Ennen kuin opiskelussa pääsee vauhtiin, täytyy huolehtia muutamasta käytännön asiasta. Muistilista sinulle, jonka opinnot ovat pian alkamassa!
 

Tarkista opintojen aikataulut ja muut yksityiskohdat opinto-ohjelmasta

Tärkeimmät aikataulut ja opetuspaikat löydät samasta opinto-ohjelmasta, jonka kautta ilmoittauduit opintoihisi. Opinto-ohjelmasta löydät myös tietoa opintojen tavoitteesta, sisällöistä ja suoritustavoista.

Opinto-ohjelmasi löydät joko Omat sivut -palvelusta (ks. Osallistumistiedot), Opetushaun avulla tai Opinnot-sivun kautta. 

Aktivoi Helsingin yliopiston käyttäjätunnus

Ilmoittautumisesi yhteydessä saat käyttöösi Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen. Käyttäjätunnuksella pääset muun muassa kirjautumaan verkko-oppimisympäristö Moodleen ja käyttämään yliopiston kirjaston sähköisiä aineistoja. Saat opintojesi ajaksi käyttöösi myös Microsoft Office O365–palvelut sekä helsinki.fi -sähköpostiosoitteen.

Käyttäjätunnus täytyy aktivoida ennen opintojen alkua ja em. palveluiden käyttöönottoa. Käyttäjätunnuksen voi aktivoida aikaisintaan ilmoittautumista seuraavana päivänä. Se toimii aikaisintaan tunnin ja enimmillään vuorokaudn kuluttua aktivoinnista. Nämä viiveet johtuvat tiedonsiirroista eri tietojärjestelmien välillä. 

Käyttäjätunnuksen aktivointi tapahtuu verkossa. Se edellyttää vahvaa sähköistä tunnistautumista esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Huom! Jos vahva sähköinen tunnistautuminen ei ole sinulle mahdollinen, löydät toimintaohjeet täältä: Henkilökohtainen tai vahva sähköinen tunnistautuminen 

Lue lisää: Helsingin yliopiston käyttäjätunnus ja ohje sen aktivoimiseksi

Huom! MOOC -kursseilla ei pääsääntöisesti tarvita Helsingin yliopiston käyttäjätunnusta. Lyhenne MOOC tulee sanoista Massive Open Online Course ja tarkoittaa kaikille avointa verkkokurssia, jonka osallistujamäärää ei pääsääntöisesti ole rajoitettu. 

Kirjaudu verkko-oppimisympäristöön (Moodle tai MOOC)

Lähes kaikkien Avoimen yliopiston opintojen kotipesänä toimii niiden Moodle- tai MOOC-verkko-oppimisympäristö. Opintojakson toteutustavasta riippuen verkko-oppimisympäristössä katsotaan verkkoluentoja, tehdään ja palautetaan tehtäviä, käydään verkkokeskusteluja, suoritetaan verkkotenttejä ja tiedotetaan opintoihin liittyvistä asioista. 

Moodle-oppimisympäristö avautuu viimeistään samana päiväna, kun opinnot alkavat. Löydät Moodlen avautumisajankohdan opinto-ohjelmasta. 

Päästäksesi Moodleen tarvitset sen linkin ja ensimmäisellä kirjautumiskerralla myös kurssiavaimen. Nämä saat kirjautumalla Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle). Kirjautuminen opinto-ohjelmaan tapahtuu opinto-ohjelmasta löytyvän sinisen Moodle-painikkeen oikealta puolelta (mobiilissa: alta).

Huom! Ihan ensimmäiseksi sinun täytyy kuitenkin aktivoida käyttäjätunnuksesi (ks. yllä: Aktivoi Helsingin yliopiston käyttäjätunnus).

Kirjautumisohjeet MOOC-oppimisympäristöihin vaihtelevat. Löydät ohjeet ao. kurssin opinto-ohjelmasta. 

Hanki kurssikirjallisuus tai -materiaali

Helsingin yliopiston kirjasto palvelee myös Avoimen yliopiston opiskelijoita. Hanki hyvissä ajoin yliopiston kirjaston kirjastokortti ja aloita kurssikirjallisuuden hankkiminen. Tutustu myös kirjaston ohjeisiin, koulutuksiin ja muihin palveluihin. 

Opinnoissa käytetään yhä useammin myös sähköisiä e-kirjoja ja -artikkeleita. Niiden lukeminen onnistuu yliopiston käyttäjätunnuksella (ks. yllä: Aktivoi Helsingin yliopiston käyttäjätunnus). E-aineistot ovat käytettävissä kirjaston Helka-tietokannan kautta. Syyskuussa on tarjolla suomeksi ja ruotsiksi webinaarit, joissa saat vinkkejä uudistuneen Helkan käyttöön. Webinaarit ovat maksuttomia, mutta ilmoittauduthan viimeistään edellisenä päivänä mukaan.

Jotkut kurssikirjat saattavat olla hyvin haluttuja. Jos et löydä tarvitsemaasi kirjaa yliopiston kirjastosta, tarkista oman paikkakuntasi kaupunginkirjaston tai muiden korkeakoulukirjastojen valikoimat. Voit tiedustella käytettyjä kirjoja myös mm. Avoimen yliopiston opiskelijayhteisö HYAYOY :n Facebook-ryhmässä

Lue lisää: 

Tee suunnitelma ja kehitä oppimisen taitojasi

Opiskelu on antoisaa ja innostavaa, mutta usein myös täyttä työtä. Kannattaakin suunnitella alusta saakka, miten opiskelun sijoittaa elämän muiden toimien joukkoon. 

Muistathan myös, että oppijanakin voi kehittyä! Kehity oppijana -sivustoltamme löydät vinkkejä muun muassa oivaltavaan lukemiseen ja esseen kirjoittamiseen. 

Lue lisää:

Vaihda ajatuksia ja kerro kokemuksistasi

Avoimen yliopiston opiskelijoiden yhteisö HYAYOY :n Facebook-ryhmässä voit kysyä ja keskustella opiskelusta ja asioista sen laitamilla. 

Elämää ja opintoja -blogissa opiskelijat pääsevät kirjoittamaan opinnoistaan ja ajatuksistaan. Olisitko sinä uusin bloggaajamme? Jos kiinnostuit, ota yhteyttä: sanna.saari-salomeri@helsinki.fi

Voit myös kertoa ilomielin kertoa opiskelustasi sosiaalisessa mediassa hashtageilla #avoinyliopisto ja #hyavoin.  Avoimen yliopiston löydät FacebookistaInstagramistaTwitteristäLinkedInistä ja YouTubesta.

Muistathan myös antaa palautetta! Kurssikohtaista palautetta kerätään opintojen päätteeksi. Palautetta voit myös lähettää henkilökunnallemme tai verkkosivuiltamme löytyvän palautelomakkeen kautta. 

Ohjeita opiskelijoille opistoissa, kesäyliopistossa tai kansanopistossa

Edellä mainitut käytännöt ja palvelut koskevat pääosin myös sinua, joka opiskelet Avoimen yliopiston opintoja jossakin yhteistyöoppilaitoksistamme (kansalaisopistossa, kesäyliopistossa tai kansanopistossa). Erityistä on kuitenkin se, että ilmoittautumisesi tapahtuu kahdessa osassa:

  • Ilmoittaudu ensin opinnot järjestävään opistoon, kesäyliopistoon tai kansanopistoon.
  • lmoittaudu tämän jälkeen verkossa Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston opiskelijaksi.

Ilmoittautuessasi Avoimen yliopiston opiskelijaksi saat käyttöösi Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen, pääset verkko-oppimisympäristö Moodleen, voit käyttää kirjaston sähköisiä aineistoja ja opintosuorituksesi rekisteröidään Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisteriin.

Saat kaikki Avoimeen yliopistoon ilmoittautumista koskevat ohjeet opistosi yhdyshenkilöltä. Hänen puoleensa voit kääntyä myös kaikissa opetuksen järjestelyihin ja opiston omiin käytäntöihin liittyvissä kysymyksissäsi. 

Koronavirusepidemian vaikutukset opiskeluun

Helsingin yliopisto seuraa koronavirustilannetta ja toimii viranomaissuositusten mukaisesti. Avoin yliopisto seuraa toiminnassaan Helsingin yliopiston linjauksia ja ohjeita. 

Koronavirusepidemian aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi Avoimen yliopiston opetus järjestetään syksyllä 2020 pääosin verkko-opintoina tai muilla itsenäisesti suoritettavilla tavoilla. Lähiopetus järjestetään turvallisuus huomioiden. Opetusjärjestelyiden lisäksi koronavirusepidemia voi vaikuttaa myös muun muassa opiskelijaneuvonnan ja yliopiston kirjaston palveluihin.

Seuraa ajankohtaista tietoa tilanteesta:

Ota yhteyttä!

Avoimen yliopiston opettajat, koulutusasiantuntijat, opintoneuvojat ja it-tuki Helpdesk auttavat sinua kaikenlaisissa kysymyksissäsi. Yhteystietomme 

Tutustu myös näihin: