Syksyn odotettu opintojakso: Angloamerikkalainen kauhukulttuuri

Mikä kauhussa viehättää ihmisiä? Miksi haluamme vapaaehtoisesti kokea pelon ja kauhun tunteita?

Keväällä 2019 Studia Generalia -luentosarjan aiheena oli pelko. Syksyn odotetulla opintojaksolla jatkamme saman aihepiirin parissa; syvennymme angloamerikkalaiseen kauhukulttuuriin.

Angloamerikkalainen kauhukulttuuri –opintojaksolla analysoit kauhulle tyypillisiä teemoja, kuten toiseutta, nuorisokulttuurin piirteitä, ruumiillisuutta ja kokemuksellisuutta. Opintojakson esimerkit nousevat erityisesti saduista, kauhukirjallisuudesta ja -elokuvista sekä fanikulttuureista.

– Pari vuotta sitten klovni-hysteria levisi ympäri maailman. Tiesitkö, että nämä hahmot olivat pelottavia, koska heidän ilmeensä, identiteettinsä ja aikomuksensa oli piilotettu maskin taakse? Ihminen pelkää usein sitä, mitä hän ei voi nähdä, käsittää tai ymmärtää, kertoo opintojakson opettajana ja Helsingin yliopiston Eurooppalaisten kulttuurien tutkimuksessa akatemiatutkijana toimiva Outi Hakola.

Opintojakson aikana opit tunnistamaan ja kontekstualisoimaan kauhututkimuksen keskeiset tutkimussuuntaukset sekä niiden tavoitteet. Opit myös vertailemaan eri kulttuurisista konteksteista nousevia kauhuteemoja ja käsittelytapoja sekä huomaamaan pelkojen, kauhujen ja kokemuksellisuuden kulttuurisidonnaisuutta.

Tärkeänä näkökulmana opintojaksolla ovat myös kriittisen ajattelun taidot. Opit soveltamaan kriittisen ajattelun taitoja pohdittaessa kauhun ja yhteiskunnallisten teemojen risteytymistä sekä kauhuun sisältyviä ideologia näkökulmia.

– Tiesitkö, että kauhutarinoissa hirviöt ovat sellaiseksi tehtyjä, koska tarinat kerrotaan aina uhrin näkökulmasta? Eri aikoina hirviöiden rooleihin on asetettu seksuaalivähemmistöjä, eri uskontojen edustajia, vamman kanssa syntyneitä ihmisiä, oikeastaan ketä tahansa joiden ei ole nähty kuuluvan ryhmään, toteaa Outi Hakola.

Opintojakso alkaa maanantaina 9.9.2019. Sen voi suorittaa joko monimuoto-opiskeluna tai verkkokurssina. Ilmoittautuminen ja lisätiedot:

Tervetuloa mukaan kauhukulttuurin mielenkiintoiseen maailmaan!

Lisätietoa: