Yliopistolain mukaan dosentin arvo voidaan hakemuksesta myöntää henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tieteelliseen tutkimustyöhön sekä hyvä opetustaito.
Helsingin yliopiston johtosäännön mukaan kansleri myöntää dosentin arvon tiedekuntaneuvoston esityksestä. Johtosäännön mukaan tiedekuntaneuvosto voi harkita dosentin arvon esittämistä sen perusteella, katsooko se arvon myöntämisen tiedekunnan, laitoksen tai oppiaineen toiminnan kannalta tarkoituksenmukaiseksi.
Dosentin pätevyyden yleisenä kriteerinä on, että dosentin arvoa hakevalla on hyväksytyn väitöskirjan lisäksi muita julkaisuja siten, että kyseiseen dosentin arvon alaan kuuluvat tutkimukset tieteelliseltä merkitykseltään ja määrältään vastaavat kuutta väitöskirjaan hyväksyttävää artikkelia. Julkaisujen tulee olla vertaisarvioituja ja haetun dosentin arvon alan kannalta keskeisiä. Lisäksi julkaisujen on osoitettava hakijan tutkimuksen korkeatasoisuutta ja laajuutta, kykyä luoda väitöskirjan jälkeen uutta tieteellistä tietoa sekä kehittymistä itsenäisenä tutkijana. Useamman henkilön kirjoittamissa julkaisuissa tulee yksilöidä hakijan oma osuus mahdollisimman selvästi. Mikäli julkaisuissa on käytetty samaa aineistoa kuin väitöskirjassa, hakijan tulee antaa selvitys julkaisujen suhteesta väitöskirjatutkimukseen.
Hakijan on lisäksi annettava näyttöä itsenäisen tutkijanuran luomisesta (esim. omaan tutkimukseen saatuun rahoitukseen), osallistumisesta opinnäytetöiden ja tieteellisten tutkimusten ja/tai väitöskirjojen ohjaukseen, sekä aktiivisesta osallistumisesta alansa kansainväliseen toimintaan ja tieteellisiin kokouksiin.
Tieteellisestä pätevyydestä hankitaan lausunto kahdelta asiantuntijalta, jollei sitä erityisestä syystä pidetä tarpeettomana. Lopullisen päätöksen tieteellisestä pätevyydestä tekee tiedekuntaneuvosto käyttäen apunaan saatuja asiantuntijalausuntoja.