Hevossairaalan kirurgian osastolla työskentelee sekä kotimaisen että eurooppalaisen erikoistumistutkinnon suorittaneita erikoiseläinlääkäreitä. Hevossairaalassa hoidetaan leikkauspotilaita ajanvarauksella ja päivystyksessä, leikkaushoito on tarpeen vaatiessa mahdollista kaikkina vuorokauden aikoina vuoden ympäri. Hevonen voidaan tuoda sairaalaan joko lähetteellä tai sille voidaan tehdä tarvittavat tutkimukset myös Hevossairaalassa.
Yleisanestesiassa tehtäviä toimenpiteitä varten sairaalassa on kaksi leikkaussalia, joissa kummassakin on omat nukutus- ja heräämökarsinansa. Hevoset nukutetaan leikkauksia varten mahdollisimman turvallisesti uusinta tietoa ja korkealaatuista välineistöä käyttäen. Molemmissa leikkaussaleissa on käytössä inhalaatioanestesia sekä laitteisto jatkuvaa laskimonsisäistä lääkitystä varten. Hevosen nukutusta valvotaan tarkasti monin tavoin koko leikkauksen ajan. Hevossairaalassa nukutetaan ja leikataan säännöllisesti myös vakavasti sairaita hevosia hätätilanteissa.
Tavallisimpia kiireettömiä leikkauksia ovat esimerkiksi niveltähystykset ja ruunaukset. Päivystysleikkauksista tyypillisimpiä ovat erilaiset haavat ja muut traumat sekä ähkyleikkaukset. Lisäksi sairaalassa hoidetaan laajalti monenlaisia muitakin potilaita, jotka voivat vaatia leikkaushoitoa; esimerkiksi luunmurtumia, erilaisia kasvaimia, komplisoituneita poskiontelosairauksia, varsojen jalka- ja vatsaonteloperäisiä ongelmia sekä tammojen vaikeita varsomisapuja tai varsomisessa syntyneitä vammoja.
Osa leikkauksista, kuten vatsaontelon tähystykset, tehdään seisovalle, rauhoitetulle hevoselle paikallispuudutuksessa ja tätä varten käytössä ovat myös tutkimushuoneet pakkopilttuineen. Tavallisimpia aiheita aikuisen hevosen vatsaontelon tähystysleikkaukselle ovat esimerkiksi munasarjakasvain tai vatsaontelossa sijaitseva piilokives. Osa ylähengitysteiden kirurgiasta voidaan myös tehdä seisovalle hevoselle ja tällöin tyypillisesti käytetään tähystimen kautta laser-laitetta.
Leikkauksesta riippuen hevonen kotiutetaan joko heti toimenpiteen jälkeen tai tarpeen vaatiessa se voi jäädä sairaalaan seurantaan ja hoitoon. Usein lähetepotilas palautuu mahdollisiin jälkitarkastuksiin omalle eläinlääkärilleen, mutta tarvittaessa nämä voidaan tehdä sairaalassakin. Hevossairaalan eläinlääkärit konsultoivat säännöllisesti omalla erikoisalallaan. Joidenkin potilaiden koHevossairaalan kirurgian osastolla työskentelee sekä kotimaisen että eurooppalaisen erikoistumistutkinnon suorittaneita erikoiseläinlääkäreitä. Hevossairaalassa hoidetaan leikkauspotilaita ajanvarauksella ja päivystyksessä, leikkaushoito on tarpeen vaatiessa mahdollista kaikkina vuorokauden aikoina vuoden ympäri. Hevonen voidaan tuoda sairaalaan joko lähetteellä tai sille voidaan tehdä tarvittavat tutkimukset myös Hevossairaalassa.