Suora lähetys Tiedekulmasta - Belarusian election 2020: unexpected outcomes

Mitä tapahtuu Valko-Venäjällä, mihin levottomuuksien juuret johtavat, ja mitä voimme odottaa tulevaisuudelta? Aleksanteri-instituutin ja sen verkoston tutkijat käsittelevät kiisteltyjen presidentinvaalien ympärille syntynyttä, yhä vahvistuvaa liikehdintää sekä Valko-Venäjän hallintoa, politiikkaa ja kansainvälisiä suhteita paneelikeskustelussa, johon yleisö voi osallistua ennakkokysymyksin tai Twitterin kautta.

Paneelin osallistujat:

• Ryhor Nizhnikau (Ulkopoliittinen instituutti)
  • Vladimir Gel’man (Aleksanteri-instituutti, Helsingin yliopisto)
  • Kristiina Silvan (Ulkopoliittinen instituutti ja Helsingin yliopisto)
  • Katri Pynnöniemi (Aleksanteri-instituutti, Helsingin yliopisto ja Maanpuolustuskorkeakoulu).

Keskustelun puheenjohtajana toimii Margarita Zavadskaya (Aleksanteri-instituutti, Helsingin yliopisto)

Keskustelu käydään englanniksi.

Tilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä Tiedekulman sivuilla tiistaina, 1.9. klo 13-15. Kysymyksiä ja kommentteja voi lähettää etukäteen sähköpostilla niina.into@helsinki.fi tai tilaisuuden aikana Twitterissä tunnisteella #belaruselections.

Tilaisuuden tallenne on myöhemmin saatavilla YouTube -kanavallamme.

PUHUJIEN ESITTELY (ENGLANNIKSI):

Dr. Ryhor Nizhnikau is a Senior Research Fellow at the Finnish Institute of Foreign Affairs. His area of expertise includes the EU’s Eastern neighbourhood, Russian policy in the post-soviet space, domestic and foreign policies of Belarus, Moldova, Ukraine

Dr. Vladimir Gel'man is a Professor of Russian Politics at the University of Helsinki. His areas of expertise include Russian and post-Soviet politics and governance in a theoretical and comparative perspective with a special emphasis on political regime dynamics, political institutions, policy-making, electoral and party politics, regional and local government.

Kristiina Silvan is a Research Fellow at the Finnish Institute of Foreign Affairs in the field of Russian and Belarusian domestic policy and social movements, and politics and society in Central Asian states. As a doctoral candidate at the University of Helsinki, she studies youth activism and government-organised youth organisations in post-communist Russia and Belarus.

Dr. Katri Pynnöniemi is an Assistant Professor of Russian Security Policy at the University of Helsinki and National Defence University. Her current research focuses on Russian foreign and security politics, with emphasis on changes in strategic thinking (doctrines, strategies and concepts), conceptualization and implementation of information warfare tools as part of Russian foreign policy, and the analysis of treat perceptions and enemy images in Russian strategic communication/deception.

Dr. Margarita Zavadskaya is a Postdoctoral Researcher and leader of the Electoral Malpractice, Cyber-security, and Political Consequences in Russia and Beyond (ElMaRB) project at the University of Helsinki. Her research focuses on how perceived electoral malpractice affects electoral turnout and other politically relevant outcomes, and how Russian voters consume and process political information translated by the media.