiplECVS Sari Mölsä on perehtynyt myös vatsaontelon tähystysleikkauksiin. Tähystysleikkausten etuna avoleikkauksiin nähden ovat pienet leikkaushaavat ja siten vähäinen leikkauskipu sekä nopea toipuminen leikkauksen jälkeen. Tähystyksellä hoituvat koirilla mm. munasarjojen poistoleikkaus, vatsaonteloon jääneen piilokiveksen poisto sekä mahalaukun kiertymää ennaltaehkäisevä mahalaukun kiinnitysleikkaus. Myös maksasairauksien diagnosoimiseen tarvittavat maksan koepalat voidaan ottaa tähystysleikkauksella.

Henkilökuntamme on kokenutta ja pitkälle erikoistunutta.

Asiantuntijamme
Professori Outi Vapaavuori ja ELT Sari Mölsä ovat pitkän työkokemuksen lisäksi suorittaneet eurooppalaisen pieneläinkirurgian erikoistumistutkinnon  ja pystyvät tarjoamaan kansainvälisesti korkeatasoista pehmytosakirurgisten potilaiden hoitoa.

Kaikki kirurgit tekevät myös viidennen vuosikurssin eläinlääketieteen kandidaattien kanssa leikkauksia, kuten esimerkiksi kastraatioita, kohdun- ja munasarjojen sekä kasvainten poistoleikkauksia.

Yliopistollisen eläinsairaalan suu- ja hammassairauksien klinikka palvelee myös lähetepotilaita ympäri Suomen.

Suu- ja hammassairauksien hoitovalikoimiin kuuluvat mm. 

 • hampaiden ja suun tarkastus
 • hammasröntgenkuvaus
 • hammaskiven poisto
 • hampaiden poisto

Potilaalle voi varata ajanvarauksestamme suu- ja hammassairauksien hoitoon toimenpideajan tai tarkastusajan. Lemmikin iän ja terveydentilan perusteella arvioidaan, varataanko aika suoraan toimenpiteeseen, vai onko potilaan syytä tulla aluksi poliklinikkakäynnille, jossa kartoitetaan terveystilanne sekä otetaan esimerkiksi mahdolliset verinäytteet nukutuksessa tehtävää hammashoitoa silmällä pitäen.

Toimenpidepotilaat
Toimenpidepotilaat tuodaan sairaalaan hoitopäivän aamuna ja ne jäävät päiväksi sairaalaan. Eläimelle tehdään yleistutkimus ja sen verinäyte tutkitaan ennen nukutusta. Hammashoidot tehdään aina yleisanestesiassa. Potilasta valvotaan huolellisesti erityyppisillä anestesianvalvontalaitteilla. Nukutuksesta vastaa anestesiaan erikoistunut tai siihen perehtynyt eläinlääkäri.

Tarkistusaika
Tarkastusajan varanneiden potilaiden käyntiin varataan aikaa noin 15–30 minuuttia. Kaikki ajat ovat aamuaikoja. Potilaiden hoitoon osallistuvat eläinlääketieteen viidennen vuosikurssin opiskelijat sekä eläintenhoitaja. Klinikalla vierailee ajoittain myös erikoistuvia eläinlääkäreitä.

 

Eläimillä esiintyy pitkälti samoja silmäsairauksia kuin ihmisilläkin. Etenkin koirilla, mutta myös kissoilla, esiintyy paljon perinnöllisiä sairauksia silmän eri osissa.

Näitä ovat muun muassa:

 • luomien rakenteelliset ongelmat (asentovirheet, ylimääräiset ripset jne.)
 • sarveiskalvosairaudet
 • linssin eriasteiset samentumat (kaihi)
 • linssin sijoiltaanmeno (luksaatio)
 • verkkokalvon rappeumat 
 • silmänpainetauti (glaukooma)

Lisäksi eläimillä on usein erilaisia silmien ja silmää ympäröivien kudosten vammoja esimerkiksi tappelun tai terävään esineeseen törmäämisen seurauksena. 

Tavallisia hoitoon tulon syitä ovat muutokset silmän ulkonäössä (esimerkiksi punoittavat, rähmivät tai sameat silmät), silmävuoto sekä muutokset näkökyvyssä. Osa sairauksista, kuten glaukooma sekä pahat silmävammat, vaativat kiireellistä hoitoa, jotta näkö ja silmämuna voidaan pelastaa. Silmävaiva on syytä pikaisesti tutkituttaa etenkin jos silmä on hyvin kipeä (oireina siristys, punoitus, vetinen vuoto, valonarkuus), samentunut pinnastaan tai silmän ulkomuoto muuten on selvästi muuttunut.

Tutkimuksiin on syytä tulla pikaisesti myös, jos eläimen näkökyky selvästi heikkenee. Silmäsairaudet liittyvät toisinaan johonkin laajempaan ongelmakokonaisuuteen, jolloin niiden hoidossa tehdään tarvittaessa yhteistyötä sairaalan muiden osastojen kanssa.

Yliopistollisessa eläinsairaalassa hoidetaan monenlaisia sisätautien erikoisosaamista vaativia sairauksia. Iso osa sisätautipotilaista tulee Yliopistolliseen eläinsairaalaan lähetteellä muilta eläinlääkäriasemilta.

Ajanvarauksen eläinsairaalan yleispoliklinikalle voi tehdä myös lemmikin omistaja riippumatta asuinkunnasta. Mikäli lemmikki tarvitsee laajoja jatkotutkimuksia tai leikkaushoitoa, voidaan tarvittavat ajanvaraukset tehdä eläinlääkärin lähetteen tai yleispoliklinikkakäynnin perusteella.

Sisätautien yleisiä oireita ovat esimerkiksi:

 •  yskä
 •  lisääntynyt juominen ja virtsaaminen
 •  ruokahaluttomuus
 •  oksentelu ja ripulointi
 •  lihominen tai laihtuminen
 •  anemia

Asiantuntijamme

Sisätautipotilaiden tutkiminen ja hoito vaatii monipuolista erityisosaamista, joten kokeneet eläinlääkärit tekevät paljon yhteistyötä oireiden selvittämiseksi ja hoitamiseksi.

Yliopistollisen eläinsairaalan eläinlääkärit ovat perehtyneet sisätauteihin laajasti, ja lisäksi kullakin on oma erikoistumisalueensa. Eläin pyritään ohjaamaan alan parhaan asiantuntijan hoitoon. Sisäelinten sairauksiin ja ruuansulatuskanavien sairauksien erityisasiantuntijoita ovat professori Thomas Spillmann (DiplECVIM-CA) ja pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri ELT Susanne Kilpinen. Myös pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri ELT Sanna Viitanen (MSc, DiplECVIM-CA) sekä pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri ELL Emilia Gordin ovat perehtyneet laajalti sisäelinten sairauksiin.  Sanna Viitanen hoitaa dosentti, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri ELT Minna Rajamäen kanssa myös hoitavat keuhkosairauksista kärsiviä potilaita. Emilia Gordin on erityisesti munuais- ja virtsatiesairauksien eritysasiantuntija.

Koirilla ja kissoilla sydän- ja keuhkojen sairaudet aiheuttavat usein yskää ja hengenahdistusta. Sydänsairauksiin perehtyneen eläinlääkärin suorittamat tutkimukset, kuten röntgenkuvaus, ultraäänitutkimus sekä sydänfilmin (EKG) ottaminen, takaavat sairauteen parhaiten sopivan hoidon ja luotettavan diagnoosin. Sydänsairauksiin ovat perehtyneet dosentti, ELT Maria Wiberg sekä dosentti, ELT Minna Rajamäki.

Ikääntymisen myötä koirilla ja kissoilla kehittyvistä sydänsairauksista tavallisimmat ovat eteiskammioläppien viat sekä sydänlihassairaudet. Nuorilla eläimillä ja pennuilla saattaa sydämestä kuuluvan sivuäänen syynä olla synnynnäinen sydänsairaus. Joskus sydänviassa rakenteellisia muutoksia ei esiinny vaan sairaus oireilee rytmihäiriönä. Epäiltäessä ajoittaisia rytmihäiriöitä potilaille voidaan tehdä myös 24 tunnin mittainen Holter-sydänfilmiseuranta.  

Eräillä koiraroduilla jalostusohjelmaan kuuluu rodulle tyypillisten sydänsairauksien vastustus ja valittaessa koiria jalostukseen sydänsairauksien klinikalla tehdään Kennelliiton hyväksymiä virallisia jalostustarkastuksia.

Yliopistollisessa eläinsairaalassa voidaan myös hoitaa leikkauksella synnynnäisiä sydänvikoja, kuten korjata sikiökautinen verisuoniyhteys aortan ja keuhkovaltimon välillä tai suorittaa pallolaajennus ahtauteen keuhkovaltimon korjaamiseksi.