Kenen ääni kuuluu, kuka voi vaikuttaa?

Poliittiset liikkeet: Kansalaisosallistumisen uudet muodot ja lobbaus 5 op on katsaus kansalaisosallistumiseen tänään ja lähihistoriassa.
  • Mitä kansalaisosallistuminen ja lobbaaminen ovat tämän päivän Euroopassa ja Suomessa?
  • Miten ne ovat muuttuneet vuosien saatossa?
  • Keiden ääni tulee kuulluksi? Keiden intressit ja arvot hiljentyvät?

Luentosarjalla alan tutkijat, kärkipoliitikot ja lobbauksen ammattilaiset avaavat sitä, miten edut ja arvot ilmenevät kansalaisyhteiskunnassa. Tarkastelun kohteena ovat muun muassa EU:n päätöksenteon, tasa-arvon, ympäristönsuojelun ja ilmastotyön, kaupunkiaktivismin sekä talouden ja tuotannon teemat. Samalla pohditaan, ovatko osallistuminen ja vaikuttaminen kaikkien ulottuvilla. 

Vuorollaan ääneen pääsevät muun muassa Euroopan parlamentin jäsen Heidi Hautala, Lisää kaupunkia Helsinkiin -liikkeen aktiivi Mikko Särelä, SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Pia Bäckman, SETA:n pääsihteeri Kerttu Tarjamo, Suomen Luonnonsuojeluliiton koordinaattori Olli Turunen sekä Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki.

Opintojaksosta vastaa Avoimen yliopiston tunnustusta saanut yliopisto-opettaja ja VTL Kari Paakkunainen. Hän kuvaa kansalaisosallistumisen lähihistoriassa tapahtunutta muutosta: 

Globaalit ongelmien ja median kohtalonyhteydet ovat nousseet. Yhdessä markkinoituvien ja sosiaalisen median trendien kanssa keskiöön nousee se, kuka hallitsee media-spektaakkelia ja esimerkiksi populistisia rektioita globaaleihin ahdistuksiin.  

27.8.2018 alkavalle opintojaksolle voi osallistua yliopistolla tai verkossa. Ilmoittautuminen alkaa 13.7. 

Lisätietoa opinto-ohjelmassa:
Poliittiset liikkeet: kansalaisosallistumisen uudet muodot ja lobbaus 5 op