Avoimesta yliopistosta voit löytää oman tieteenalasi tai uutta suuntaa elämään.

Avoin yliopisto on monelle askel uuteen elämänvaiheeseen, uudelle uralle tai oman osaamisen vahvistamiseen. Avoimessa yliopistossa voi myös viettää välivuotta, opiskella tutkintoa tavoitellen tai sivistää itseään muuten vain. Tarinoita on yhtä monta kuin on opiskelijaa - tänä vuonna jo yli 40 000!

”Aloitin avoimessa, koska halusin tietää miksi organisaatioissa tehdään asioita niin kuin tehdään. Miksi ja mitkä asiat tekoihin ja toimiin vaikuttavat? Halusin myös oppia muutosjohtamista sekä aikuiskoulutukseen liittyviä asioita.” Outi

”Olisin aina halunnut yliopistoon. Työelämä ja perhe veivät toiseen suuntaan. Kun vaativassa työssä tuli stoppi ja lapset aikuisia, nyt on aikaa opiskella. Takana on jo pari uutta kieltä, laskentatoimea ja tekoälyä. Nyt keskitytään tietojenkäsittelytieteeseen.”  Jukka

”Lukion jälkeen monet asiat kyllä kiinnostivat, mutta en osannut päättää, mihin hakisin. Päätin pitää välivuoden ja pääsin töihin kauppaan. Kaveri houkutteli minut Avoimeen oikeustieteen kursseille. Nyt tiedän, että oikis on se juttuni.”  Ilona

Jokaiselle jotakin

Helsingin yliopisto on Suomen monialaisin yliopisto. Emoyliopiston tavoin myös Avoimesta yliopistosta löytyy kymmenien koulutusohjelmien opintoja oikeustieteistä ympäristötieteisiin; taiteiden tutkimuksesta teologiaan ja uskonnontutkimukseen; psykologiasta politiikkaan ja viestintään, biologiasta kasvatustieteisiin ja niin edelleen. 

Opinnot on erityisen hyvä aloittaa tieteenalan johdanto- tai tutustumiskurssilla. Jos omin ala ei ole vielä selvillä tai monet asiat kiinnostavat, voi johdantokursseja suorittaa vaikka useita!  

Osa syksyn opinnoista on poikkeuksellisesti kaikille maksuttomia Tähän maksuttomien opintojen tarjontaan on valittu erityisesti alkuvaiheen opintoja, joiden kautta on hyvä tutustua eri tieteenaloihin ja yliopisto-opiskeluun. Maksuttomien opintojen tarjonnan löydät täältä: Opintoja maksutta, olkaa hyvät!  

Mikä on MOOC?

Aivan erityisen helppo tapa tutustua eri tieteenaloihin on astua sisään MOOC-kurssille. Lyhenne MOOC tulee sanoista Massive Open Online Course ja tarkoittaa kaikille avointa verkkokurssia, jonka osallistujamäärä on yleensä rajaamaton.  

MOOCit ovat tavallisesti avoinna pitkän aikaa, mukaan voi tulla itselle sopivana ajankohtana ja opiskella voi joustavasti omaan tahtiin. MOOCilla voi myös vaikka vain vierailla tutustumassa kurssin sisältöihin.  
 
Opintomaksun maksaminen tulee ajankohtaiseksi vasta siinä tapauksessa ja siinä vaiheessa, että haluaa suorittaa kurssin ja saada siitä opintosuoritusmerkinnän. Syksyllä 2020 myös monet MOOC-kurssit ovat paitsi kaikille avoimia, myös kokonaan maksuttomia.  

Viime vuosien tunnetuimpia MOOC-kursseja on Reaktor oy:n ja Helsingin yliopiston yhdessä tuottama tekoälyn perusteisiin johdattava Elements of AISen on suorittanut jo kymmenet tuhannet ihmiset ympäri maailmaa. Olisitko sinä seuraava?  

Opintoja nyt myös maisteriohjelmista  

Helsingin yliopistossa voi suorittaa kandidaatin tai sitä seuraavan maisterin tutkinnon. Valtaosa Avoimen yliopiston opinnoista on tutkinnon alku- eli kandidaattivaiheen opintoja.

Lukuvuoden 2020-2021 opintotarjonnasta löytyy kuitenkin aiempaa enemmän myös maisteritason opintoja. Ne mahdollistavat oman osaamisen kehittämisen ja täydentämisen silloin, kun taustalla on jo yliopisto-opintoja.

Jos työskentelet sosiaali- ja terveysalalla, tutustu esimerkiksi ensimmäistä kertaa käynnistyviin Sosiaali- ja terveystutkimuksen ja –johtamisen maisteriopintojen verkko-opintoihin. Maisteritason opintoja voit opiskella myös muun muassayhteiskunnallisen muutoksensekäteologian ja uskonnontutkimusenaloilta.  

Tutustu opintotarjontaan ja löydä omasi: 

Lue myös:

Ole avoin uudelle ajattelulle!