Kaupunkien tulevaisuus neuvotellaan eri toimijoiden kesken ristiriitaisten visioiden pohjalta

Tutkijatohtori Anna Zhelnina korostaa "näkymättömien" - etnisten, sosiaalisten ja poliittisten - erojen huomioimista kaupunkialueita uudistettaessa. Tämä on hänen mielestään edellytys mukavien kaupunkitilojen luomiselle ja terveiden kansalaisyhteiskuntien tukemiselle.

Kaupunkiakatemian kumppanikaupungit Espoo, Helsinki ja Vantaa rahoittavat tutkijatohtoreita kaupunkitutkimuksen alalla Aalto-yliopistossa ja Helsingin yliopistossa 2018-2023. Tutkimusaiheet valitaan yhteistyössä kaupunkien kanssa siten, että ne tukevat kaupunkien strategista kehittämistä ja suunnittelua. Kaupunkiakatemia pyysi postdoc-tutkijoita jakamaan ajatuksiaan tutkimuksestaan ja kiinnostuksen kohteistaan.

Anna Zhelnina on yksi heistä. Hän väitteli aiheesta "Naapureiden osallistaminen: Asuntostrategiat ja poliittinen mobilisointi Moskovan kunnostustöissä" New Yorkin kaupungin yliopiston (NYU) tutkijakeskuksessa elokuussa 2020. Nykyisin Zhelnina kehittää yhdessä Helsingin ja pääkaupunkiseudun kaupunkikumppaneiden kanssa tutkimushankkeita, jotka liittyvät asukkaiden osallistumiseen kaupunkien kehittämisessä. 

1. Kuvaile tutkimuksesi pääpiirteitä.

Tutkin kaupunkipolitiikkaa ja kansalaisten sitoutumista kaupunkien kehittämishankkeisiin. Asukkaiden sitoutuminen kaupunkien uudistamiseen tarkoittaa vaihtoehtojen kuvittelemista naapuruston tai kaupungin tulevaisuudelle. Se tarkoittaa neuvottelemista erilaisista visioista ja pyrkimyksistä naapureiden, kaupungin virkamiesten ja sidosryhmien kanssa sekä ryhtymistä toimiin tiettyjen hankkeiden tukemiseksi tai vastustamiseksi. Koska kaupunkialueet ovat monimuotoisia, on melkein väistämätöntä, että naapurit ja muut sidosryhmät ovat eri mieltä. Heillä on usein erilaisia käsityksiä siitä, mitä hyvällä kodilla tarkoitetaan ja mistä tekijöistä miellyttävä asuinympäristö muodostuu.  

Olen erityisesti kiinnostunut kaupunkikehitysprosessien eri osallistujien vuorovaikutuksesta, kun he yrittävät edistää visioitaan kaupunkien tulevaisuudesta. Keskityn näiden vuorovaikutusten tuloksiin: muutoksiin kaupungin fyysisessä tilassa sekä kaupunkikiistojen sosiaalisiin ja poliittisiin seurauksiin. Taustaltani olen kvalitatiivinen sosiologi, ja näin suosin haastatteluita, havainnointia ja digitaalista etnografiaa keskeisinä menetelminäni.  

2. Mitkä ovat nykyiset erityiset kiinnostuksen kohteet tai inspiraation lähteet?  

Uudet kaupunkikokemukset inspiroivat minua. Olen suuri vertailevan kaupunkitutkimuksen harrastaja; uskon, että asuminen ja opiskelu eri kaupungeissa voi auttaa meitä arvostamaan kunkin kaupungin ainutlaatuisia haasteita ja tapoja käsitellä niitä. Muutto Helsinkiin on lisännyt mielikuvitukseni kirjoa kaupunkialueiden mahdollisuuksista.   

3. Onko jotain erityistä, jonka haluaisit tuoda esiin tutkimuksessasi? Minkälaisen vaikutuksen haluaisit tutkimuksen tai tutkimusalasi yleensä yhteiskunnalle? 

Haluaisin, että suurkaupunkien asukkaat tunnustaisivat ja hyväksyisivät lisääntyvän monimuotoisuuden - etnisestä, sosiaalisesta ja poliittisesta näkökulmasta. "Näkymättömien" erojen huomioon ottaminen kaupunkialueiden uudistamisessa on tärkeä tekijä mukavien kaupunkitilojen luomisessa ja terveiden kansalaisyhteiskuntien tukemisessa. 

4. Onko jollain kaupungilla tai kaupungeilla ollut erityisen tärkeä rooli elämässäsi? 

Pietari ja New York City - riippumatta siitä, kuinka erilaisia kaupungit keskenään ovat - eläminen ja kokeminen niissä on muokannut kaupunkialueisiin liittyvää ajatteluani eniten.