Mitä tapahtuu ilmoittautumisen jälkeen? Muistilista sinulle, joka olet ilmoittautunut Avoimeen yliopistoon.

Opiskelun alkuvaiheeseen liittyy paljon suunnittelua ja ratkottavia käytännön asioita. Kokosimme tähän suuntamerkit sinulle, jonka opinnot ovat pian alkamassa:

1. Tarkista opinto-ohjelmasta, missä, milloin ja miten opiskelu tapahtuu
2. Aktivoi Helsingin yliopiston käyttäjätunnus
3. Löydä perille verkko-oppimisympäristö Moodleen
4. Käy kirjastossa
5. Opiskelijallemme opistossa, kesäyliopistossa tai kansanopistossa!
6. Ota yhteyttä

1. Tarkista opinto-ohjelmasta, missä, milloin ja miten opiskelu tapahtuu

Tärkeimmät aikataulut ja opetuspaikat löydät samasta opinto-ohjelmasta, jonka kautta ilmoittauduit opintoihisi. Opinto-ohjelmasta löydät myös tietoa opintojen tavoitteesta, sisällöistä ja suoritustavoista. Opinto-ohjelmat löydät Opinnot-sivulta koulutusohjelman tai aiheen mukaan jäsennettyinä.

P.S. Avoimessa yliopistossa ei noudateta ns. akateemista varttia. Jos opetuksen alkamisajankohdaksi on merkitty esimerkiksi klo 17, niin opetus alkaa tasan viideltä!

2. Aktivoi Helsingin yliopiston käyttäjätunnus

Sinulle on myönnetty Helsingin yliopiston käyttäjätunnus automaattisesti ilmoittautumisesi yhteydessä. Käyttäjätunnuksella pääset muun muassa kirjautumaan verkko-oppimisympäristö Moodleen, käyttämään kirjaston sähköisiä aineistoja sekä tarkastelemaan suoritustietojasi opintosuoritusrekisteri WebOodissa. Saat opintojesi ajaksi käyttöösi myös Microsoft Office O365–palvelut sekä helsinki.fi -sähköpostiosoitteen.

Ennen em. palveluiden käyttöönottoa tunnus täytyy aktivoida (ks. ohje alla). Aktivointi tapahtuu verkossa ja edellyttää vahvaa tunnistautumista esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Poikkeustapauksissa aktivoinnin voi tehdä myös paikan päällä yliopistolla.

Huom!Käyttäjätunnuksen voi aktivoida aikaisintaan ilmoittautumista seuraavana päivänä. Käyttäjätunnus toimii aikaisintaan tunnin ja enimmillään vuorokauden kuluttua sen aktivoinnista. Nämä viiveet johtuvat tiedonsiirroista eri tietojärjestelmien välillä.

Lue lisää:
Ohje käyttäjätunnuksen aktivoimiseksi
Lisätietoa Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksesta
Helsingin yliopiston IT-tuki Helpdesk

3. Löydä perille verkko-oppimisympäristö Moodleen

Lähes kaikkien Avoimen yliopiston opintojen kotipesänä toimii niiden verkko-oppimisympäristö Moodle. Opintojen toteutustavasta riippuen Moodlessa voidaan katsoa verkkoluentoja, käydä verkkokeskusteluja, tehdä kirjallisia tehtäviä, suorittaa verkkotenttejä ja tiedottaa opintoihin liittyvistä asioista. Monet opettajat kokoavat Moodleen luento- ja oheismateriaaleja.

Moodle-ympäristö avautuu viimeistään samana päiväna, kun opinnot alkavat. Avautumisajankohta ilmoitetaan opinto-ohjelmassa. Päästäksesi Moodleen tarvitset sen linkin ja ensimmäisellä kirjautumiskerralla myös kurssiavaimen.

Saat linkin ja kurssiavaimen opintojesi Moodleen kirjautumalla opintojesi opinto-ohjelmaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Kirjautuminen opinto-ohjelmaan tapahtuu opinto-ohjelmasta löytyvän sinisen Moodle-painikkeen oikealta puolelta (mobiilissa: alta). Huom! Ensimmäiseksi sinun täytyy kuitenkin aktivoida käyttäjätunnuksesi (ks. ohjeet yllä).

Lue lisää:
Verkko-opinnot

4. Käy kirjastossa

Helsingin yliopiston kirjasto palvelee myös Avoimen yliopiston opiskelijoita. Kirjastokortin saat odottaessa kirjaston asiakaspalvelusta. Ota mukaasi kuvallinen henkilötodistus.

Jotkut kurssikirjat saattavat olla hyvin haluttuja. Jos et löydä tarvitsemaasi kirjaa yliopiston kirjastosta, tarkista oman paikkakuntasi kaupunginkirjaston tai muiden korkeakoulujen valikoimat. Voit tiedustella käytettyjä kirjoja myös nn. Avoimen yliopiston opiskelijayhdistys HYAYOY:n Facebook–ryhmässä.

Opinnoissa käytetään yhä useammin myös sähköisiä e-kirjoja ja -artikkeleita. Niiden lukeminen onnistuu yliopiston käyttäjätunnuksella (ks. kohta 2: Aktivoi käyttäjätunnuksesi!).

P.S. Jos käyt yliopiston pääkirjastossa Kaisa–talossa, huomaa sen kaunis arkkitehtuuri ja piipahda ylemmissäkin kerroksissa! Kaisa-talo sijaitsee osoitteessa Fabianinkatu 30. Sisään pääsee myös Kaisaniemenkadun ja Vuorikadun puolelta.

Lue lisää:
Kirjastot ja tiedonhaku
Helsingin yliopiston kirjasto
Helsingin yliopiston kirjaston E-kirjaopas
HYAYOY Facebookissa

5. Opiskelijallemme opistossa, kesäyliopistossa tai kansanopistossa

Edellä mainitut käytännöt ja palvelut koskevat pääosin myös sinua, joka opiskelet Avoimen yliopiston opintoja jossakin yhteistyöoppilaitoksistamme (kansalaisopistossa, kesäyliopistossa tai kansanopistossa). Erityistä on kuitenkin se, että ilmoittautumisesi tapahtuu kahdessa osassa:

  • Ilmoittaudu ensin opinnot järjestävään opistoon, kesäyliopistoon tai kansanopistoon.
  • lmoittaudu tämän jälkeen verkossa Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston opiskelijaksi.

Ilmoittautuessasi Avoimen yliopiston opiskelijaksi saat käyttöösi Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen, pääset verkko-oppimisympäristö Moodleen, voit käyttää kirjaston sähköisiä aineistoja ja opintosuorituksesi rekisteröidään Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisteriin.

Saat kaikki Avoimeen yliopistoon ilmoittautumista koskevat ohjeet opistosi yhdyshenkilöltä. Hänen puoleensa voit kääntyä myös kaikissa opetuksen järjestelyihin ja opiston omiin käytäntöihin liittyvissä kysymyksissäsi.

6. Ota yhteyttä

Avoimen yliopiston opettajat, koulutusasiantuntijat, opintoneuvojat sekä yliopiston tenttipalvelu ja it-tuki Helpdesk auttavat sinua kaikenlaisissa kysymyksissäsi.
Yhteystietomme

Voimme mielellään kohdata myös sosiaalisessa mediassa. Löydät meidät Facebookista, Twitteristä ja Instagramista:
Facebook.com/HYAvoin
Twitter.com/HYAvoin
Instagram.com/hyavoin
#avoinyliopisto #oppiminentekeehyvää

Lue myös:
Usein kysytyt kysymykset 
Opiskelun sanasto 
Opiskelun muistilista 

Opiskelun iloa!

Johtajamme, Helsingin yliopiston kehitysjohtaja Susanna Niinistö-Sivurannan sanoin toivomme sinulle oikein hyvää, antoisaa, luovaa ja innostavaa opiskelua! Oppiminen tekee hyvää. 

Video: Ada Ullström